Voedingsmiddelen die je geheugen verbeteren

· 23 mei 2016

De term geheugenproblemen kan veel inhouden: het kan gaan om het vergeten van kleine dingen, maar ook om het verlies van een belangrijke herinnering. Zulke geheugenproblemen kunnen op regelmatige momenten voorkomen of sporadisch of onder stress of emotionele spanning plaatsvinden.

In dit artikel zullen we het hebben over enkele van de meest doeltreffende voedingsmiddelen die je helpen je geheugen te versterken op de meest natuurlijke manier.

Het is wel belangrijk het verschil duidelijk te maken tussen enerzijds incidentele vergeetachtigheid als gevolg van vermoeidheid, afleiding of stress, waardoor we een naam, datum of gelijkaardig detail vergeten en anderzijds het vergeten van belangrijke herinneringen door terugkerend geheugenverlies, waardoor we ons bepaalde gebeurtenissen die we meemaakten of dingen die we gedaan hebben niet meer kunnen herinneren. Wanneer we ouder worden, verliezen we bepaalde kwaliteiten (cognitieve achteruitgang), maar we moeten onszelf dwingen te observeren (onszelf of de persoon waarvan we vermoeden dat ze aan geheugenverlies lijden). We moeten zelfs oefeningen doen om onze voor- of achteruitgang in het oog te houden.

Het is vaak moeilijk voor mensen om het probleem te herkennen en wanneer er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt, kan het leiden tot moedeloosheid, depressie of angstaanvallen.

Wanneer je twijfelt of je zorgen maakt, bezoek dan een medische specialist, want geheugenverlies kan ook het gevolg zijn van een bepaalde ziekte. Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en in samenspraak met de dokter een behandeling overeen te komen. Zo kan je een snelle achteruitgang te vermijden.

Je kan je situatie echter ook verbeteren door een gebalanceerd dieet te volgen en je hersenen te voeden. Over het algemeen voorziet een gevarieerd dieet dat verse voedingsmiddelen zoals fruit, groenen en peulvruchten bevat ons van de essentiële voedingstoffen die ons neutrale zenuwstelsel beschermen. Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die we speciaal willen benadrukken, omdat ze een voordelig effect hebben op het geheugen:

Walnoten

Walnoten hebben zelfs de vorm van hersenen. Het is wonderbaarlijk hoe de natuur ons kleine tips geeft om bepaalde gezondheidsproblemen op te lossen. Walnoten bevatten polyfenol, een voedingsstof die oxidatieve stress voorkomt en je cognitieve capaciteiten verbetert. Walnoten zijn daarnaast ook goed voor je cardiovasculaire gezondheid.

Eet elke dag een handvol walnoten. Dit zal je helpen je brein jong en behendig te houden. Wanneer je last hebt van overgewicht, eet dan drie walnoten per dag, bij voorkeur ’s ochtends.

Walnoot

Maca

Deze bijna miraculeuze wortel uit de Andes verhoogt de cerebrale circulatie, wat een voordelig effect heeft op het geheugen en de concentratie. Daarnaast is het ook een uitstekende fysieke energiebron, die ook op een natuurlijke manier je humeur verbetert.

Maca is ook een goed voedingssupplement, aangezien het proteïnes, essentiële aminozuren, koolhydraten, vezels, vitamines (B1, B2, B6) en mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, natrium en zink bevat.

Maca is verkrijgbaar in pillen of in poedervorm. Wanneer je een beter zicht wilt hebben op de dosis die je inneemt, lijkt de poedervariant de beste keuze. Het is namelijk aangeraden te beginnen met een kleine dosis en die vervolgens stilaan op te bouwen, aangezien maca een zeer energieke substantie is.

Japanse notenboom

Een van de beste natuurlijke remedies om je hersenoxygenatie te verbeteren, evenals de extremiteiten, is de Japanse notenboom of ginkgo biloba. Deze plant bevordert de circulatie in de hersenen, waardoor het geheugen en de mentale capaciteiten versterkt worden.

Je kan beginnen met deze remedie toe te passen wanneer je de eerste tekenen van geheugenverlies of concentratieverlies waarneemt. Je kan bijvoorbeeld een extract gebruiken, maar het is wel het beste om af en toe een pauze in te lassen, zodat het lichaam er niet gewend aan geraakt. Zo kan je blijven genieten van de voordelen die de Japanse notenboom met zich meebrengt.

Citrusvruchten

Citrusvruchten (citroen, sinaasappel, grapefruit) bij het ontbijt dragen bij aan een vooruitgang van je geheugen.

Je kan deze vruchten eten of er een sapje van drinken, maar het moet absoluut natuurlijk en huisgemaakt zijn wanneer je het drinkt. Je kan het sapje wel wat zoeten met en beetje honing.

Citrusvruchten

Biergist

Biergist bevat verschillende gezonde eigenschappen, aangezien het rijk is aan vitamines en mineralen, waaronder bijvoorbeeld vitamine B12 en foliumzuur. Beide zijn uiterst geschikt om het geheugen een boost te geven.

Dankzij de groep van B-vitamines, helpt biergist je op een gezonde manier het centrale zenuwstelsel te versterken, waardoor het ook aandoeningen zoals depressie, angst, stress of apathie verbetert. Deze aandoeningen kunnen namelijk ook tot geheugenverlies leiden.

Biergist is te verkrijgen in de vorm van pillen of poeder, dat je dan kan mixen met een fruitsap.

Hagedoorn

Deze geneeskrachtige plant is perfect om gevallen van geheugenverlies te behandelen, voornamelijk bij ouderen. Hagedoorn stimuleert namelijk een goede bloedtoevoer. Het is over het algemeen een goede remedie voor gezondheidsproblemen.

Hagedoorn kan je drinken als infusie, zo’n drie kopjes per dag, of als extract, naargelang de aangegeven dosis.