Negen voordelen van maïshaar

Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen is thee gemaakt van maïshaar erg behulpzaam bij het verlichten van kwaaltjes als hoofdpijn en gewrichtspijn. Ook kan het helpen om aandoeningen als verkoudheid en griep te verzachten.
Negen voordelen van maïshaar

Geschreven door Carolina Betancourth

Laatste update: 24 augustus, 2022

Maïs is een Amerikaanse groente die al meer dan 10.000 jaar wordt gebruikt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat het maïshaar dat over de kolf heen zit een hoop geconcentreerde eigenschappen bevat. Deze kunnen voor verschillende geneeskrachtige doeleinden gebruikt worden.

De meeste mensen consumeren echter alleen de maïskorrels zelf, aangezien die zo een lekkere smaak hebben. Ze kunnen dan ook goed gebruikt worden om soep, quiche, chili en andere gerechten te bereiden.

Tegenwoordig wordt de groente in meerdere warme gebieden over de hele wereld verbouwd. Ook is vastgesteld dat deze plant tot wel drie meter hoog kan worden.

Hoewel de meeste mensen geneigd zijn om het maïshaar gewoon weg te gooien, kan dit haar in werkelijkheid dienen als geweldige remedie tegen verschillende kwaaltjes.

Daarom delen we in dit artikel de voornaamste voordelen die maïshaar biedt en vertellen we je hoe je zelf een thee van maïshaar kunt maken om van al deze voordelen te profiteren.

Maïshaar beschermt de urinewegen

Urinewegen

De antiseptische en vochtafdrijvende eigenschappen die maïshaar heeft, zorgen ervoor dat het een geweldige bondgenoot is in de strijd tegen infecties die de urinewegen aantasten.

Het drinken van maïshaarthee kan daarom helpen om ontstekingen te remmen, irritaties te verzachten en de groei van bacteriën te beperken.

Gaat gewrichtspijn tegen

De ontstekingsremmende en alkalische eigenschappen die dit biologische product heeft, zijn geweldig om gewrichtspijn tegen te gaan. Verder verlaagt maïshaar de zuurgraad van het lichaam, gaat het vochtretentie tegen en vermindert het de kans op ontstekingen.

Reguleert de bloeddruk

Bloeddruk

Maïshaar is een uitstekende remedie voor mensen die last hebben van een hoge bloeddruk. Het flavonoïdengehalte verbetert de bloedsomloop en reguleert de bloeddruk door het hele lichaam.

Ook kan maïshaar helpen om het natriumgehalte in het lichaam te controleren, wat zeer gunstig is. Dit omdat een hoog natriumgehalte kan bijdragen aan een hoge bloeddruk.

Gaat congestie tegen

Maïshaar kan helpen om de luchtwegen vrij te maken, keelontstekingen te remmen en de voornaamste symptomen van griep en verkoudheid onder controle te houden.

Ook heeft het product slijmoplossende en verzachtende eigenschappen die helpen om de keel en neus te ontlasten.

Helpt het lichaam te ontgiften

De antioxidanten die maïshaar bevat, zijn uitstekend om de eliminatie van gifstoffen in het lichaam te bevorderen. Dit is zeer gunstig voor de gezondheid van je lever doordat het de kans op leververvetting verkleint.

Reguleert de bloedsuikerspiegel

Bloedsuikerspiegel

Mensen die last hebben van diabetes type twee kunnen positieve effecten van het gebruik van maïshaar ondervinden.

Onderzoek lijkt namelijk uit te wijzen dat de bloedsuikerspiegel aanzienlijk zal dalen door regelmatig maïshaarthee te drinken. Het schijnt dat deze remedie kan helpen om de insulineproductie te reguleren en insulineresistentie tegen te gaan.

Verzacht hoofdpijn

Dankzij de ontstekingsremmende en pijnstillende werking kan maïshaar ook helpen om chronische hoofdpijn te verzachten.

Het drinken van maïshaarthee kan helpen zo ook helpen om spanningen te verlichten, de bloedsomloop te verbeteren en stijfheid in de schouders, nek en kaak te verminderen.

Verlicht spanningen in de spieren

Spierspanning

Maïshaarthee wordt sterk aanbevolen voor atleten. Het is namelijk goed in staat om spanning in de spieren te verminderen na het uitvoeren van zware lichamelijke activiteiten.

Bovendien bevat deze thee zeer weinig calorieën en helpt het tegelijkertijd om het lichaam te hydrateren. Daarnaast houdt het het gehalte elektrolyten in balans.

Ondersteunt gewichtsverlies

Doordat maïshaarthee zo weinig calorieën bevat en tegelijkertijd ook vochtafdrijvende eigenschappen heeft, is deze thee geweldig voor mensen die graag zouden afvallen.

Het drinken van maïshaarthee zorgt ervoor dat je je langer verzadigd voelt na een maaltijd en verbetert het de stofwisseling.

Hoe maak je maïshaarthee?

Thee van maïshaar

Het drinken van maïshaarthee is de beste manier om te profiteren van de vele goede eigenschappen die dit natuurlijke ingrediënt heeft.

Ingrediënten

 • 30 gram maïshaar (3 eetlepels);
 • 1 liter water.

Bereiding

 • Breng het water aan de kook, zet het vuur laag en voeg het maïshaar toe.
 • Laat het maïshaar twee minuutjes koken, haal de pan dan van het vuur en laat de thee nog even staan.
 • Wanneer de thee een aangename temperatuur heeft bereikt, kun je hem door de zeef gieten en de thee opdrinken.
 • Drink tussen de drie à vier kopjes per dag.

Contra-indicaties

Zwangere vrouwen of mensen die last hebben van nierziekte kunnen deze thee beter niet drinken.

In het geval je medicijnen slikt tegen een hoge bloeddruk, is het verstandig om eerst even je dokter te raadplegen voordat je dit middel tot je neemt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Guo J, Liu T, Han L, Liu Y. 2009. The effects of corn silk on glycaemic metabolism. Nutrition & Metabolism. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19930631
 • Hasanudin, K., Hashim, P., & Mustafa, S. (2012). Corn silk (Stigma maydis) in healthcare: a phytochemical and pharmacological review. Molecules (Basel, Switzerland), 17(8), 9697–9715. https://doi.org/10.3390/molecules17089697
 • A.A. Adedapo, O.S. Babarinsa, A.A.O. Ogunshe, A.A. Oyagbemi, T.O. Omobowale, A.D. Adedapo. Evaluation of some biological activities of the extracts of corn silk and leaves. Tropical Veterinarian.
 • Kim, H.Y. & Lee, M.-J & Seo, W.D. & Choi, S.-W & Kim, S.L. & Jung, G.-H & Kang, H.J.. (2017). Anti-inflammatory and anti-atopic effects of corn silk (Zea mays L.) ethanol extracts. Korean Journal of Food Science and Technology. 49. 710-713. 10.9721/KJFST.2017.49.6.710.
 • CORN SILK. WebMD. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-140/corn-silk

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.