Waarom hebben we okselhaar?

Iedereen heeft zich ooit afgevraagd waarom we okselhaar hebben. Hoewel het op het eerste gezicht misschien nutteloos lijkt, vervult het in feite belangrijke lichaamsfuncties.
Waarom hebben we okselhaar?

Geschreven door Ana Núñez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Waarom hebben we okselhaar? Wat zijn zijn functies? Tijdens de puberteit zorgen hormonale veranderingen ervoor dat er haar in de oksels en andere lichaamsdelen groeit.

Als mensen de volwassenheid naderen, dan merken ze dat die kleine haartjes, die eerst bijna onzichtbaar waren, beginnen te veranderen. Dit komt doordat ze invloed hebben op bepaalde lichaamsfuncties. Lees hieronder meer!

De kenmerken van terminaal haar

Mensen hebben drie soorten haar en deze veranderen in de verschillende stadia van hun ontwikkeling. Elk heeft zijn eigen kenmerken. Lanugo, dat zich door het hele lichaam verspreidt, is aanwezig vanaf het laatste trimester van de zwangerschap en verdwijnt in de eerste levensmaanden van het kind.

Vellus (niet-terminaal) haar, is minder fijn dan lanugo, lichtgekleurd en nauwelijks merkbaar. Terminaal haar, dat vellushaar vervangt, heeft de volgende kenmerken. Deze omvatten ook het feit dat okselhaar:

  • Hoog gepigmenteerd en hol is.
  • Dik en zichtbaar is.
  • Voornamelijk voorkomt in de oksels, de schaamstreek, de wenkbrauwen en de wimpers. Het haar dat op de hoofdhuid groeit, is ook terminaal haar.
  • Anders is dan vellushaar, omdat het langer is. Behalve het haar dat op de hoofdhuid uitkomt, is okselhaar langer dan een halve centimeter, maar korter dan vijf centimeter.

Terminaal haar dat in de oksels groeit, zoals schaamhaar, wordt ook wel ‘ambisexueel haar’ genoemd (Engelse link). Dit betekent dat het zowel bij mannen als bij vrouwen aanwezig is. De dichtheid hangt ook van de androgeenspiegels van een persoon af. Wat is zijn specifieke functie?

Waarom hebben we okselhaar?

Oksel met haar

We hebben okselhaar door de werking van androgenen in het menselijk lichaam (Engelse link). Androgenen zijn een groep hormonen, waaronder testosteron opvalt.

Met betrekking tot het laatste zijn mensen geneigd te geloven dat het alleen bij mannen aanwezig is. Dit is echter niet het geval. In feite wordt het ook in het vrouwelijke voortplantingssysteem geproduceerd, zij het in mindere mate.

Bij beide geslachten zijn deze hormonale veranderingen verantwoordelijk voor de groei van terminaal haar tijdens de puberteit. Schaamhaar verschijnt eerst. Ongeveer twee jaar later begint okselhaar te groeien. Het groeit bij elke persoon op een andere leeftijd, afhankelijk van hun ontwikkeling.

De voordelen van okselhaar

Een van de belangrijkste functies van okselhaar is het reguleren van de lichaamstemperatuur. Haar kan tegen koude lucht of overmatige hitte beschermen (Engelse link) die met dat gevoelige gebied in contact komt.

Het helpt ook om vocht vast te houden of de zweetproductie te vertragen. Zo wordt voorkomen dat zweet gaat druppelen, zoals dat meestal aan de achterkant gebeurt.

Onthoud dat haar niet alleen verantwoordelijk voor de lichaamsgeur is die in dit gebied kan voorkomen. In feite is deze geur aan onvoldoende hygiëne te wijten waardoor bacteriën zich in de oksels op kunnen hopen.

1. Okselhaar vermindert wrijving

Okselhaar voorkomt huid-op-huid contact. Het vermindert daarom de irritatie die wrijving kan veroorzaken, bijvoorbeeld tijdens het sporten. Als je dit haar niet verwijdert, dan wordt de kans op ingegroeide haren aanzienlijk verminderd (Engelse link), wat pijn, ongemak en infecties kan veroorzaken.

