Je nieren beschermen met 6 fundamentele verzorgingstips

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je nieren? Zijn er factoren waardoor je risico loopt op nierfalen of ziekte? Als dit het geval is, let dan op de volgende aanbevelingen. Begin met je nieren te beschermen vóór je last krijgt van complicaties.
Je nieren beschermen met 6 fundamentele verzorgingstips

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je nieren zijn organen in de vorm van bonen. Elke nier heeft ongeveer de grootte van een vuist. Ze bevinden zich dichtbij het midden van je rug, net onder de ribbenkast. Je nieren beschermen is essentieel want ze spelen een belangrijke rol.

De functies van de nieren zijn belangrijk voor de algemene gezondheid. Want het is hun taak het bloed zuiver te houden en ervoor te zorgen dat het op chemisch vlak in evenwicht is.

Ze zijn onder andere ook verantwoordelijkheid voor het onder controle houden van de:

 • extracellulaire vloeistoffen
 • niveaus van de elektrolyten
 • zuurgraad van de inwendige omgeving

Bovendien nemen ze deel aan de afscheiding van enkele hormonen. Die regelen de productie van rode bloedcellen. Ze zijn ook de sleutel bij de controle van de bloeddruk.

Om die reden is het dus belangrijk dat je gezonde gewoonten aanneemt. Ze zijn nodig om de juiste werking van de nieren te stimuleren en de ontwikkeling van ziekten te voorkomen.

In dit artikel willen we je zes fundamentele verzorgingstips voorstellen. Iedereen zou deze moeten gebruiken. Want zo kan je voor een goede gezondheid zorgen en je nieren beschermen.

Let dus goed op!

Je nieren beschermen met de volgende tips

1. Gezond eten

Je nieren beschermen door gezond te eten

Vele mensen zien dit over het hoofd. Maar je eetgewoonten hebben veel te maken met een goede of slechte werking van de nieren.

Biologische voedingsmiddelen zijn goed om te ontgiften. Maar bewerkte voeding en suikers verhogen het risico op problemen en infecties.

Suggesties

 • Eet meer fruit en verse groenten.
 • Zorg ook dat je bronnen van gezonde omega 3-vetzuren eet, zoals zaden, noten en vette vis.
 • Vervang geraffineerde granen door volkoren granen.
 • Beperk de inname van rood vlees en voedingsmiddelen die veel vet bevatten.
 • Vermijd om vleeswaren, vlees uit blik en gebakken aardappelschijfjes te eten.
 • Gebruik zout en suiker met mate.

2. Meer water drinken

Dagelijks water drinken is een gewoonte die de goede werking van alle systemen in het lichaam bevordert.

Want het is essentieel om de gifstoffen uit het lichaam te filteren en het lichaam door middel van de urine-uitscheiding te ontgiften. Op die manier zal je dus ook je nieren beschermen.

Suggesties

 • Drink minstens tussen 6 en 8 glazen water per dag.
 • Je kan ook theesoorten en vruchtensappen drinken of voedingsmiddelen eten die veel water bevatten.
 • Vermijd gesuikerde of industriële frisdranken.

3. Stoppen met roken

Je nieren beschermen door te stoppen met roken

We associëren roken meestal met aandoeningen van de luchtwegen. Maar het is van essentieel belang te vermelden dat roken ook verbonden is met andere chronische ziekten. Sigaretten bevatten giftige bestanddelen. Ze bewegen zich door de bloedstroom en tasten de cardiovasculaire gezondheid en de gezondheid van de nieren aan.

In vergelijking met niet-rokers lopen rokers tot drie keer meer kans op de ontwikkeling van nierfalen.

Suggesties

 • Stop met roken. Vind je dat moeilijk, zoek dan professionele hulp.
 • Als je zelf niet rookt, vermijd dan dat je blootgesteld wordt aan sigarettenrook.

4. Je inname van medicatie beperken

We zijn gewend om al onze kwaaltjes te behandelen met de medicatie die de arts ons voorschrijft, of met medicijnen die we zonder voorschrift kunnen kopen.

Maar we beseffen vaak niet wat de gevolgen op lange termijn zijn. Want een overmatig gebruik van deze medicijnen kan de achteruitgang van de nierwerking versnellen.

Suggesties

 • Neem alleen medicatie wanneer het nodig is. Doe dit bij voorkeur onder begeleiding van een specialist.
 • Vermijd het misbruik van pijnstillers en ontstekingsremmende medicijnen die je zonder doktersrecept kan kopen.
 • Neem alleen de voorgeschreven dosis. Controleer ook altijd de mogelijke nadelige reacties.
 • Kies natuurlijke behandelingen om milde kwalen te behandelen.

5. Lichamelijke inspanning

Je nieren beschermen door regelmatig te bewegen

Regelmatige lichamelijke inspanning helpt je niet alleen om een gezond gewicht te behouden. Maar het bevordert ook het algemene welzijn van het lichaam.

Want het helpt het metabolisme op een optimale manier te werken. Het stimuleert ook de verwijdering van de afvalstoffen die zich in het bloed opstapelen.

Tegelijkertijd is het een natuurlijke manier om een hoge bloeddruk en vochtretentie onder controle te houden. Want dit zijn twee factoren die de werking van de nieren verstoren. Lichamelijke beweging zal op die manier dus ook je nieren beschermen.

Suggesties

 • Besteed minstens 30 minuten per dag aan een trainingsprogramma.
 • Als je geen tijd hebt om naar een sportschool te gaan, doe dan thuis aan beweging.
 • Train minstens drie keer week.

6. De nieren ontgiften

De nieren zijn uitscheidingsorganen. Wanneer ze in een goede conditie zijn dan bezitten ze het vermogen om zichzelf te zuiveren.

Maar soms stapelen zich te veel gifstoffen op of heb je een voedingspatroon dat veel zout en vet bevat. Dan is het vaak nodig om deze processen met een volledige ontgifting te ondersteunen.

Suggesties

 • Drink aftreksels met urineafdrijvende en bloedzuiverende eigenschappen.
 • Volg een ontgiftingsprogramma. Hierbij vermijd je het eten van vetten, suikers en zout.
 • Voeg fruit en ontgiftende smoothies toe aan je dieet.

Maak jij je zorgen over de gezondheid van je nieren? Zijn er factoren waardoor je het risico loopt op nierfalen of ziekte? Als dit het geval is, noteer dan deze aanbevelingen. Begin met je nieren te beschermen vóór je last krijgt van complicaties.

De tips in dit artikel zijn belangrijk. Maar het is natuurlijk ook essentieel dat je medische onderzoeken ondergaat. Want zo kan je nauwkeuriger vaststellen of er sprake is van ernstigere problemen in de werking van je nieren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Treves, S. T., Packard, A. B., & Grant, F. D. (2014). Kidneys. In Pediatric Nuclear Medicine and Molecular Imaging. https://doi.org/10.1007/978-1-4614-9551-2_12
 • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • Raila, J., & Schweigert, F. J. (2001). The role of the kidneys in vitamin metabolism. Berliner Und Munchener Tierarztliche Wochenschrift.
 • Kurts, C., Panzer, U., Anders, H. J., & Rees, A. J. (2013). The immune system and kidney disease: Basic concepts and clinical implications. Nature Reviews Immunology. https://doi.org/10.1038/nri3523

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.