De voordelen van citroenwater voor het ontbijt

Een warm glas water drinken net nadat je wakker wordt, helpt je lichaam om gifstoffen die zich gedurende de nacht hebben opgestapeld te verwijderen. Het werkt tegelijikertijd ook nog eens alkaliserend!
De voordelen van citroenwater voor het ontbijt
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 25 november, 2018

Veel mensen hebben zichzelf een zeer gezond ochtendritueel aangeleerd: voor het ontbijt een glas warm citroenwater drinken. Iets dat hartstikke simpel en bovendien voordelig is, maar toch ongelooflijke gezondheidsvoordelen biedt. Wil je weten welke voordelen dit zijn?

Daar gaan wij het over hebben. Vooral interessant is dat dit ritueel al lange tijd wordt uitgevoerd en bekend staat als een van de bekendste natuurlijke remedies die er bestaan. Waarom zou je het dus niet gewoon eens proberen?

In dit artikel nodigen we je uit om erachter te komen welke voordelen mensen ervaren hebben door elke ochtend voor het ontbijt een glas warm citroenwater te drinken.

Citroenwater voor het ontbijt om het lichaam te hydrateren

Een van de eerste symptomen waar mensen last van krijgen wanneer hun lichaam niet genoeg vocht binnenkrijgt, is hoofdpijn. Ben je weleens ’s ochtends wakker worden met hoofdpijn? Hieronder delen we enkele symptomen die in verband kunnen worden gebracht met uitdroging:

 • Donkergele urine
 • Droge huid
 • Tachycardie (versnelde hartslag)
 • Droge mond
 • Vermoeidheid
 • Wallen onder de ogen

Je dag beginnen met een glas citroenwater is een geweldige manier om je innerlijke balans te herstellen. Zo kun je de dag weer makkelijk aan.

Als je water saai vindt, probeer dan eens om ook gedurende de dag een beetje citroensap aan je flesje water toe te voegen. Hierdoor zul je je lichaam met veel meer plezier hydrateren. Het is de moeite waard!

Constipatie

Als je ooit last hebt gehad van steeds terugkerende problemen met je darmkanaal, dan raden wij aan om het volgende te doen: drink warm, bijna heet citroenwater. Gebruik hiervoor het sap van een halve citroen.

Heet citroenwater voor het ontbijt helpt om vochtretentie tegen te gaan. Ook helpt het de ontlasting te verzachten.

Urineweginfecties

Koolzuurhoudend water met citroen

Als je last hebt van een urineweginfectie, dan is het goed om te weten dat warm citroenwater hier mogelijk tegen helpt.

Het citroensap kan helpen om de pH-waarde in het bloed in balans te brengen. Daardoor wordt de omgeving voor de urinewegen iets alkalischer. Hierdoor zal je lichaam beter in staat zijn om schadelijke bacteriën waar je ziek van kan worden tegen te gaan.

Slechte adem

We zijn vrijwel allemaal weleens ’s ochtends wakker geworden met een zeer onaangename smaak in onze mond of met een super droge mond. Warm citroenwater voor het ontbijt kan helpen om bacteriën op de tong tegen te gaan. Zo kan het de adem meteen verfrissen.

Citroen is echter wel slecht voor je tandglazuur. Drink citroensap dan ook nooit op zichzelf, maar verdun het altijd eerst in water.

Gewichtsverlies

Citroenen kunnen helpen om gifstoffen te verwijderen en voorkomen dat het lichaam lipiden opstapelt. Dit betekent niet alleen dat het drinken van warm citroenwater gewichtsverlies kan bevorderen, maar ook dat het een geweldige toevoeging is aan je dieet.

Probeer een vetarm dieet aan te houden dat veel verse producten en vezels bevat. Als je eraan gewend raakt om deze eenvoudige natuurlijke remedie elke ochtend te drinken, dan zul je die ongewenste kilo’s een stuk makkelijker kwijtraken.

Huidverzorging

Citroen is rijk aan antioxidanten! Dankzij het vitamine C-gehalte kan het ook de huid helpen om collageen aan te maken. Je huid wordt voorzien van meer vocht. Dit zal in combinatie met de essentiële biomoleculen die citroen bevat, zorgen dat je huid elastischer blijft.