2. Het geeft feromonen vrij

De oksels geven chemische boodschappers vrij die kenmerkend zijn voor elke persoon en de aanwezigheid van haar helpt ze op te vangen. Deze boodschappers staan als feromonen bekend (Engelse link). Het zijn met name chemicaliën die het lichaam van nature aanmaakt en afgeeft om als geursignalen te werken, vooral bij het andere geslacht.

Het woord ‘feromoon’ is een neologisme afgeleid van het Grieks, wat elke chemische stof betekent die door een dier wordt vrijgegeven en die dient om de fysiologie of het gedrag van andere leden van dezelfde soort te beïnvloeden.

De definitie werd halverwege de twintigste eeuw populair. Vanaf toen gingen parfumeurs geuren creëren die de essentie van deze boodschappers reproduceerden.

Dit is de reden waarom de intensiteit van de okselgeur met een verhoging van mannelijke deugden werd geassocieerd. Net als bij dieren dienden deze om de aantrekkelijkheid te vergroten en een partner te vinden.

3. Het voorkomt andere ongemakken of ziekten

Het niet scheren of harsen van je okselhaar vermindert de kans op huiduitslag. Op dezelfde manier voorkomt het abcessen die ontstaan wanneer verstopte poriën aan chemicaliën of vuil worden blootgesteld. Gezien deze realiteit, suggereren een aantal artsen dat het het beste is om dit haar met een schaar te knippen als je wilt dat het minder opvalt.

Het harsen of verwijderen van okselhaar is een persoonlijke beslissing

Oksel zonder haar

Het niet verwijderen van okselhaar helpt irritatie in het gebied te voorkomen. Het verwijderen van okselhaar is een persoonlijke beslissing, geassocieerd met esthetiek.

Hoewel het waar is dat ontharen een schoonheidstrend is, is het een goed idee om te weten wat de voordelen van het niet verwijderen van je okselhaar zijn. Mensen besluiten dit te doen om esthetische redenen, niet om medische. Kenmerkend voor deze eeuw is de beautytrend om te ontharen.

Het ondergaan van behandelingen om de huid okselhaarvrij te houden is een persoonlijke beslissing. De keuze hangt echter af van de smaak en gebruiken van mensen. Okselhaar verwijderen of achterlaten zijn beide geldige opties als je je aan goede hygiënische gewoonten houdt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • InformedHealth.org [Internet]. Cologne, Germany: Institute for Quality and Efficiency in Health Care (IQWiG); 2006-. What is the structure of hair and how does it grow? 2019 Aug 29. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK546248/
  • Randall VA. Androgens and hair growth. Dermatol Ther. 2008 Sep-Oct;21(5):314-28. doi: 10.1111/j.1529-8019.2008.00214.x. PMID: 18844710.
  • Lanzalaco A, Vanoosthuyze K, Stark C, Swaile D, Rocchetta H, Spruell R. A comparative clinical study of different hair removal procedures and their impact on axillary odor reduction in men. J Cosmet Dermatol. 2016;15(1):58-65. doi:10.1111/jocd.12197
  • Verhaeghe J, Gheysen R, Enzlin P. Pheromones and their effect on women’s mood and sexuality. Facts Views Vis Obgyn. 2013;5(3):189-195.
  • Suro Reyes, José Ángel, Gutiérrez Fernández, Luisa, Ruíz Ávila, Javier y Bouhanna, Pierre. (2007) “El pelo, generalidades y funciones.” Revista Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. Volumen 5. N° 4. Octubre-Diciembre.
  • Luo DQ, Liang YH, Li XQ, Zhao YK, Wang F, Sarkar R. Ingrowing Hair: A Case Report. Medicine (Baltimore). 2016;95(19):e3660. doi:10.1097/MD.0000000000003660

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.