Waardoor kan vochtretentie ontstaan?
Vochtretentie, of het vasthouden van vocht, treft mannen en vrouwen over de hele wereld. Het kan in verschillende levensfasen gebeuren. De meest getroffen gebieden zijn de voeten, enkels , handen en buik. Maar waardoor kan vochtretentie ontstaan?
Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 70% uit vloeistof. Als het echter niet circuleert en op een evenwichtige manier over het lichaam wordt verdeeld, dan zullen we enkele gevolgen ondervinden.
De belangrijkste factor in de regulatie van vloeistoffen zijn de nieren. Ieder probleem met de nieren kan vochtretentie veroorzaken.
Waardoor kan vochtretentie ontstaan?
Het kan ontstaan als gevolg van vele verschillende factoren. Het is vaak mogelijk om mensen te herkennen die last hebben van dit probleem. Ze weten wellicht de redenen van het ontstaan niet of kennen de juiste maatregelen niet om dit te voorkomen.
Het is belangrijk om de redenen te kunnen identificeren, zodat je de juiste behandeling kunt zoeken. Of gewoon zodat je het in de toekomst kunt voorkomen.
Omgevingsfactoren
- Overmatige hitte kan ervoor zorgen dat vloeistof uit de bloedvaten lekt zonder dat de weefsels dit allemaal kunnen absorberen.
- Een baan waarbij je een lange tijd in dezelfde positie moet blijven zitten of staan. Maar ook lange reizen, waarbij je lang moet zitten, kunnen een opeenhoping van vloeistof veroorzaken.
Het is duidelijk dat we de temperatuur buiten niet kunnen veranderen. Wat we wel kunnen aanbevelen is om het lichaam te helpen. Je kan dit doen met een betere dagelijkse inname van water.
Factoren gerelateerd aan gewoonten
- Diëten die te veel zout en weinig eiwitten bevatten, zijn de perfecte combinatie waarbij vochtretentie ontstaan kan. Een teveel aan natrium verandert het proces dat de hoeveelheid water in het lichaam regelt.
- Een levensstijl met weinig lichaamsbeweging heeft ook invloed op de manier waarop vloeistoffen door het lichaam heen worden verdeeld. Mensen met een zeer sedentaire levensstijl hebben de grootste kans om aan dit probleem te lijden.
Maak korte wandelingen, rek je ledematen uit of doe wat oefeningen. Al deze opties zullen de beweging van vloeistof door het lichaam heen helpen.
Hormonale factoren
- De menstruatie gaat meestal gepaard met het vasthouden van vocht. Hierdoor kunnen vrouwen vele dagen met een ontsteking in de buik doorbrengen. Over het algemeen is er niets dat je kunt doen, het is een tijdelijke situatie.
- Ook tijdens de zwangerschap kan vochtretentie ontstaan. Vrouwen de neiging hieraan te lijden als gevolg van hormonale veranderingen. Dientengevolge moeten velen van hen de ringen van hun vingers doen. Het is ook heel gebruikelijk om een ontsteking in de voeten, handen en in het gezicht te krijgen. De beste optie is om actief te blijven.
Ook nadat vochtretentie ontstaan is, is het belangrijk om meer water te drinken dan normaal doet. Bovendien moet je je zoutinname verminderen.
Andere aandoeningen
- Levercirrose maakt het moeilijk voor water om door de lever te passeren. Daardoor kan vochtretentie ontstaan in de buik en in de onderste ledematen.
- Nieraandoeningen en hartproblemen veroorzaken oedemen op bepaalde plaatsen. Dat komt omdat de vloeistoffen niet vrij door het lichaam kunnen stromen.
Zoals we hierboven al uitlegden, bepalen de nieren de afvoer van vocht via de urine. Als dit proces verandert, blijven de vloeistoffen in een bepaald gebied van het lichaam achter.
