Voedingsmiddelen die helpen om je eetlust te stillen

Als je wilt afvallen, dan is het essentieel om te letten op wat je eet. In dit artikel vertellen we je welke voedingsmiddelen je moet eten om je eetlust onder controle te houden.
Voedingsmiddelen die helpen om je eetlust te stillen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 01 januari, 2020

Wanneer je een dieet volgt om af te vallen, dan is het heel natuurlijk om het verlangen te voelen om bepaalde voedingsmiddelen te eten die vol calorieën zitten. Hetzelfde gebeurt als je je angstig of depressief voelt. Om dergelijke situaties te voorkomen, willen we een aantal voedingsmiddelen aanbevelen die je eetlust kunnen stillen.

Soms denk je misschien dat je honger hebt. In werkelijkheid is het echter een ander gevoel zoals verveling, angst, depressie, etc. Wanneer het verlangen bij je opkomt om alles te willen eten wat je kunt, dan kun je een hele zak chips of een hele cake opeten zonder het zelfs te beseffen.

Mensen die op dieet zijn om af te vallen, vinden het normaal dat ze naar voedsel hunkeren, vooral als hun hoofdmaaltijden en snacks minder calorieën bevatten dan hun lichaam eigenlijk nodig heeft.

Als je op zoek bent naar goede resultaten en ervoor wilt zorgen dat de inspanning die je levert de moeite waard is, raden we de volgende voedingsmiddelen aan die je eetlust kunnen stillen. Houd er rekening mee dat dit geen wonderbaarlijke oplossingen voor gewichtsverlies zijn, maar ze kunnen helpen.

Voedingsmiddelen om je eetlust te stillen

1. Griekse yoghurt

Bakje griekse yoghurt

In tegenstelling tot gewone yoghurt is deze soort meer vloeistof verwijderd en is het romiger en eiwitrijk. Als je erg veel honger hebt, eet dan gewoon een portie suikervrije Griekse yoghurt.

 • Het levert je 15 gram hoogwaardige eiwitten (gewone yoghurt bevat slechts 7 gram).
 • Dit kan je eetlust beter stillen dan koolhydraten en vet.
 • Het beste is dat het minder calorieën bevat dan andere opties.

2. Kaas

Slechts een of twee blokjes kaas kunnen helpen om je eetlust te stillen. Je kunt voor opties met een lager natrium- of vetgehalte kiezen. Het belangrijkste is dat je door het eten van kaas een goede hoeveelheid eiwit krijgt om dat lege gevoel in je maag te helpen elimineren.

Als je denkt dat je nog geen seconde verder kunt gaan zonder iets te eten en toch de volgende maaltijd kunt halen, dan kan een stuk kaas met je hongergevoel helpen.

3. Zwarte koffie

Er zijn mensen die voor en tegen cafeïne zijn door de effecten ervan. Als je besluit om het te drinken, dan moet je voor zwarte koffie zonder toegevoegde suiker of room kiezen. Op die manier krijg je helemaal geen extra calorieën binnen.

Koffie kan helpen om je metabolisme te versnellen en het hunkeren naar eten onderdrukken. De effecten kunnen tot drie uur na het drinken van een kopje koffie aanhouden.

4. Avocado

Avocado om je eetlust te stillen

Een ander aanbevolen voedingsmiddel dat je eetlust kan stillen, is avocado, omdat het veel voedingsstoffen bevat zoals omega 9-vetzuren. Deze soort vetzuur is goed voor je bloedsomloop en het hart. Het kan je helpen sneller een voldaan gevoel te krijgen dan koolhydraten en zelfs eiwitten.

De plantaardige oliën met een hoog oliezuurgehalte worden omgezet in een stof die bekend staat als fenylethanolamine, die je zenuwuiteinden bereikt en je hersensignalen stuurt dat je vol bent. Bovendien is deze vrucht een uitstekende vervanging voor andere kruiden en sausjes die je normaal gesproken zou eten met gerechten zoals:

 • sandwiches
 • salades
 • vlees

5. Olijfolie

Dit heeft een soortgelijk effect als avocado. Extra vierge olijfolie biedt veel essentiële voedingsstoffen die helpen bij het bestrijden van je eetlust. Alsof dat nog niet genoeg is, verandert het de smaak van je maaltijden volledig.