Immuunsysteem

Wederom zingen we een van de vele lofliederen over de geweldige vitamine C. Als je graag snel over een verkoudheid wilt komen of infecties wilt behandelen, vergeet dan niet om elke ochtend een glas warm citroenwater te drinken. Dit geeft je immuunsysteem namelijk een opkikker!

Als je momenteel last hebt van verkoudheid of infectie, voeg dan ook een eetlepel honing toe aan je citroenwater. Dat maakt het wellicht wat makkelijker te drinken.

Urinezuur en gewrichtspijn

Gewrichtspijn

Citroenwater kan helpen om het aantal kristallen die verbonden zijn aan urinezuur, dat ervoor zorgt dat de gewrichten ontstoken raken, te verminderen.

Vergeet niet dat deze citrusvrucht geweldig is om de bloedsomloop te verbeteren. Doordat citroensap in staat is om gifstoffen en de purines verbonden aan urinezuur te elimineren, zul je je met de dag beter gaan voelen.

Hersenen

Dit vind je vast en zeker interessant: citroen bevat een krachtige fytonutriënt die kan helpen om aandoening als de ziekte van Parkinson tegen te gaan. 

Deze voedingsstof zit echter alleen verborgen in de schil. Daarom is het altijd een goed idee om gebruik te maken van bevroren citroen om van al deze voordelen te kunnen profiteren. Citroen bevat ook kalium, wat goed is voor je zenuwstelsel.

Lever

Warm citroenwater voor je lever

In het boek Biologic Ionization As Applied to Human Nutrition, geschreven door A.F. Beddoe, wordt ingegaan op de theorie van dr. Ream, ‘Theory of Biological Ionization.”

In dit boek geeft Beddoe aan dat het regelmatig drinken van warm citroenwater de lever kan helpen om meer enzymen te synthetiseren, wat goed is voor de gezondheid. Bovendien verbetert het de leverfunctie, waardoor het lichaam beter gezuiverd wordt.

Elke ochtend een glas warm citroenwater voor het ontbijt drinken kan dus een hoop voordelen bieden. Ben jij klaar om de uitdaging aan te gaan? 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Popkin BM, D’Anci KE, Rosenberg IH. Water, hydration, and health. Nutr Rev. 2010;68(8):439–458. doi:10.1111/j.1753-4887.2010.00304.x
 • Dosoky NS, Setzer WN. Biological Activities and Safety of Citrus spp. Essential Oils. Int J Mol Sci. 2018;19(7):1966. Published 2018 Jul 5. doi:10.3390/ijms19071966
 • Lv X, Zhao S, Ning Z, et al. Citrus fruits as a treasure trove of active natural metabolites that potentially provide benefits for human health. Chem Cent J. 2015;9:68. Published 2015 Dec 24. doi:10.1186/s13065-015-0145-9
 • Aras, B., Kalfazade, N., Tuǧcu, V., Kemahli, E., Özbay, B., Polat, H., & Taşçi, A. I. (2008). Can lemon juice be an alternative to potassium citrate in the treatment of urinary calcium stones in patients with hypocitraturia? A prospective randomized study. Urological Research36(6), 313–317. https://doi.org/10.1007/s00240-008-0152-6
 • Caputo L, Quintieri L, Cavalluzzi MM, Lentini G, Habtemariam S. Antimicrobial and Antibiofilm Activities of Citrus Water-Extracts Obtained by Microwave-Assisted and Conventional Methods. Biomedicines. 2018;6(2):70. Published 2018 Jun 17. doi:10.3390/biomedicines6020070
 • Kim, D. B., Shin, G. H., Kim, J. M., Kim, Y. H., Lee, J. H., Lee, J. S., … Lee, O. H. (2016). Antioxidant and anti-ageing activities of citrus-based juice mixture. Food Chemistry194, 920–927. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2015.08.094
 • Wintergerst, E. S., Maggini, S., & Hornig, D. H. (2006, February). Immune-enhancing role of Vitamin C and zinc and effect on clinical conditions. Annals of Nutrition and Metabolism. https://doi.org/10.1159/000090495

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.