Waarom je last hebt van rugpijn

Rugpijn kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, vooral een slechte houding, slaapgebrek of te veel lichamelijke activiteit.
Waarom je last hebt van rugpijn

Laatste update: 23 januari, 2019

Een van de meest voorkomende problemen in de huidige maatschappij is rugpijn, van de nek tot aan het middel. Rugpijn kan worden veroorzaakt door verschillende dingen, vooral een slechte houding, slaapgebrek of te veel lichamelijke activiteit. Wil je antwoorden op je vragen over rugpijn? Lees dan het volgende artikel.

Wat is het? Waarom? Wanneer begon het? Dit zijn de meest voorkomende vragen over rugpijn

Iedereen kan lijden aan rugpijn, maar er zijn een aantal factoren die het risico op bepaalde problemen verhogen, zoals cervicale problemen, misvormingen aan de ruggengraat enzovoort.

Leeftijd

Als je ouder wordt, wordt je ruggengraat dat ook. Dat is waarom je als je 30 of 40 wordt je meer last begint te krijgen van rugpijn doordat de spieren en botten zwakker worden.

Onvoldoende beweging

Mensen die niet regelmatig bewegen of sporten lopen een hoger risico op rugpijn. Een sedentaire levenswijze draagt bij aan rugproblemen.

Overgewicht

Pijn aan de ruggengraat

Mensen met overgewicht of die aan obesitas lijden, hebben meer kans op rugpijn en pijn aan de ruggengraat, omdat dat deel van het lichaam je hele gewicht draagt.

Erfelijke factoren

Erfelijke factoren kunnen de oorzaak zijn van rug of nekpijn. Let goed op de geschiedenis van rugpijn of problemen bij je ouders, grootouders, ooms, tantes enzovoort. Artritis van de ruggengraat en andere aandoeningen zijn vaak erfelijk.

Je werk

De taken die je iedere dag doet kunnen ook leiden tot rugpijn. Bijvoorbeeld, mensen die veel zware dingen tillen iedere dag of dingen moeten ronddragen – zelfs als je staat of zit – lopen meer risico op het ontwikkelen van rugpijn.

Roken

Roken

Er is een verrassende verband tussen rugpijn en roken. Dat komt doordat mensen die roken moeite hebben om de noodzakelijke voedingsstoffen naar hun lumbale schijven te krijgen. Daarbij bemoeilijkt roken het lichamelijk herstel na breuken of trauma.

Slechte conditie

Hernia’s, spierspanning, scoliosis, artritis, lumbale stenose, nierstenen, fibromyalgia, infecties, endometriose en verwondingen aan de ruggenschijven zijn veel voorkomende oorzaken van rugpijn.

Als je vermoedt dat je lijdt aan een van deze aandoeningen moet je je huisarts raadplegen voor de juiste diagnose en goed verloop van de behandeling.

Slechte slaap

De bovengenoemde aandoeningen of stoornissen gecombineerd met slechte slaap zullen je rugpijn verergeren. Als je niet genoeg slaap krijgt, als je kussen te plat of te dik is, je op een oude matras slaapt of in een slechte houding ligt terwijl je slaapt, kan dit voor veel last zorgen.

Hoe maak je je rug sterker

Een van de beste manieren om rugpijn te verlichten, is door het hebben van een sterke, gezonde ruggengraat. Kijk naar de volgende tips voor hoe je dat kunt bereiken.

De juiste houding

Een goede houding is essentieel voor een gezonde rug. Leun niet naar voren met je schouders naar voren als je achter je bureau zit. Kies voor een ergonomische bureaustoel die je rug goed ondersteunt, van de middel tot aan je nek. Probeer een kussen te gebruiken als dat nodig is.

Houd je schouders in een rechte lijn met je oren en stel je voor dat er een plank tegen je rug aan staat. Het lijkt misschien niet comfortabel, maar na een tijdje zul je het verschil merken.

Als je voor je werk zware voorwerpen moet tillen, ga daarbij dan door je knieën in plaats van je rug te buigen. Til met je benen en niet met je rug – dat kan schade veroorzaken aan je ruggengraat.

De juiste houding

Beweging

Je kunt veel soorten oefeningen doen om je rug te versterken, maar gewichtheffen wordt niet aangeraden als je last hebt van chronische rugpijn, ten minste niet meteen. De beste oefeningen bestaan uit zwemmen, pilates, yoga, fietsen en wandelen.

Alles dat je nodig hebt is een half uur per dag om de verbeteringen te merken. Beweging is daarnaast goed voor je hele lichaam, niet alleen je ruggengraat.

Strekoefeningen

Dit is belangrijk, vooral als je een baan hebt waarbij je de hele dag zit. Sta een paar keer per dag op van je stoel en maak een paar makkelijke bewegingen zodat je rug niet steeds in dezelfde positie staat. Zorg ervoor dat je je nek strekt, je middel, je schouders en zelfs je hoofd. 

Strekoefeningen moeten langzaam en bewust worden gedaan, zonder plotselinge bewegingen.

Strek je armen omhoog alsof je het plafond aan probeert te raken en maak circulaire bewegingen met je polsen. Draai je hoofd van de ene naar de andere kant en rol je hoofd dan naar beide kanten alsof je met je oor je schouder aan probeert te raken.

Er zijn ook veel goede yogaposities die je rug versterken.

Voeding

Hoe gezond denk je dat je eetpatroon is? Wat je eet heeft invloed op je ruggengraat. Als je veel eiwitten, fruit, groente en gezonde vetten eet merk je dat je rugpijn minder wordt. Omega 3-vetzuren worden vooral aangeraden om problemen met de ruggengraat en zenuwstelsel te verlichten.

Rugpijn

Rust

Hier willen we twee belangrijke vragen beantwoorden: wat kun je doen om pijn in de onderrug te voorkomen en hoeveel daarvan moet je proberen? In de eerste plaats moet je aandacht besteden aan de houding waarin je slaapt.

Als je matras of kussens oud en ongemakkelijk zijn, schaf dan nieuwe aan. Als je op je zij slaapt, probeer dan eens op je rug te slapen voor een verandering. Krijg tussen de zes en acht uur rust per nacht.

Behandel het naar bed gaan als een ritueel: doe je telefoon en andere elektronische apparaten uit, probeer om voor elf uur te slapen en neem geen werk of school mee naar bed.

Meditatie

Mensen die mediteren hebben minder rugpijn dan degenen die een stressvoller, minder bewust leven leiden. Meditatie zal ook je stemming verbeteren, je productiever maken, je leven verlengen en vooral helpen om een betere houding aan te houden.

Dit is te danken aan de lotushouding (de meest bekende positie voor meditatie). Probeer elke ochtend ongeveer 10 minuten te mediteren. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.