Voedingsmiddelen om het hemoglobinegehalte te verhogen
Om het hemoglobinegehalte in je lichaam te verhogen en je algehele gezondheid en welzijn te herwinnen, is het van essentieel belang een evenwichtig dieet aan te nemen en vol te houden. Het eetpatroon moet voldoende hoeveelheden bevatten van voedingsmiddelen uit alle verschillende voedingsgroepen.
Natuurlijk is het ook aan te raden gebruik te maken van natuurlijke en gezonde bronnen van ijzer. In dit artikel bespreken we wat deze bronnen zijn en welke andere bijdragen ze kunnen leveren als ze regelmatig (en met mate) in je dieet worden opgenomen.
Hemoglobine, bloedarmoede, ijzer en je voeding
Deskundigen van de Spaanse Vereniging van Mensen Getroffen door Lymfoom, Myeloom en Leukemie (AEAL -Spaanse link) wijzen erop dat hemoglobine een ijzerrijke stof is, waarvan de functie is zuurstof van de longen naar de rest van de lichaamscellen te vervoeren.
Om zijn functies goed te kunnen vervullen en voldoende hemoglobine te hebben, moet het lichaam ijzer via de voeding binnenkrijgen. Anders ontstaat bloedarmoede. Om te weten te komen of het hemoglobinegehalte van je lichaam normaal of veranderd is, moet een arts een bloedonderzoek voorschrijven. Dit is meestal nodig als de patiënt symptomen meldt zoals onder andere:
- duizeligheid
- verkoudheid
- prikkelbaarheid
- vermoeidheid
- gebrek aan energie
- slaperigheid
Hoe het hemoglobinegehalte in het lichaam op natuurlijke wijze te verhogen
Als de arts bevestigt dat iemand bloedarmoede heeft en een behandeling voorschrijft, zal hij of zij aangeven welke veranderingen in het dieet aangebracht moeten worden om meer ijzer binnen te krijgen. Dit in gedachten houdend, beschrijven we hieronder enkele van de meest geschikte maatregelen.
We denken dat je dit misschien interessant vindt:
Bloedarmoede en ijzertekort: is dit hetzelfde?
Eet voldoende voedingsmiddelen die een goede hoeveelheid ijzer bevatten
Om het hemoglobinegehalte van je lichaam te verhogen en bloedarmoede achter je te laten, is het van essentieel belang je eetgewoonten te verbeteren. Je moet dus proberen om meer gezonde bronnen van ijzer in je dieet op te nemen. Zorg er daarom voor dat deze voedingsmiddelen regelmatig deel uitmaken van je dieet!
Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong
Deze voedingsmiddelen leveren een goede hoeveelheid ijzer, en het mooie is dat het lichaam deze voedingsstof gemakkelijker kan opnemen dan uit plantaardige producten. Dierlijke eiwitten zijn in deze zin gemakkelijker voor het lichaam toegankelijk dan de meeste plantaardige eiwitten. Enkele van de aanbevolen voedingsmiddelen die veel ijzer bevatten zijn onder andere:
- lamsvlees
- runderlever en kippenlever
- gehakt
- mosselen
- garnalen
- oesters
Groenten
Vegetariërs of veganisten hoeven zich geen zorgen te maken over hun ijzerinname als ze de juiste voedingsmiddelen eten, vooral bladgroenten zoals snijbiet en spinazie en kruisbloemige groenten zoals broccoli. Vergeet echter niet ook aardappelen met schil, bieten, tomaten, en pompoen te eten.
Peulvruchten
Bonen, kikkererwten, linzen en erwten zijn enkele mooie voorbeelden van peulvruchten die je ijzergehalte kunnen helpen verhogen.
Vruchten
Bananen en druiven voeren de lijst aan van vruchten die het ijzergehalte van het lichaam kunnen helpen verhogen, gevolgd door vijgen. Deze drie vruchten zijn heerlijk, kunnen in talloze recepten en desserts gegeten worden, en kunnen ook helpen bij het verhogen de hoeveelheid ijzer en het hemoglobinegehalte in het lichaam.
Andere voedingsmiddelen
Tofu, gerst, lijnzaad, maar ook melk zijn ook geweldig om in je dieet op te nemen om je ijzergehalte te verbeteren.
Verbeter de ijzeropname om het hemoglobinegehalte te verhogen
Het is ook belangrijk om te onthouden dat sommige voedselcombinaties gunstig zijn, en andere eerder nadelig om de ijzeropname te verhogen of te verlagen. Zo helpen citrusvruchten (en elk voedsel dat vitamine C bevat) de ijzeropname te verbeteren (Engelse link).
Daarentegen zorgen zuivelproducten ervoor dat het lichaam zijn opnamecapaciteit vermindert (Engelse link). Het is dus aan te raden om een uur voordat je voedsel eet dat veel ijzer bevat, zoals vlees, melk en kazen te eten.
