Fouten bij het scheren en huidverzorging

Om te voorkomen dat scheren huidbeschadiging veroorzaakt, is het belangrijk om bepaalde fouten te vermijden en je huid ervoor en erna te verzorgen. Wil je er meer over weten? Lees dan dit artikel!
Fouten bij het scheren en huidverzorging

Laatste update: 21 oktober, 2020

Scheren is voor zowel mannen als vrouwen een dagelijkse bezigheid. Velen van ons maken echter nog steeds bepaalde fouten tijdens het scheren waardoor de huid geïrriteerd raakt.

Hoewel het eruit ziet als een eenvoudige routine en velen er al bekend mee zijn, zijn er altijd risico’s als het niet correct wordt uitgevoerd. Vandaag bespreken we enkele veelvoorkomende fouten bij het scheren en de verzorging.

Volgens informatie van de American Association of the Academy of Dermatology (Engelse link) veroorzaken naast scheermesjes ook slechte technieken en voorbereiding ongemak. Je moet daarom proberen om je techniek te verbeteren en enige zorg aan je huid te besteden.

De meestvoorkomende fouten bij het scheren

 • Een van de meestvoorkomende fouten tijdens het scheren is om het mes in elke richting te laten gaan. Als je dit echter doet, dan moet je meerdere keren over dezelfde plek gaan om al het haar te verwijderen. Als gevolg hiervan neemt de huidirritatie toe.
 • Houd er rekening mee dat scheren irritatie veroorzaakt, omdat het de meest oppervlakkige cellen van de huid verwijdert voordat ze spontaan en fysiologisch worden verwijderd. Je moet je daarom altijd in de richting scheren waarin de haren groeien.
 • Een andere fout is echter dat je niet de tijd neemt om je huid voor te bereiden voordat je gaat scheren. Voordat je begint, is het het beste om je huid te reinigen om het risico op irritatie te minimaliseren.
 • Je moet na het scheren ook een vochtinbrengende crème gebruiken om de functie van de huid als barrière te behouden.
  Tot slot zijn er mensen die botte mesjes gebruiken. Dit is een slecht idee, omdat ze in de huid kunnen snijden, irritatie kunnen veroorzaken en het risico op infectie kunnen vergroten. De mesjes moeten scherp zijn om haar te kunnen scheren.

Hoe de huid voor het scheren voor te bereiden

Man scheert zich met wegwerpmesje

Laten we nu enkele gezonde tips bekijken. Allereerst is het het beste om je niet direct na het ontwaken te scheren. Na het slapen is de huid van het gezicht gevoeliger voor de effecten van de mesjes, waardoor het risico op ongewenste snijwonden en reacties kan toenemen. De huid is ook gezwollen.

Het is nodig om de haren te bevochtigen en te verzachten, zodat ze gemakkelijker te scheren zijn. Dit verkleint de kans op letsel van de huid. Reinig daarom eerst de huid met een geschikt product en koud of lauw water. Hoe beter het gebied is voorbereid, hoe gemakkelijker het zal zijn om te scheren. Als er minder herhalingen zijn, is er minder irritatie.

Huidtypes

Elke huid is anders. De producten of de zorg die op de huid worden toegepast variëren daarom ook. Er is ook nog eens een verschil in de huid van mannen en die van vrouwen.

 • Mensen met een gevoelige of droge huid moeten de huid vóór het scheren met bijvoorbeeld scheerschuim behandelen om latere irritatie te voorkomen. Na het scheren is het een goed idee om aftershave-producten te gebruiken.
 • Mensen met een vette of acnegevoelige huid moeten zoveel mogelijk gels en crèmes gebruiken die specifiek voor dit huidtype zijn. Olievrije producten zijn bovendien handig bij het scheren.

Fouten bij het scheren en verzorging: het proces

Fouten bij het scheren

Het gebruikte scheerschuim of gel is erg belangrijk. Tegenwoordig worden beide vanwege hun veiligheid en comfort het meest gebruikt. Ze zorgen voor de nodige smering om wrijving tussen het mes en de huid te verminderen.

Als je eenmaal met scheren begint, dan moet je dat rustig en met de nodige tijd doen, aangezien het een delicaat proces is dat zorgvuldig en voorzichtig moet worden uitgevoerd.

Houd er ook rekening mee dat meer druk uitoefenen op het mes geen betere resultaten oplevert. Integendeel, de huid zal er door de druk meer onder te lijden hebben.

Misschien ook interessant om te lezen:
De verschillen tussen de huid van mannen en vrouwen

Verzorging na het scheren

Insmeren na het scheren is ook belangrijk. Het is een goed idee om aftershave-producten te gebruiken (Engelse link), omdat ze vanwege hun gehalte aan verzachtende stoffen geen allergieën veroorzaken die op de huid inwerken om het herstel te bevorderen.

Met deze producten is het doel om het agressieve effect van het scheren op de huid tegen te gaan en op zijn beurt een aangenaam gevoel te creëren, dat uit de hydratatie of de geur voortkomt.

Tot slot is het het beste om niet dagelijks te scheren. Door dit elke dag te doen, heeft de huid niet genoeg tijd om te herstellen. Het is daarom een goed idee om minstens twee dagen te wachten om het te herhalen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • American Academy of Dermatology Association. (Feb. 13, 2018).  Tips for men: how to shave.
  Retrieved on June 4, 2020 from https://www.aad.org/news/tips-for-men-how-to-shave
 • van Ketel WG. Dermatitis from an aftershave. Contact Dermatitis. 1978;4(2):117. doi:10.1111/j.1600-0536.1978.tb03751.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. Insights into shaving and its impact on skin. Br J Dermatol. 2012;166 Suppl 1:6‐12. doi:10.1111/j.1365-2133.2011.10783.x
 • Cowley K, Vanoosthuyze K. The biomechanics of blade shaving. Int J Cosmet Sci. 2016;38 Suppl 1:17‐23. doi:10.1111/ics.12330

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.