Waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen
Veel mensen geloven dat vrouwen het sneller koud hebben dan mannen, maar is dit ook waar? Onderzoekers hebben zich hier mee bezig gehouden. In dit artikel leggen we je uit waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen.
Hoewel er bewijs voor is, is niet iedere situatie hetzelfde. Het is echter wel aangetoond dat de meeste vrouwen het sneller koud hebben dan mannen.
Een Nederlands onderzoek toonde namelijk aan dat vrouwen veel slechter zijn in het verdragen van koude temperaturen. Uit dit onderzoek bleek dat de meest comfortabele temperatuur voor vrouwen ongeveer drie graden boven die van de mannen ligt.
Waarom vrouwen het sneller koud hebben
1. Stofwisseling
Je stofwisseling produceert en verhoogt je energie. Warmte valt hieronder. Als je rust, is je stofwisselingssnelheid minimaal. Dit betekent dat je bijna geen energie verbruikt als je bijna niets aan het doen bent. Over het algemeen is de stofwisselingssnelheid van vrouwen een stuk lager dan die van mannen.
Uit een onderzoek van Paul Thornalley, een professor aan de Warwick Medical School, bleek dat de stofwisselingssnelheid en energieproductie van mannen en vrouwen verschillend is.
Thornally geeft aan dat vrouwen zich comfortabel voelen in een andere temperatuur dan mannen. Dit zou komen door het verschil in spiermassa. Mannen hebben namelijk over het algemeen meer spiermassa.
2. Lichaamsbouw
Over het algemeen hebben vrouwen een kleiner lichaam dan mannen. Ze hebben ook een lagere spiermassa. Dit zorgt er vaak voor dat vrouwen gevoeliger zijn voor koude temperaturen.
Lichaamstemperatuur kan voor beiden geslachten hetzelfde zijn, maar de grootte van je lichaam beïnvloedt je reactie op veranderingen in temperatuur. Mannen zijn over het algemeen groter, in zowel lengte als gewicht.
Dit zorgt er dan ook voor dat warmte zich sneller door het lichaam verspreidt. Op deze manier wordt de lichaamstemperatuur van mannen beter en sneller reguleert. Voor vrouwen duurt dit vaak wat langer.
Hoe meer spiermassa, hoe meer warmte. Dit is een reden waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen. Dit is ook de reden dat mannen in de zomer gevoeliger zijn voor warme temperaturen. Als het koud is, concentreert de warmte zich bij vrouwen in de centrale organen. Het warme bloed komt zo minder snel bij de ledematen terecht.
3. Menstruatiecyclus
Tijdens je menstruatiecyclus verandert je lichaamstemperatuur. Dit komt door fluctuaties in je hormoonniveau. Dit zorgt er dan voor dat je lichaamstemperatuur daalt.
Daarnaast heeft je ijzerniveau een grote invloed op je lichaamstemperatuur. Dit mineraal zorgt er namelijk voor dat het lichaam functioneert zoals het hoort te functioneren.
Voel je warmer
- Fysieke activiteit. We weten nu dat je warmte produceert als je je lichaam actief houdt. Dit komt omdat je stofwisselingssnelheid dan hoger wordt. Je kunt je dus het beste warm houden met behulp van fysieke beweging.
- Spijsvertering. Het is een goed idee om genoeg te eten. Zo zul je je namelijk niet zo koud voelen. Je lichaam verbruikt namelijk energie en produceert warmte tijdens het verteren van eten. Eten met veel calorieën zorgt er sneller voor dat je je warmer voelt.
Vermijd de kou
Om te voorkomen dat je je niet kouder voelt dan de mensen om je heen is het een goed idee om maatregelen tegen de kou te nemen. Vooral in gezelschap zal dit je goed kunnen helpen:
- Warme kleding. Dit helpt je bij het behouden van je lichaamstemperatuur.
- Drink genoeg water. Je kunt jezelf warm houden met thee, maar het is ook belangrijk om water op kamertemperatuur te drinken.
- Eet. Het is belangrijk om iedere dag voldoende maaltijden te eten. Zo zorg je er namelijk voor dat je genoeg energie blijft produceren. Zorg dat je maaltijden genoeg koolhydraten bevatten.
- Sport regelmatig. Als je minstens drie keer per week wandelt of sport, zul je je spiermassa vergroten. Dit houd je vervolgens warmer.
- Blijf niet te lang in één positie zitten.
Nu je weet waarom vrouwen het sneller koud hebben dan mannen, hopen we dat het makkelijker wordt om goed warm te blijven. We wensen je veel succes voor de wintermaanden!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Martinez-Tellez, B., Ortiz-Alvarez, L., Sanchez-Delgado, G., Xu, H., Acosta, F. M., Merchan-Ramirez, E., … Ruiz, J. R. (2018). Skin temperature response to a liquid meal intake is different in men than in women. Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.05.026