Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E

60 gram zonnebloempitten is voldoende om 90 % van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine E te verkrijgen. Ontdek in dit artikel meer voedingsmiddelen die rijk aan vitamine E zijn!
Voedingsmiddelen rijk aan vitamine E

Laatste update: 07 augustus, 2019

Om je lichaam gezond te houden is een evenwichtig voedingspatroon met veel vitaminen essentieel. Eén van de belangrijke vitaminen die je zeker niet mag vergeten, is vitamine E. Ontdek welke voedingsmiddelen rijk aan vitamine E zijn.

Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine met antioxidante eigenschappenHedendaagse onderzoeken wijzen op het belang van deze vitamine om het lichaam te beschermen tegen de schade van vrije radicalen.

Deze radicalen tegenhouden is namelijk één van de sleutel om het risico op chronische ziekte en veroudering te verminderen. Bovendien is deze in vet oplosbare vitamine ook een levensbelangrijk element voor het algemene onderhoud van het immuunsysteem.

Noten en zaden, rijk aan vitamine E

Noten en zaden bevatten veel vitamine E

Vele voedingsmiddelen die we eten bevatten veel vitamine E. Toch vallen noten op dit gebied het meeste op. Zo bevat 30 gram amandelen bijvoorbeeld 7,5 mg van deze vitamine. Ook amandelolie en amandelmelk bevatten deze vitamine.

Bovendien zijn hazelnoten de perfecte snack na een lange werkdag. De reden hiervoor is dat je uit 30 gram ongeveer 20 % van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E haalt.

Daarnaast zijn ook pijnboompitten een rijke bron van vitamine E. Een portie pijnboompitten bevat ongeveer 2,6 mg van deze vitamine. Plantaardige melksoorten zoals amandelmelk bevatten eveneens een goede hoeveelheid van deze vitamine.

Enkele andere zaden die rijk aan vitamine E zijn, zijn onder andere:

Een kwart kop zonnebloempitten verschaft je al ongeveer 90% van de aanbevolen dagelijkse inname van vitamine E.

Groenten

Groenten rijk aan vitamine E

Snijbiet is heel rijk aan voedingsstoffen. Het levert de volgende elementen:

  • Vitamine K. Deze vitamine speelt een rol in het stollingsproces van bloed. Het heeft ook een functie in de lever. Daar maakt het de noodzakelijke stollende factoren aan.
  • Vitamine A speelt een rol in de vorming en het onderhoud van de tanden, van het zachte botweefsel en van de membranen. Het houdt ook je zicht in goede conditie. En dat zijn slechts enkele functies.
  • Foliumzuur. Dit is nodig voor de ontwikkeling van de structurele eiwitten en hemoglobine. Het is ook belangrijk voor het zenuwstelsel en voor de cognitieve processen.
  • Vitamine C. Deze vitamine is noodzakelijk voor de groei en voor het herstel van de lichaamsweefsels.

Spinazie is één van de gezondste groenten. Het is namelijk niet alleen rijk aan vitamine E. Deze groente bevat ook andere vitaminen zoals K, A en C.

Spinazie is daarnaast rijk aan calcium en foliumzuur. Het bevat ook veel vitamine E. We bevelen aan om verse spinazie toe te voegen aan je broodjes. Op die manier maak je ze extra gezond.

Plantaardige oliën

Tenslotte hebben we de plantaardige vetten die rijk zijn aan vitamine E. Zaadoliën zijn heel goede bronnen van vitamine E.

  • Dat geldt vooral voor tarwekiemolie. Een eetlepel van deze olie bevat namelijk 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van deze vitamine.
  • Zonnebloemolie is nog een andere uitstekende keuze. Dat komt omdat het meer dan 5 mg vitamine E verschaft. Je kan het gebruiken om te koken.

Zoals je kunt zien, is het gemakkelijk om vitamine E op vele manieren aan je voedingspatroon toe te voegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Rizvi S., Raza T., The role of vitamin E in human health and some diseases. Sultan Qaboos University Medical Journal, 2014.
  • Lee GY., Han SN., The role of vitamin E in immunity. Nutrients, 2018.
  • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121 (40): 9348-9357.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.