Het is essentieel om de hulp van een specialist in te schakelen. Zij kunnen je adviseren welke aanvullende behandelingen geschikt zijn om te gebruiken. De patiënt hoeft geen vochtretentie te accepteren.
Met een diureticum, een speciaal medicijn om vocht kwijt te raken, kun je goede resultaten behalen. Dat is ook het geval met een dieet op basis van speciaal voedsel met een vochtafdrijvende werking.
Bijwerkingen van medicatie
- Door het gebruik van medicijnen op basis van corticoïden, sommige ontstekingsremmers of medicijnen voor de behandeling van ziekten zoals diabetes kunnen bijwerkingen als vochtretentie ontstaan.
Om het vasthouden van vocht te verminderen, is het belangrijk om een uitgebalanceerd dieet te volgen met voldoende eiwitten. Tevens moet je minder zout gebruiken tijdens het koken en aan tafel.
Ook moet je proberen om een dagelijkse wandeling te maken. Op die manier kan je de circulatie van achtergebleven vocht verbeteren. Verder is het een goed idee om elk uur uit je stoel op te staan en even je benen te strekken.
In veel bedrijven heeft men maatregelen genomen. Sommigen hebben elke dag een paar minuten beweging voor hun werknemers opgenomen in het werkschema. Op een bepaald tijdstip gaan ze elke dag het kantoor uit en besteden ze 15 minuten aan lichaamsbeweging. Daardoor zal er minder snel vochtretentie ontstaan bij de werknemers.
Als het gaat om rusten, is het belangrijk om voldoende tijd beschikbaar te maken. Tijd die je nodig hebt om volledig te kunnen herstellen. Plaats een kussen onder je voeten zodat het bloed gemakkelijker weg kan stromen.
Nog belangrijker dan het veranderen van je gewoontes is het om tijdig een arts te raadplegen. Hoe eerder je de oorzaken waardoor vochtretentie ontstaan kan kent, hoe eerder hij een passende behandeling kan voorschrijven.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Belczak, C. E. Q., Godoy, J. M. P., Seidel, A. C., Ramos, R. N., Belczak, S. Q., & Caffaro, R. A. (2015). Influência da postura prevalente de trabalho no edema ocupacional dos membros inferiores. Jornal vascular brasileiro, 14(2), 153-160. Available at: https://www.scielo.br/scielo.php?pid=S1677-54492015000200153&script=sci_arttext&tlng=pt. Accessed 07/05/2020.
- Marcotullio, D., Magliulo, G., & Pezone, T. (2002). Reinke’s edema and risk factors: Clinical and histopathologic aspects. American Journal of Otolaryngology, 23(2), 81–84. Available at: https://doi.org/10.1053/ajot.2002.30961. Accessed 07/05/2020.
- Flores-Villegas, B., Flores-Lazcano, I., & de Lourdes Lazcano-Mendoza, M. (2014). Edema. Enfoque clínico. Medicina interna de México, 30(1), 51-55. Available at: https://www.medigraphic.com/pdfs/medintmex/mim-2014/mim141g.pdf. Accessed 07/05/2020.
- Fundación Española del Corazón (2014). Soluciona la retención de líquidos. Available at: https://fundaciondelcorazon.com/blog-impulso-vital/2649-soluciona-la-retencion-de-liquidos.html. Accessed 07/05/2020.
- Romero, C. E. (2013). Disminución del consumo de sal en la población:¿ recomendar o no recomendar?. Revista Uruguaya de Cardiología, 28(2), 263-272. Available at: http://www.scielo.edu.uy/scielo.php?pid=S1688-04202013000200019&script=sci_arttext. Accessed 07/05/2020.
- Tacani, P., de Oliveira Ribeiro, D., Barros Guimarães, B. E., Perez Machado, A. F., & Tacani, R. E. (2015). Characterization of symptoms and edema distribution in premenstrual syndrome. International Journal of Women’s Health, 297. Available at: https://doi.org/10.2147/ijwh.s74251. Accessed 07/05/2020.