Voedingsmiddelen om je geheugen te verbeteren

De term geheugenproblemen kan veel inhouden: het kan gaan om het vergeten van kleine dingen, maar ook om het verlies van een belangrijke herinnering. Zulke geheugenproblemen kunnen op regelmatige momenten voorkomen of sporadisch of onder stress of emotionele spanning plaatsvinden.
Voedingsmiddelen om je geheugen te verbeteren
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 11 februari, 2019

In dit artikel zullen we het hebben over enkele van de meest doeltreffende voedingsmiddelen die je helpen je geheugen te verbeteren op de meest natuurlijke manier.

Het is wel belangrijk het verschil duidelijk te maken tussen twee soorten geheugenproblemen. Enerzijds hebben we incidentele vergeetachtigheid als gevolg van vermoeidheid, afleiding of stress, waardoor we een naam, datum of ander detail vergeten.

Anderzijds hebben we het vergeten van belangrijke herinneringen door terugkerend geheugenverlies, waardoor we ons bepaalde gebeurtenissen die we meemaakten of dingen die we gedaan hebben niet meer kunnen herinneren.

Waarom zouden we moeten proberen ons geheugen te verbeteren?

Wanneer we ouder worden, verliezen we bepaalde kwaliteiten. Dit proces heet cognitieve achteruitgang.

We moeten onszelf dus leren om dit te observeren (bij onszelf of de persoon waarvan we vermoeden dat ze aan geheugenverlies lijden). We zullen zelfs oefeningen moeten doen om onze voor- of achteruitgang in het oog te houden.

Het is vaak moeilijk voor mensen om het probleem te herkennen. Wanneer er niet op de juiste manier mee omgegaan wordt, kan dit leiden tot problemen zoals:

  • moedeloosheid
  • depressie 
  • angstaanvallen

Wanneer je twijfelt of je zorgen maakt, bezoek dan een medische specialist. Geheugenverlies kan namelijk ook het gevolg zijn van een bepaalde ziekte.

Het is belangrijk om zo snel mogelijk een diagnose te stellen en in samenspraak met de dokter een behandeling op te stellen. Zo kun je een snelle achteruitgang te vermijden.

Je kunt je situatie echter ook verbeteren door een gebalanceerd dieet te volgen en je hersenen te voeden. Over het algemeen voorziet een gevarieerd dieet met verse voedingsmiddelen zoals fruit, groenen en peulvruchten ons van de essentiële voedingstoffen. Deze beschermen ons zenuwstelsel.

Er zijn ook enkele voedingsmiddelen die we speciaal willen benadrukken. Deze komen namelijk goed van pas wanneer je probeert je geheugen te verbeteren!

Walnoten

Walnoot

Walnoten hebben zelfs de vorm van hersenen. Het is wonderbaarlijk hoe de natuur ons kleine tips geeft om bepaalde gezondheidsproblemen op te lossen!

Walnoten bevatten polyfenol, een voedingsstof die oxidatieve stress voorkomt en je cognitieve capaciteiten verbetert. Walnoten zijn daarnaast ook goed voor je cardiovasculaire gezondheid.

Idealiter eet je elke dag een handvol walnoten. Dit zal je helpen je brein jong en behendig te houden. Als je last hebt van overgewicht, eet dan drie walnoten per dag, bij voorkeur ‘s ochtends.

Maca

Deze bijna miraculeuze wortel uit de Andes verhoogt de cerebrale circulatie, ofwel de bloedsomloop in je hersenen. Dit komt natuurlijk goed uit wanneer je probeert om je geheugen te  verbeteren.

Daarnaast is het ook een uitstekende fysieke energiebron die ook op een natuurlijke manier je humeur verbetert.

Maca is ook een goed voedingssupplement aangezien het vele voedingsstoffen bevat waaronder:

  • eiwitten en koolhydraten
  • essentiële aminozuren
  • vezels
  • vitamines (B1, B2, B6)
  • mineralen zoals ijzer, calcium, fosfor, kalium, natrium en zink

Maca is verkrijgbaar in pillen of in poedervorm. Wanneer je een beter zicht wilt hebben op de dosis die je inneemt, lijkt de poedervariant de beste keuze. Het wordt namelijk aangeraden te beginnen met een kleine dosis en die vervolgens rustig op te bouwen. Maca is namelijk een zeer energieke substantie is.

Japanse notenboom

Japanse notenboom, ofwel ginkgo biloba, is een van de beste natuurlijke remedies om de zuurstofaanlevering van je hersenen te verbeteren, evenals die van je extremiteiten. Deze plant bevordert de circulatie in de hersenen, waardoor het geheugen en de mentale capaciteiten versterkt worden.

Je kunt beginnen met deze remedie toe te passen wanneer je de eerste tekenen van geheugenverlies of concentratieverlies waarneemt.

Je kunt bijvoorbeeld een extract gebruiken, maar het is wel het beste om af en toe een pauze in te lassen, zodat het lichaam er niet gewend aan geraakt. Zo kun je blijven genieten van de voordelen die de Japanse notenboom met zich meebrengt.

Citrusvruchten

Citrusvruchten om je geheugen te verbeteren

Citrusvruchten (citroen, sinaasappel, grapefruit) bij het ontbijt dragen bij aan het functioneren van je geheugen.

Je kunt deze vruchten eten of er een sapje van drinken, maar het moet absoluut natuurlijk en vers zijn wanneer je het drinkt. Je kunt het sapje wel wat zoeten met en beetje honing.

Biergist

Biergist bevat verschillende gezonde eigenschappen. Dit omdat het rijk is aan vitamines en mineralen, waaronder bijvoorbeeld vitamine B12 en foliumzuur. Beide zijn uiterst geschikt om het geheugen te verbeteren.

Dankzij de groep van B-vitamines, helpt biergist je op een gezonde manier het centrale zenuwstelsel te versterken. Daardoor kan het ook bijdragen aan het verzachten van problemen zoals depressie, angst, stress of apathie. Deze aandoeningen kunnen namelijk ook tot geheugenverlies leiden.

Biergist is te verkrijgen in de vorm van pillen of poeder, wat je kunt mengen met vruchtensap.

Hagedoorn

Deze geneeskrachtige plant is perfect om gevallen van geheugenverlies te behandelen, voornamelijk bij ouderen. Hagedoorn stimuleert namelijk een goede bloedtoevoer. Het is in principe een geschikte remedie voor veel gezondheidsproblemen.

Hagedoorn kun je drinken als infusie, zo’n drie kopjes per dag, of als extract, afhankelijk van de aangegeven dosis. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.