Waarom is het belangrijk vrije tijd te hebben?

Als we geen vrije tijd hebben, merken we dat de dagen voorbijgaan en dat we er niet van genieten. Daarom is het essentieel om een paar minuten voor onszelf te nemen voor onze geestelijke gezondheid en ons welzijn.
Waarom is het belangrijk vrije tijd te hebben?
Elena Sanz

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Elena Sanz.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 januari, 2023

Begrijpen we werkelijk het belang van het hebben van vrije tijd? In een maatschappij zo druk en verbonden als die waarin we leven, brengen we soms die uren dat we niet werken of iets doen door met naar de telefoon te kijken of met perioden van totale inactiviteit. Dit kan gevolgen hebben voor zowel onze geestelijke als lichamelijke gezondheid.

Voordat we beginnen, is het goed te definiëren wat vrije tijd is. Een synoniem zou “vrije tijd” zijn. In wezen zijn het al die uren waarin we niet werken, en die we niet hoeven te besteden aan huishoudelijk werk.

Onze tijd optimaal benutten is essentieel voor onze gezondheid, hoewel het soms lijkt alsof er niet genoeg van is! Maar als we ons goed organiseren, is er overal tijd voor.

Waaraan besteden we onze tijd?

De eerste stap om te leren genieten van vrije tijd is te ontdekken hoe we al die vrije uren die we eigenlijk hebben besteden. Om dit te doen is het een goed idee om een lijstje te maken, want ieder mens brengt zijn tijd op een andere manier door.

Het kan zijn dat we die tijd doorbrengen voor de tv, scrollen op Instagram, of videospelletjes spelen. Als we weten hoe we onze tijd doorbrengen, kunnen we ontdekken wat we zouden moeten veranderen.

Laten we in gedachten houden dat de dag 24 uur heeft, waarvan we er 8 slapend doorbrengen en nog eens 8 werkend. We hebben dus nog 8 uur over, waarvan we 2-3 uur kunnen aftrekken om te eten. Er zijn dus tussen de 5-6 uur vrije tijd om van te genieten en te profiteren.

Het probleem met te weinig vrije tijd is dat we de uren van de dag niet goed beheren. Misschien blijven we, als we niet aan het werk zijn, nadenken; of, misschien liggen we, in plaats van een of andere sport te beoefenen, liever op de bank naar sociale netwerken te kijken. Deze “tijddieven” kunnen ons op de lange termijn schaden en onze stress, angst en ongemak vergroten.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Hoe creëer je een ontspanningshoek thuis?

Vrije tijd hebben lijkt een luxe, maar het is belangrijk voor onze gezondheid

Vrouw kijkt op haar mobiel
Mobiele apparaten nemen een groot deel van ons leven in beslag en kunnen kostbare tijd wegnemen van andere activiteiten.

 

 

Vrije tijd hebben lijkt een luxe, maar het ligt binnen handbereik. Een voorbeeld van hoe deze situatie zorgwekkend begint te worden zijn de vrijetijdswoningen, die niet voor ouderen, maar voor werkenden zijn opgericht. De Junta de Andalucía in Spanje heeft zelfs uitgelegd dat dit vakantieoorden zijn om te profiteren van iemands vrije dagen.

We hoeven echter niet zo ver te gaan om uit te zoeken hoe we onze tijd besteden en maatregelen te nemen om dit op te lossen. Om te beginnen is het essentieel om een stuk papier en een pen te nemen en een cirkel te maken met alle uren in de dag.

Vervolgens moeten we ze verdelen. Bijvoorbeeld, 8 om te slapen, 8 om te werken, en 8 voor verschillende activiteiten (eten, sporten, lezen, vrienden ontmoeten).

Er zijn applicaties op de mobiele telefoon die ons ook kunnen helpen om onze vrije tijd te beheren. Sommige mensen kunnen er echt van te genieten door een meer visuele manier te gebruiken om het te organiseren. Een van die mogelijkheden zijn apps die als agenda functioneren. Het is mogelijk om elke dag beter te organiseren met kleuren en op een heel mooie manier, zodat we overal tijd voor hebben.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Biofeedback, een ontspanningstechniek bij stress

Redenen om vrije tijd te hebben

Agenda
De klassieke papieren agenda is nuttig als we die in ons dagelijks leven opnemen. Daarin kunnen we de uren beter indelen om van onze vrije tijd te genieten.

 

 

We begrijpen misschien wel hoe belangrijk het is om vrije tijd te hebben, maar we hebben het misschien nog niet serieus genomen. Dagelijkse verantwoordelijkheden en uitgeput thuiskomen zorgen ervoor dat we lui worden. In plaats van iets te doen waardoor we ons hoofd leeg kunnen maken, gaan we voor een scherm zitten.

Hier zijn dus enkele redenen om te onthouden als we niets lijken te willen doen:

  • De frustratie zal snel toeslaan. We zullen ons steeds slechter gaan voelen, met het gevoel dat de 24 uur in een dag niet genoeg zijn en dat we alleen maar leven om te werken, om de kinderen naar school te brengen, of om voortdurend alert te zijn op onvoorziene gebeurtenissen.
  • Stress kan toeslaan. Dit vertaalt zich in slapeloosheid, malaise, stemmingswisselingen en angst. Symptomen als hysterische indigestie en spanningshoofdpijn kunnen ons waarschuwen dat onze stress te ver is gegaan.
  • We zullen ons gaan afvragen wat de zin van ons bestaan is. Als we geen tijd voor onszelf hebben, zullen we geen zin in het leven vinden. Zoals het populaire gezegde luidt: “Je moet werken om te leven, niet leven om te werken.”

Tot slot

Vrije tijd bestaat, ook al hebben we lang de leugen geloofd dat die niet bestaat. Er is altijd wel een uurtje waarop we kunnen genieten van een wandeling, 10 minuten mediteren, die taart bakken die we zo graag willen proberen, of een boek lezen.

Laten we bij het plannen van onze dag om alle uren die hij heeft optimaal te benutten, niet vergeten een lijstje te maken van wat ons een goed gevoel geeft. Deze activiteiten zullen ons in staat stellen rustig te zijn, los te komen van werk en verantwoordelijkheden. Ook zal het helpen om ons op onszelf te richten, en echt voor onszelf te zorgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Chío García, M. G. (2019). Tiempo libre y su efecto sobre la salud mental en personal de enfermería del Instituto Nacional de Rehabilitación (INR), Luis Guillermo Ibarra Ibarra (Doctoral dissertation, Universidad Autónoma Metropolitana. Unidad Xochimilco).
  • García-Soidán, J. L., Boente Antela, B., & Leirós-Rodríguez, R. (2020). ¿ Los menores españoles, en su tiempo libre, prefieren dispositivos electrónicos o actividad física?. Sportis6(2), 347-364.
  • Zamora Macorra, M., & Cruz Flores, A. C. (2011). El papel del tiempo libre en la salud de un grupo de conductores de carga. Salud de los Trabajadores19(1), 47-56.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.