5 remedies om huiduitslag te verlichten

Er zijn veel soorten uitslag. Sommigen ontwikkelen zich onmiddellijk, terwijl anderen geleidelijk verschijnen. Ze kunnen hinderlijk en jeukend zijn, dus hier zijn enkele natuurlijke remedies voor plaatselijk gebruik om ze te verlichten.
5 remedies om huiduitslag te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 23 augustus, 2022

In dit artikel zullen we enkele manieren bekijken om huiduitslag te verlichten. Huiduitslag kan om verschillende redenen verschijnen. Het kan het gevolg zijn van een allergie of iets anders dat de huid irriteert.

Het wordt meestal gekenmerkt door kleine rode vlekken, irritatie en jeuk. Soms kan huiduitslag pijn veroorzaken, kan de huid vervellen of kan het kleine bultjes geven.

Behandeling van huiduitslag is afhankelijk van de oorzaak van de uitslag. Er zijn behandelingen, zoals lotions en crèmes, die vaak worden gebruikt. Er zijn echter ook enkele natuurlijke remedies die huiduitslag kunnen helpen verlichten.

Natuurlijke remedies voor het verlichten van huiduitslag

De meeste vormen van huiduitslag zijn mild en verdwijnen na een paar dagen. Sommige treden onmiddellijk op, terwijl andere zich in de loop van de tijd ontwikkelen. In elk geval zijn ze irriterend en ongemakkelijk, omdat ze vaak jeuken of een brandend gevoel geven. Symptomen kunnen ook verergeren als ze niet worden behandeld.

Behandeling van huiduitslag is afhankelijk van de oorzaak. Het is daarom het beste om eerst een arts te raadplegen om precies te weten waarom je huiduitslag hebt. Ongeacht de oorzaak zijn er echter enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen om de symptomen van huiduitslag te verlichten.

1. Kokosolie voor huiduitslag

Glazen pot met kokosolie

Biologische kokosolie is een van de beste huismiddeltjes om huiduitslag te verlichten. Deze remedie hydrateert niet alleen de huid maar verlicht ook de klachten bij huiduitslag.

Het bevat vetzuren, antioxidanten, vitamines en mineralen die de gezondheid van de huid verbeteren. Bovendien is kan het helpen bij het verminderen van allergische reacties.

Hoe te gebruiken?

 • Gebruik 100% pure biologische kokosolie.
 • Neem een kleine hoeveelheid en breng het dan rechtstreeks op de huid aan alsof het een crème is.
 • Wrijf het vervolgens over het gebied totdat het volledig is geabsorbeerd.
 • Laat het zitten zonder af te spoelen en herhaal dit dan de volgende dag opnieuw.

2. Baking soda

Baking soda heeft verschillende eigenschappen die helpen de pH-waarde van de huid te herstellen, waardoor het een van de beste ingrediënten is om huiduitslag en allergische reacties te verlichten. Het heeft ook een licht ontstekingsremmend effect dat irritatie en een brandend gevoel kan verminderen.

Ingrediënten

 • 60 gram baking soda (4 eetlepels)
 • 62,5 ml gedestilleerd water (1/4 kopje)

Hoe te gebruiken?

 • Maak eerst een pasta met bakpoeder en gedestilleerd water.
 • Breng het vervolgens aan op de getroffen gebieden.
 • Laat het 10 minuten zitten en spoel het daarna af met warm water.
 • Als de symptomen aanhouden, herhaal de procedure dan.

3. Havermout om huiduitslag te verlichten

Havermout om huiduitslag te verminderen

Havermout kan voor verschillende therapeutische en cosmetische doeleinden worden gebruikt. Met havermout kan onder meer een pasta worden gemaakt, die de huiduitslag symptomen zal verlichten.

Het heeft krachtige antioxidante en ontstekingsremmende eigenschappen waardoor het een van de beste ingrediënten is om huiduitslag en andere huidallergieën te verlichten. Het kan zelfs voor kleine brandwonden en andere verwondingen worden gebruikt.

Hoe te gebruiken?

 • Een optie is om een kopje havermout in een bak met water te doen en hier 30 minuten in te baden.
 • Je kunt het ook mengen met wat gedestilleerd water en een schuimige pasta maken. Breng het vervolgens rechtstreeks aan op de uitslag en laat het 20 minuten zitten.
 • Gebruik het gedurende drie opeenvolgende dagen of totdat het ongemak van de uitslag is verlicht.

4.  Etherische kamille-olie

Etherische kamille-olie en zelfs thee kunnen als een natuurlijke behandeling voor huiduitslag worden gebruikt. Het heeft kalmerende eigenschappen die irritatie minimaliseren en verlichting brengen bij de uitslag.

Hoe te gebruiken?

 • Voeg een beetje etherische kamille-olie toe aan badwater en neem dan een bad van 20 minuten.

Als je de plant liever als crème gebruikt, dan kun je ook het volgende doen:

 • Maak een infusie van de plant en breng het aan op het getroffen gebied.
 • Laat dit op de huid zitten zonder af te spoelen en herhaal dit twee keer per dag.

5. Jojoba-olie om huiduitslag te verlichten

Flesje met jojoba olie

Een andere olie met ontstekingsremmende eigenschappen is jojoba-olie. Deze olie werkt als een ontstekingsremmer en is goed voor het verlichten van de klachten bij huiduitslag. Deze olie hydrateert de huid en vermindert irritatie. Het helpt de huid ook om andere remedies beter op te nemen.

Hoe te gebruiken?

 • Neem een kleine hoeveelheid jojoba-olie en wrijf het over het getroffen gebied.
 • Laat de olie zitten en spoel het niet af.
 • Herhaal indien nodig twee keer per dag.

Conclusie

Je kunt veel verschillende natuurlijke producten gebruiken om huiduitslag en andere huidirritaties te bestrijden. Vergeet echter niet dat het belangrijk is om een arts te raadplegen om de oorzaak van de huiduitslag te bepalen. Hoe dan ook, deze vijf remedies zullen de meeste symptomen van de huiduitslag helpen verlichten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Milstone, L. M. (2010). Scaly skin and bath pH: Rediscovering baking soda. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2009.04.011
 • Reynertson, K. A., Garay, M., Nebus, J., Chon, S., Kaur, S., Mahmood, K., … Southall, M. D. (2015). Anti-inflammatory activities of colloidal oatmeal (Avena sativa) contribute to the effectiveness of oats in treatment of itch associated with dry, irritated skin. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Fowler, J. F., Nebus, J., Wallo, W., & Eichenfield, L. F. (2012). Colloidal oatmeal formulations as adjunct treatments in atopic dermatitis. Journal of Drugs in Dermatology : JDD.
 • Singh, O., Khanam, Z., Misra, N., & Srivastava, M. (2011). Chamomile (Matricaria chamomilla L.): An overview. Pharmacognosy Reviews. https://doi.org/10.4103/0973-7847.79103
 • Wisniak, J. (1994). Potential uses of jojoba oil and meal – a review. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/0926-6690(94)90077-9

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.