Waarom een ketogeen dieet goed voor je is

Op het eerste oog lijkt het misschien zwaar om je lichaam die eerste paar weken te laten wennen aan een ketogeen dieet. Later zal de situatie echter stabiliseren en zul je de voordelen ervaren.
Waarom een ketogeen dieet goed voor je is

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Heb je de laatste tijd mensen horen praten over een ketogeen dieet? Zo niet, of als je vragen hebt over waarom het goed voor je is, lees dan snel verder. Je zult leren – en het waarschijnlijk ook best interessant vinden – hoe dit je kan helpen gezonder te worden en je gewenste gewicht te bereiken.

Hoe werkt een ketogeen dieet?

Een ketogeen dieet zorgt ervoor dat de lever zoveel ketonen produceert dat deze als energiebron gebruikt kunnen worden. Deze metabole toestand staat ook bekend als ketose.

Normaal gesproken gebruikt je lichaam suikers als energiebron. Dit kan echter glucosepieken veroorzaken als je ongezonde gewoonten hebt of te veel koolhydraten eet. De juiste manier om ketose te bereiken is door het eten van voedsel met veel goede dierlijke en plantaardige eiwitten en vetten.

1. Een ketogeen dieet vermindert overtollig lichaamsvet

Met een ketogeen dieet raak je vet kwijt

Bij een ketogeen dieet wordt eiwit en vet gebruikt als energiebron in plaats van dat het vet in je lichaam wordt opgeslagen. De vetreserves die je al hebt zullen dus worden opgebruikt en je zult gewicht verliezen.

Volg dit dieet in combinatie met sport om je spieren strakker te maken en vetrolletjes kwijt te raken.
Raadpleeg een voedingsdeskundige voor je begint met dit dieet. Deze expert kan je leren welke soorten eiwitten en vet je moet eten en hoeveel.

2. Het stabiliseert je insulineniveaus

Door het vermijden van het eten van koolhydraten verlaagt je bloedsuikerspiegel. Zo vermindert je insulineresistentie en verlaag je je risico op type-2 diabetes. Overweeg een ketogeen dieet als je dokter je verteld heeft dat je prediabetes of metabool syndroom hebt.

3. Het wordt makkelijker om gewicht te verliezen

Gewicht verliezen gaat ook makkelijker

Een ketogeen dieet is uitstekend geschikt voor gewichtsverlies. Het vermindert namelijk je hongergevoel en houdt je verlangen naar eten in bedwang. Daarnaast zal je lichaam minder afhankelijk worden van glucose om over energie te beschikken. Dit komt omdat je meer gezonde vetten en eiwitten zult binnenkrijgen. Hierdoor voel je je met minder calorieën eerder verzadigd.

Pas als je lichaam geen koolhydraten meer kan vinden zal het overgaan op vetverbranding. Met een ketogeen dieet kunnen mensen met overgewicht daarom veel sneller gewicht verliezen zonder het risico spiermassa kwijt te raken. Onthoud: ook nadat je je gewichtsdoel bereikt hebt is het belangrijk om goede eetgewoontes aan te houden.

4. Een ketogeen dieet is goed voor je bloed

Aangezien het betekent dat je minder koolhydraten zult binnenkrijgen helpt een ketogeen dieet je om je triglyceridenniveau in balans te houden. Ook verhoogt dit het HDL-gehalte in je bloed – ook wel bekend als goed cholesterol. Dit vertaalt zich in:

  • Ten eerste een lager risico op hart- en vaatziekten.
  • Als tweede een verminderde kans op aderverkalking.
  • Ten derde het normaliseren van de bloeddruk.

Wil je deze effecten versterken? Eet dan alleen mager vlees en zorg ervoor dat je olie- en vetbronnen van goede kwaliteit zijn.

5. Je voelt je verzadigd met minder voedsel

Ook voel je je sneller verzadigd

Volg je een ketogeen dieet en zorg je dat je meer eiwitten binnenkrijgt zoals wordt aangeraden? Dan zul je, met minder eten, langer een verzadigd gevoel hebben. Het is daarom perfect voor als je gewicht wilt verliezen.

Neveneffecten van een ketogeen dieet

Net als elk ander dieet heeft een ketogeen dieet neveneffecten die je moet overwegen. We gaan hieronder op deze effecten in.

Een algeheel naar gevoel

Een naar gevoel kan een bijeffect zijn

Je lichaam zal eraan moeten wennen ketonen te gebruiken in plaats van suikers. De eerste weken kunnen daardoor zwaar zijn. De volgende klachten kun je allemaal ervaren:

  • Hoofdpijn
  • Duizeligheid
  • Misselijkheid
  • Een licht gevoel in je hoofd

Dit komt ook omdat je glucoseniveaus weer in balans moeten komen. Zeker als je diabetes hebt. Zorg er dus voor dat je alle vragen met je dokter en voedingsdeskundige bespreekt. Als je diabetes hebt moet je ook continu je bloedsuikerspiegel blijven monitoren.

Verstopping

Mensen die aan een ketogeen dieet beginnen vergeten soms om genoeg groenten te eten. Ben jij zo iemand, dan heb je waarschijnlijk soms moeite met naar de wc gaan.

De meest effectieve manier om verstopping te voorkomen of te behandelen is door elke dag genoeg water te drinken. Zorg er daarnaast voor dat je je inname van vezelrijke voeding verhoogt.

Vermoeidheid

Ook kun je sneller vermoeid raken

Met dit dieet krijgt je lichaam minder energie binnen in de vorm van glucose. Het is daarom logisch dat het tijd zal kosten om gewend te raken aan het verbranden van vet in plaats van glucose. Dit leerproces kan vermoeidheid veroorzaken of je de hele tijd het gevoel geven dat je geen energie hebt.

Beweeg je veel? Probeer dan je trainingsintensiteit in de eerste weken van dit dieet te verlagen. Train samen met een partner die ervoor zorgt dat je in orde bent terwijl je lichaam zich aanpast.

Ben je nu enthousiast om het ketogeen dieet uit te proberen? Of volg je het al? Laat ons weten hoe je erover denkt! 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Covarrubias Gutiérrez, P., Aburto Galván, M. y Sámano Orozco, L.F. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutrición Clínica y Dietética Hospitalaria, 2013;  33(2): 98-111
  • Dieta Cetogénica. [Internet]. ¿Qué es la dieta cetogénica y  cómo funciona? Disponible en: https://dietacetogenica.pro/
  • Lambruschini Ferri, N. y Gutiérrez Sánchez, A. Dieta cetogénica. Aspectos clínicos. Aplicación dietética. Hospital Sant Joan de Déu, 2012.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.