Je kunt genieten van wat olijven als je echt honger hebt of breng je salades op smaak met olijfolie. Dit helpt het gevoel te vermijden dat je maag leeg is, wat in sommige diëten zo gewoon is.

6. Groentesoep

Dit is zonder twijfel een van de beste voedingsmiddelen die je eetlust kan stillen. Allereerst is het gemaakt van heet water dat je maag een paar uur kan helpen vullen. Ten tweede bevat het veel verschillende groenten die wat bevredigende vezels bevatten.

Genieten van een warme kop groentebouillon kan ook helpen bij het verlichten van stress en angst, die vaak het te veel eten veroorzaken. Het is ook een zeer troostrijke optie voor de wintermaanden!

 • Je kunt groentebouillon maken met wortelen, courgette, selderij of snijbiet en er midden in de ochtend of midden in de middag van genieten.
 • Je kunt ook alles in de blender verwerken om een maaltijd te krijgen die je honger kan stillen.

7. Chilipeper

Bakje chilipepers om je eetlust te stillen

Als je graag gekruid voedsel eet, dan kun je van de eigenschappen van chilipepers profiteren, die je kunnen helpen om gewicht te verliezen en honger op afstand te houden. Het toevoegen van dit ingrediënt aan maaltijden en snacks helpt het aantal calorieën dat je gedurende de dag verbrandt te verhogen.

Chilipepers zullen daarnaast de receptoren in de mond activeren, wat in dat brandende gevoel resulteert. Dit veroorzaakt een ‘vecht- of vlucht’-reactie in het lichaam waardoor je niet te veel kunt eten. Als je geen gekruid voedsel aankan, begin dan gewoon met het toevoegen van een paar rode pepervlokken aan gerechten zoals:

 • pasta en pizza
 • kip
 • curry

8. Fruitsmoothies

Een appel of een peer halverwege de ochtend of middag is niet hetzelfde als genieten van een rijke smoothie gemaakt met verschillende soorten fruit. Je kunt zelfs een of twee keer per week bananen toevoegen. Het is heel eenvoudig en je kunt elke gewenste combinatie kiezen.

Voeg geen suiker toe. Ook zal het toevoegen van wat water het mengsel minder dik maken. Probeer elke dag iets anders. Appels, peren, perziken, druiven, sinaasappels, alles is toegestaan. Ze zijn vooral in de zomer verfrissend.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Icken D, Feller S, Engeli S, Mayr A, Müller A, Hilbert A, de Zwaan M. Caffeine intake is related to successful weight loss maintenance. Eur J Clin Nutr. 2016 Apr;70(4):532-4. doi: 10.1038/ejcn.2015.183. Epub 2015 Nov 11. PMID: 26554757.
 • Estruch R, Ros E, Salas-Salvadó J, Covas MI, Corella D, Arós F, Gómez-Gracia E, Ruiz-Gutiérrez V, Fiol M, Lapetra J, Lamuela-Raventos RM, Serra-Majem L, Pintó X, Basora J, Muñoz MA, Sorlí JV, Martínez JA, Fitó M, Gea A, Hernán MA, Martínez-González MA; PREDIMED Study Investigators. Primary Prevention of Cardiovascular Disease with a Mediterranean Diet Supplemented with Extra-Virgin Olive Oil or Nuts. N Engl J Med. 2018 Jun 21;378(25):e34. doi: 10.1056/NEJMoa1800389. Epub 2018 Jun 13. PMID: 29897866.
 • Varghese S, Kubatka P, Rodrigo L, Gazdikova K, Caprnda M, Fedotova J, Zulli A, Kruzliak P, Büsselberg D. Chili pepper as a body weight-loss food. Int J Food Sci Nutr. 2017 Jun;68(4):392-401. doi: 10.1080/09637486.2016.1258044. Epub 2016 Nov 29. PMID: 27899046.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.