Ook frisdrank , chocolade, en koffie belemmeren de ijzeropname. Vandaar dat het niet aan te raden is ze samen met je hoofdmaaltijden te nuttigen, maar enige tijd erna (vanaf 40 minuten en altijd met mate).
Voedingsmiddelen die foliumzuur leveren om het hemoglobinegehalte te verhogen
Foliumzuur of vitamine B9 (Engelse link) helpt het lichaam bij de aanmaak van rode bloedcellen. Daardoor speelt het ook een belangrijke rol bij de hemoglobinewaarden. Het is onder andere aanwezig in de volgende voedingsmiddelen:
- Bonen en erwten
- Noten
- Bladgroente
- Vruchten zoals sinaasappels, citroenen, bananen, of meloen
Andere gezonde voedingsmiddelen om de hemoglobinewaarden te verhogen
Amandelen
Deze noten bevatten veel koper. Dit oefent, samen met ijzer en enkele vitaminen, zijn katalytische kracht uit bij de synthese van hemoglobine. Je kunt bijvoorbeeld amandelen door de salade doen om aan je dieet toe te voegen amandelspijs maken. Daartoe week je zeven amandelen twee uur en maal ze dan fijn en verwijder de dunne schil. Eet deze pasta een keer per dag, op een lege maag.
Sesamzaad
Deze zaden zijn een rijke bron van ijzer. Behalve ze aan je recepten toevoegen, kun je ook een eetlepel zaden een paar uur in een kop heet water weken en ze dan fijnmalen en filteren. Meng de fijngemalen zaden in een kop melk met suiker en drink dit vervolgens dagelijks.
Spinazie
Deze groente is rijk aan ijzer, dat nodig is voor onder andere de vorming van hemoglobine en rode bloedcellen. In feite kan het gebruikt worden om bloedarmoede te voorkomen en te behandelen (Engelse link).
Misschien vind je het leuk om te lezen:
7 manieren om ijzergebreksanemie te bestrijden zonder ijzer te nemen
Een gezond voedingspatroon helpt ons om het hemoglobinegehalte te verhogen
Zoals je gezien hebt, is het essentieel om gezond te eten om normale hemoglobinewaarden te hebben. Natuurlijk is het ook heel belangrijk om andere goede leefgewoonten aan te houden en excessen te vermijden.
Bedenk dat als je bloedarmoede hebt, het niet aan te raden is om grote hoeveelheden koffie en thee te nuttigen. Als je dat toch gaat doen, probeer het dan 40-45 minuten na je hoofdmaaltijd te drinken. Zo voorkom je dat je de opname van ijzer en andere voedingsstoffen door je lichaam belemmert.
Houd er ten slotte rekening mee dat als je vragen of zorgen hebt over het volgen van een dieet naar je behoeften, je altijd je arts kunt raadplegen. Een deskundige zal weten hoe hij je kan begeleiden om je dieet te gaan verbeteren en er het beste uit te halen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Asociación Española de Afectados por Linfoma, Mieloma y Leucemia (AEAL). El aparato circulatorio.
- Cleveland Clinic. Low hemoglobin. Abril 2022.
- Cleveland Clinic. Anemia. Septiembre 2022.
- Hardison, R. C. (2012). Evolution of hemoglobin and its genes. Cold Spring Harbor Perspectives in Medicine. https://doi.org/10.1101/cshperspect.a011627.
- John Hopkins Medicine. Vitamin B12 deficiency anemia.
- Lynch S. R, Cook J. D. Interaction of vitamin C and iron. Annals of the New York Academy of Science. 1980. 355: 21-44.
- Marti, H. R. (1969). Hemoglobin. Experientia. https://doi.org/10.1016/j.jtbi.2017.04.012.
- Mayo Clinic. Folato (ácido fólico). Febrero 2021.
- Mayo Clinic. Low hemoglobin count. Mayo 2022.
- Medline Plus. Cobre en la dieta. Biblioteca Nacional de Medicina. Noviembre 2021.
- National Health System. Vitamin B12 or folate deficiency anemia. Mayo 2022.
- Piskin E, Cianciosi D, et al. Iron absorption: factors, limitations, and improvement methods. ACS Omega. Junio 2022. 7 (24): 20441-20456.
- Sabatine, M. S., Morrow, D. A., Giugliano, R. P., Burton, P. B. J., Murphy, S. A., McCabe, C. H., … Braunwald, E. (2005). Association of hemoglobin levels with clinical outcomes in acute coronary syndromes. Circulation. https://doi.org/10.1161/01.CIR.0000162477.70955.5F
- Saunders A. V, Winston J. C, et al. Iron and vegetarian diets. The Medical Journal of Australia. 2013. 199 (4): S11-S16.
- Zijp I.M, Korver O, Tijburg L. B. Effect of tea and other dietary factors on iron absorption. Critical Reviews in food science and nutrition. Septiembre 2000. 40 (5): 371-98.