Wanneer moeten we ons zorgen maken over hoofdpijn?
Hoofdpijn is geen ongewoon verschijnsel in ons leven. Iedereen heeft wel eens last van dit vervelende kwaaltje, dat meestal wel opnieuw vanzelf overgaat zonder verdere complicaties. Er zijn echter ook mensen waarbij het nemen van een pijnstiller of goed rusten weinig of geen effect heeft om de pijn te doen minderen.
Voor hen is de pijn slopend. We hebben het hier wel degelijk over migraine, chronische hoofdpijn die een ernstige invloed heeft op de levenskwaliteit van wie er last van heeft.
Dus… wanneer moeten we ons nu precies zorgen maken over onze hoofdpijn? Kan hoofdpijn een teken zijn dat er iets ergers aan de hand is? Het is zeker iets om in het achterhoofd te houden.
Hoofdpijn: welke factoren bepalen of het ernstig is
De Harvard Universiteit heeft een interessant onderzoek uitgevoerd over hoofdpijn. Om je meteen gerust te stellen, kunnen we al mededelen dat uit de studie naar voren kwam dat in bijna 95% van de gevallen er geen tekenen zijn van ernstige ziektes.
Dat gezegd hebbende, gaat het dus slechts om een kleine percentage waarbij er sprake is van een slopend probleem. Ziektes als migraine, lupus, depressies en artritis zijn ziektes die vaak gerelateerd zijn aan hoofdpijn.
Niemand sterft er natuurlijk aan, maar het remt wel de levenskwaliteit serieus af. Daarom worden deze ziektes vaak bestempeld als ‘sociaal onzichtbare ziektes’.
Toch blijft het een complex en moeilijk probleem. We moeten kunnen uitmaken wanneer hoofdpijn of een veronderstelde migraine niet langer normaal is en ons duidelijk probeert te maken dat er meer aan de hand is. Er zijn drie kenmerken waar we rekening mee moeten houden.
1. Wanneer moeten we ons zorgen beginnen maken over hoofdpijn
De Harvard Universiteit heeft in de eerder vermelde studie een aantal kenmerken aangehaald waarmee we rekening moeten houden als we iemands hoofdpijn willen beoordelen.
Hou rekening met:
- Plotse veranderingen in je hoofdpijn. Als je voorheen altijd de pijn kon wegnemen door gebruik te maken van een pijnstillend middel en dit plots niet meer werkt, kun je het beste een dokter raadplegen.
- Wanneer we plots een erg ongewone en pijn in de hoofd ervaren, moeten we hulp zoeken (symptomen van een beroerte).
- Als de pijn toeneemt als we hoesten of bewegen, is dit ook niet normaal.
- De pijn mag geen belemmering zijn voor onze dagelijkse bezigheden.
- Er zijn personen die agressief gedrag vertonen of gemakkelijker geïrriteerd zijn bij hoofdpijn. Dit is ook niet normaal.
- Wees voorzichtig als je hoofdpijn krijgt in combinatie met griep en stijfheid in de nek.
- Als je problemen ervaart met het zicht- en of spraakvermogen, je slap voelt of met bloed doorlopen ogen krijgt, moet je meteen naar de spoedafdeling.
- Dokters waarschuwen ons ook dat een plots opduikende pijn ‘s nachts niet normaal is.
- Als we pijngolven ervaren of de pijn aanhoudt, moeten we eveneens zo snel mogelijk naar de spoedafdeling.
2. Hoofdpijn en beroertes
Natuurlijk maken we ons het meest van al zorgen dat de hoofdpijn zou kunnen duiden op een nakende beroerte. Beroertes komen voor bij zowel jonge als minder jonge mensen. Je kunt dus maar beter even aandacht besteden aan de onderstaande zes waarschuwingssignalen:
- Plots verlies aan kracht in een kant van het lichaam: een arm, een been of een deel van het gezicht.
- Zoals eerder vermeld, als we een ongewoon sterke pijn in het hoofd ervaren, de ergste pijn die we ooit hebben gehad.
- Intense tinteling in het gezicht, een arm of been (in een kant van het lichaam).
- Verlies van het zicht van één van de ogen.
- Moeilijkheden om te praten of onszelf uit te drukken.
- Een gevoel als hoogtevrees, instabiliteit of evenwichtsverlies zijn vaak voorkomende elementen die voorkomen net voor een beroerte.
Misschien ook interessant om te lezen:
8 signalen van je lichaam van een beroerte
De “Duivel van de hoofdpijnen”
We weten welke impact migraine en drukkende hoofdpijn hebben, maar volgens neurologen en patiënten die er last van hadden, zijn clusterhoofdpijnen het pijnlijkst van al.
Wanneer de pijn optreedt, denken we dat er iets heel ergs aan de hand is, maar eigenlijk is er maar weinig of niets aan de hand. De pijn is erg intens en kan ons enkele uren uit de strijd houden, maar, zoals we al eerder vermeldden is het meestal geen indicatie voor iets ergs.
- Clusterhoofdpijnen komen voor bij 1% van de bevolking, voornamelijk bij mannen.
- Het is een intense en verdovende pijn die 15 tot 90 minuten kan aanhouden en op verschillende tijdstippen van de dag kan optreden.
- Het probleem wordt veroorzaakt door kleine problemen in de hypothalamus en hartritmestoornissen. Soms kunnen onze levensstijl, stress, gebrek aan slaap en druk op het werk samen dit probleem veroorzaken.
Samengevat: hoofdpijn is meestal niet direct een indicatie dat er iets ernstig fout is en is vaak gerelateerd aan vermoeidheid, spanning en verandering in de hormonen.
Als hoofdpijn echter je dagelijkse routine onderbreekt en samengaat met andere symptomen die we hierboven aanhaalden, kun je beter een dokter raadplegen om een precieze diagnose vast te stellen. In ieder geval is hoofdpijn een symptoom dat we in de gaten moeten houden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Britton, T. C. (2017). Headache. In The Neurosciences and the Practice of Aviation Medicine. https://doi.org/10.1201/9781315238166