Waar of niet waar: kom je van popcorn aan?
Kom je van popcorn aan? Het antwoord op deze vraag is belangrijk voor degenen die bang zijn om aan te komen of die af willen vallen. Wat is daar dus de waarheid over? Mag je dit voedsel eten als je een dieet volgt?
Er zijn mythes en controverses over popcorn. Voedingsdeskundigen bevelen het echter als een gezonde optie aan (Engelse link), omdat het een snack is die voordelen voor het lichaam kan bieden. Lees verder en ontdek er meer over.
Kom je van popcorn aan?
Popcorn is van een verscheidenheid aan soorten maïs afkomstig. Bij blootstelling aan hitte explodeert het door oververhitting van het water en het zetmeel dat het bevat. Zo ontstaat deze sponsachtige massa met zijn karakteristieke aroma.
Vanwege de eenvoudige verwerking is popcorn in veel landen populair, ideaal voor bij films of als tussendoortje. Kom je van het eten van popcorn echter aan?
Nou, het hangt er vanaf. Commerciële popcorn heeft over het algemeen een toegevoegde energiewaarde. Dat wil zeggen, het bevat grotere hoeveelheden zout, suiker, karamel of zelfs boter, in tegenstelling tot de popcorn die we thuis maken.
Als je thuis echter zelf popcorn maakt, dan kan het een gezonde snack zijn. Een studie gepubliceerd in het tijdschrift Antioxidants (Engelse link) analyseerde de samenstelling ervan en ontdekte dat 1 kopje van deze zelfgemaakte snack slechts 30 calorieën bevat!
Hoe zorg je dat er er niet van aankomt?
Schrijf het volgende recept op als je nog nooit popcorn hebt gemaakt. Je hebt 2 eetlepels olie nodig, een grote pan met een deksel en een halve kop popcorn. In minder dan 5 minuten kun je van de resultaten genieten!
- Het eerste dat je moet doen, is de olie in een pan op middelhoog vuur verhitten.
- Als je merkt dat het al heet is, voeg dan de mais toe, meng het door de olie en dek de pan af.
- Je zult horen dat de maïs plotseling begint te barsten. Wacht tot het geluid stopt om er zeker van te zijn dat het klaar is.
Voeg voor de smaak suiker, zout of kruiden naar keuze toe… of je kunt het puur natuur eten. Onthoud dat als je op zoek bent naar een goede voedingswaarde, je niet moet overdrijven met toevoegingen.
Lees ook:
Negen voordelen van maïshaar
Welke voedingsstoffen bevat popcorn?
Popcorn is niet alleen een praktische en goedkope optie, het heeft ook verschillende voedingsvoordelen. Het bevat namelijk koolhydraten, voedingsvezels, vetten en eiwitten. Het bevat bovendien ook vitamines en mineralen. Volgens gegevens van Nutrition Data heeft popcorn de volgende componenten:
- Vitamine B1, B3 en B6
- Vitamine E
- Mineralen, zoals ijzer, magnesium, mangaan, zink en koper
- Fosfor en kalium
- Vezels
- Polyfenolen
De wetenschap suggereert bovendien (Engelse link) dat maïs in vergelijking met haver, tarwe en rijstkorrels de beste antioxidante capaciteiten heeft. Dit komt omdat het fenolische verbindingen biedt (chemische stoffen die cellen beschermen). Gelukkig vermindert of verandert het openbarsten veroorzaakt door verhitting ze niet.
Wat zijn de voordelen van het eten ervan?
Hoewel veel mensen het niet weten, kan het eten van popcorn bepaalde gezondheidsvoordelen bieden, omdat het een volkoren graan is. Vanwege de voedingsstoffen die het bevat, draagt het bij aan de algemene gezondheid en welzijn. Hier zijn enkele voordelen van het eten van popcorn.
Controle van gewicht en spijsvertering
Popcorn is een geweldige optie voor mensen die het hongergevoel willen stillen. Dat komt omdat voedingsvezels niet alleen caloriearm zijn, maar ook een vullend effect hebben.
Als tussendoortje tussen de maaltijden kan het je eetlust verminderen. Dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de beheersing van het lichaamsgewicht. Degenen die popcorn eten, kunnen ook de werking van de darmtransit verbeteren, waardoor winderigheid wordt verminderd.
Preventie van ziekten
Het vezelgehalte van popcorn en de aanwezigheid van fenolische verbindingen werken door het cholesterolgehalte in het bloed te verlagen. Dit voorkomt op zijn beurt de vorming van atheroma plaque. Dit is een beschermende factor tegen atherosclerose, wat zich in een lager cardiovasculair risico vertaalt.
Popcorn verlaagt ook de bloeddruk wanneer het zonder zout wordt geconsumeerd en normaliseert glucose. Studies wijzen er zelfs op dat (Engelse link) de preventie van hartpathologieën ook tot uiting komt in een afname van het risico op diabetes, gezien de afwezigheid van toegevoegde suikers.
Kom je van popcorn dus aan?
Het is tijd om te stoppen met denken dat je van popcorn aankomt. Bedenk dat voedingsdeskundigen het als een gezond en compleet alternatief voor andere snacks beschouwen. Het beste van alles is dat het weinig calorieën bevat en voedingsstoffen bevat die aan je welzijn bijdragen.
Als je je honger wilt stillen, je gewicht wilt beheersen of zelfs je nervositeit wilt kalmeren, dan is popcorn een uitstekende keuze. Probeer natuurlijk de op de markt aangeboden additieven te vermijden, aangezien de additieven schadelijk zijn. Dus ga je gang en maak je eigen popcorn!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gear, J. R. (2006). El cultivo del maíz en la Argentina. Serie de Informes Especiales de ILSI Argentina, Volumen II: Maíz y Nutrición, 4.
- Nguyen, V., Cooper, L., Lowndes, J., Melanson, K., Angelopoulos, T. J., Rippe, J. M., & Reimers, K. (2012). Popcorn is more satiating than potato chips in normal-weight adults. Nutrition Journal, 11(1), 71.
- Coco, M. G., & Vinson, J. A. (2019). Analysis of Popcorn (Zea Mays L. var. Everta) for Antioxidant Capacity and Total Phenolic Content. Antioxidants, 8(1), 22.
- Nutrition Data. Snacks, popcorn, air-popped Nutrition Facts & Calories. Disponible en https://nutritiondata.self.com/facts/snacks/5356/2.
- Bautista-Ramírez, E., Salinas-Moreno, Y., Santracruz-Varela, A., Córdova-Téllez, L., & López-Sánchez, H. (2019). Características físicas y químicas de la raza de maíz Palomero Toluqueño. Revista mexicana de ciencias agrícolas, 10(2), 441-446.
- Grandjean, A. C., Fulgoni III, V. L., Reimers, K. J., & Agarwal, S. (2008). Popcorn consumption and dietary and physiological parameters of US children and adults: analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) 1999-2002 dietary survey data. Journal of the American Dietetic Association, 108(5), 853-856.