Waarom gaat gewichtstoename bij sommige mensen sneller dan bij anderen?

Sommige mensen komen sneller kilo's aan dan anderen. Bepaalde onveranderlijke factoren spelen hierbij een rol. Maar andere aspecten kan je zelf veranderen en gewicht verliezen.
Waarom gaat gewichtstoename bij sommige mensen sneller dan bij anderen?
Eliana Delgado Villanueva

Beoordeeld en goedgekeurd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Je hebt waarschijnlijk al gemerkt dat sommige mensen meer eten dan anderen en toch geen last hebben van gewichtstoename. Of ze eten dezelfde hoeveelheid voeding maar komen niet zo snel of niet zo veel aan als anderen. Waarom gaat gewichtstoename bij sommige mensen sneller dan bij anderen?

In dit artikel gaan we in op een aantal vragen over de oorzaken die dit fenomeen verklaren.

1. Gaat gewichtstoename sneller door erfelijke factoren? 

Eén van de oorzaken van snellere gewichtstoename is erfelijkheid. Want erfelijke factoren bepalen verschillende aspecten die ons leven beïnvloeden.

Die erfelijke kenmerken spelen dus ook een rol bij je gewicht. Ze bepalen hoe gemakkelijk of hoe moeilijk het is voor je lichaam om in gewicht aan te komen.

  • Dit feit is tegenwoordig bewezen. Genoomdeskundigen zijn er immers in geslaagd om de verantwoordelijke genen te lokaliseren. Want die genen zijn bepalend voor de verspreiding en de opstapeling van vet.
  • Bij tweeëntachtig procent van de mannen vindt men het FTO-gen (dit gen wordt in verband gebracht met vetmassa en overgewicht). Dat betekent dus dat mannen een groter kans hebben op gewichtstoename ook al eten ze heel weinig.

2. Gaat gewichtstoename sneller door je dagelijkse voedingsgewoonten?

Gaat gewichtstoename sneller door je dagelijkse voedingsgewoonten?

Erfelijkheid heeft een fundamentele impact op de manier waarop je in gewicht bijkomt. Maar je dieet is even belangrijk voor de mate waarin de kilo’s er wel of niet bijkomen.

We weten dat bepaalde genen inderdaad een rol spelen in je gewichtstoename. Want ze zorgen ervoor dat je in aanleg de neiging hebt om constant trek te hebben in ongezonde voeding.

Je zal dus een aantal noodzakelijke veranderingen moeten aanbrengen in je gedrag. Het is erg belangrijk dat je gedisciplineerd bent en een aantal gezonde gewoonten aanleert. Die zullen je in staat stellen om de effecten van deze genen tegen te gaan.

Vergeet ook niet dat je door je gewoonten te veranderen nog een ander positief resultaat kan bereiken. Zodra je een gezonder en verser dieet begint te volgen, zal je je veel beter voelen.

Wanneer je lichaam gewend raakt aan een andere manier van eten zal het zelf vragen om gezondere voeding.

Probeer het dus zeker uit! Het is de moeite waarde om op een andere manier te leren eten.

3. Gaat gewichtstoename sneller door te weinig beweging?

Gaat gewichtstoename sneller door te weinig beweging?

Een andere sleutelfactor is hoe vaak we bewegen en hoeveel oefeningen we uitvoeren. Ook dit is noodzakelijk om een gezond gewicht te behouden.

Een gezond voedingspatroon volgen is onontbeerlijk maar ook de hoeveelheid beweging die mensen nemen. Dit is bepalend voor de mate waarin sommige mensen meer of minder last hebben van gewichtstoename.

Je moet er echter wel rekening mee houden dat als je alleen maar bepaalde soorten sport beoefent, dit je niet zal helpen om gewicht te verliezen. Maar ze kunnen wel een bepalende rol spelen in hoeveel gewicht je aan zal komen.

Vergeet ook niet dat ieder persoon een andere hoeveelheid beweging nodig heeft.

Sommige personen moeten twee uren fietsen om tweehonderd calorieën te verbranden. Voor anderen is een half uur fietsen al voldoende om dezelfde hoeveelheid calorieën te verliezen.

Let ook op wat je doet na het sporten! Beloon jezelf niet met een gastronomische maaltijd omdat je beweging hebt genomen. Want dit is niet goed voor je gezondheid.

Het is bijvoorbeeld niet aan te raden om meer te eten dan gewoonlijk na een training. Je denkt misschien dat je deze lichaamsbeweging met extra voeding moet compenseren. Maar het is geen goed idee.

Want het enige wat je zal bereiken, is dat je al je inspanningen voor niets geweest zijn. Bovendien kan het uiteindelijk zelfs leiden tot gewichtstoename.

4. Gaat gewichtstoename sneller door stress en gebrek aan slaap?

Zowel stress als slaaptekort kunnen een belemmering zijn om in goede conditie te blijven. Dit zijn twee factoren die een rechtstreekse invloed hebben op ons gewicht. Want ze zorgen ervoor dat de kilo’s zich opstapelen in ons lichaam.

Wanneer we last hebben van de effecten van stress, dan kiezen we eerder voor ongezonde voeding. Want we vinden het lekkerder dan andere voedingsmiddelen en ze maken dat we ons – tijdelijk – beter voelen.

Maar eigenlijk is het precies wat we zouden moeten vermijden. Door toe te geven aan deze neiging nemen we snel ongezonde leefgewoonten aan. Het is belangrijk dat we dit voorkomen.

5. Gaat gewichtstoename sneller door verlies van biodiversiteit in de darmen?

Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat veranderingen in de darmflora een rol spelen bij aandoeningen zoals overgewicht en type 2 diabetes.

De darmflora bezit een specifieke samenstelling en verscheidenheid. Dit is bepalend voor het al dan niet optreden van gewichtstoename. Dat komt niet alleen door de daling van de hoeveelheid bacteriën maar is ook omdat er niet langer bacteriën geproduceerd worden.

Oorzaken van deze ontwikkeling zijn bijvoorbeeld een ongeschikt dieet of overmatig gebruik van antibiotica.

Wat gebeurt er dan precies?

Wanneer de darmflora verandert, dan kan dit ervoor zorgen dat mensen dagelijks honderdvijftig calorieën meer ontwikkelen. Zelfs al eten ze dezelfde hoeveelheid voeding, toch krijgen ze last van gewichtstoename.

Het is duidelijk dat een dergelijke hoeveelheid calorieën natuurlijk uiteindelijk zal leiden tot een grotere neiging om aan te komen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Doo M., Kim Y., Obesity: interactions of genome and nutrients intake. Prev Nutr Food Sci, 2015. 20 (1): 1-7.
  • Rynders CA., Thomas EA., Zaman A., Pan Z., et al., Effectiveness of intermittent fasting and time restricted feeding compared to continuous energy restriction for weight loss. Nutrients, 2019.
  • Rajan TM., Menon V., Psychiatric disorders and obesity: a review off association studies. J Postrgrad Med, 2017. 63 (3): 182-190.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.