Waarom mag je azijn en bleekmiddel niet mengen?
Er is een grote verscheidenheid aan huishoudelijke producten die je om veiligheidsredenen nooit met elkaar mag mengen. Hoewel je misschien denkt dat het combineren ervan hun reinigende effecten versterkt, kan het in werkelijkheid gevaarlijk zijn. Zo mag je azijn en bleekmiddel niet met elkaar mengen.
Volgens Kate Biberdorf, hoogleraar scheikunde aan de Universiteit van Texas in Austin, is dit een van de gevaarlijkste combinaties in huis. Door azijn en bleekmiddel te mengen komt een giftig gas vrij dat schadelijk is voor je gezondheid (Engelse link).
Waarom mengen mensen azijn met bleekmiddel?
Er zijn een aantal redenen waarom mensen ervoor kiezen om azijn met bleekmiddel te mengen, ook al komt er giftig gas uit. De belangrijkste reden is echter de vermeende betere werking. Bij het mengen van deze twee producten verlaagt de azijn de pH van het bleekmiddel, waardoor de desinfecterende werking toeneemt.
De meeste mensen die dit soort mengsels maken, zijn zich echter niet bewust van de reactie die optreedt. Daarnaast zijn ze zich natuurlijk niet bewust van de effecten die het op de gezondheid kan hebben.
Dus, alleen gebaseerd op de wens om betere schoonmaakproducten en ontsmettingsmiddelen te maken, mengen ze azijn en bleekmiddel waarna ze het gebruiken zonder voorzorgsmaatregelen te nemen.
Mis dit artikel niet:
4 gifvrije schoonmaakmiddelen voor je huis
Welke reactie veroorzaakt het mengen van azijn met bleekmiddel?
Om te begrijpen wat er gebeurt als je azijn en bleekmiddel mengt, moeten we allereerst enkele concepten verduidelijken. Zoals Dr. Biberdorf opmerkt, vormen atomen moleculen zoals die we in azijn en bleekmiddel aantreffen.
Op zijn beurt bevindt zich in het midden van elk atoom een kern en daarin bevinden zich twee soorten deeltjes: neutronen en protonen. Een derde type deeltje, elektronen, draait rond de kern.
Een ander aspect dat je moet begrijpen, is het verschil tussen een zuur en een base. Deze stoffen worden gemeten op een pH-schaal, waarbij de waarde 7 neutraal is:
- Zuren: vloeistoffen met een pH van minder dan 7
- Neutrale vloeistoffen: deze hebben een pH-waarde van 7
- Basen: vloeistoffen met een pH-waarde hoger dan 7
Wanneer een base en een zuur worden gemengd, treedt er een chemische reactie op waarbij de base het proton uit het zuur haalt. Dit resulteert in een nieuwe chemische verbinding.
Wat gebeurt er als je azijn en bleekmiddel mengt?
Zoals Biberdorf uitlegt, is een van de belangrijkste componenten van bleekmiddel natriumhypochloriet, een basische verbinding. Azijn daarentegen is een zuur (azijnzuur).
- Wanneer iemand besluit azijn en bleekmiddel te mengen, neemt het natriumhypochloriet een proton uit de azijn en bij deze reactie ontstaat een hypochloorzuur. Dat is echter niet het einde van het verhaal.
- Het hypochloorzuur reageert vervolgens met de rest van de azijn om een gas te vormen dat bekend staat als chloorgas – ook wel dichloor genoemd, dat bijzonder schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Meer informatie:
Chloorhexidine: een multifunctioneel ontsmettingsmiddel
De negatieve effecten van chloorgas
In zuivere toestand lijkt chloorgas geelgroen van kleur te zijn. Het gas dat vrijkomt bij het mengen van azijn met bleekmiddel verspreidt zich echter door de lucht en is meestal onzichtbaar. Desondanks zul je de sterke geur en de negatieve effecten ervan in het lichaam opmerken.
Ten eerste tast het de slijmvliezen aan, inclusief de ogen, keel en longen. Als gevolg hiervan kunnen onder andere symptomen optreden zoals tranende ogen, verstopte luchtwegen, ademhalingsmoeilijkheden en een branderig gevoel. Daarnaast kan het bij huidcontact blaren en irritatie veroorzaken.
Wat kun je doen om deze risico’s te vermijden?
Om de bovengenoemde risico’s te vermijden, moet je natuurlijk koste wat het kost vermijden om azijn en bleekmiddel te mengen. In plaats daarvan kun je het beste alleen bleekmiddel gebruiken als je iets wilt schoonmaken.
Als je bleekmiddel en azijn afzonderlijk gebruikt, kun je tientallen oppervlakken desinfecteren. Om veiligheidsredenen kun je ze het beste afzonderlijk gebruiken en alleen wanneer dat nodig is. Je kunt ook andere natuurlijke reinigingsalternatieven proberen, die veilig zijn om te gebruiken zoals
- citroensap
- zuiveringszout
- waterstofperoxide
- zout
Had je al eens gehoord van de risico’s van het mengen van azijn en bleekmiddel? Nu je weet dat hun combinatie zeer schadelijk kan zijn, moet je deze volledig vermijden en deze informatie delen met je dierbaren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Morim A, Guldner GT. Chlorine Gas Toxicity. [Updated 2019 Mar 31]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537213/
- White, C. W., & Martin, J. G. (2010). Chlorine Gas Inhalation: Human Clinical Evidence of Toxicity and Experience in Animal Models. Proceedings of the American Thoracic Society. https://doi.org/10.1513/pats.201001-008SM
- Suryanarayanan, A. (2014). Chlorine. In Encyclopedia of Toxicology: Third Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-386454-3.00277-3
- Chlorine Gas Toxicity From Mixture of Bleach With Other Cleaning Products—California. (2011). JAMA: The Journal of the American Medical Association. https://doi.org/10.1001/jama.1991.03470180029010