Negen voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever

1 maart 2019
Groene bladgroenten zijn enkele van de vele voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever. Over het algemeen zijn bittere groenten ideaal om je lever te reinigen en je bloed te zuiveren.

Je lever is een van de belangrijkste organen in je lichaam, en het is dan ook essentieel om er goed voor te zorgen. En een van de beste manieren om dit te doen, is door een goed dieet aan te houden. Kijk eens naar deze voedingsmiddelen die goed zijn voor je lever als je leverproblemen hebt of gewoon gezond wilt blijven.

Lees ook: Leverproblemen? 9 signalen dat gifstoffen zich opstapelen in de lever

Voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever

1. Knoflook

Knoflook is een van de gezondste voedingsmiddelen die er bestaan, aangezien dit bolgewas niet alleen helpt om gifstoffen te elimineren, maar ook verschillende bestanddelen bevat die erg gezond zijn voor de lever.

  • Een van deze bestanddelen is selenium. Dit is een mineraal dat ervoor zorgt dat antioxidanten een sterker effect hebben op het lichaam.
  • Daarnaast is knoflook rijk aan een aminozuur dat ook wel arginine genoemd wordt. Arginine is van essentieel belang om de bloedvaten te ontspannen en zo de druk op de lever te verminderen.
  • En alsof dat nog niet genoeg was, is knoflook ook nog eens rijk aan vitamine B6, een vitamine die een ontstekingsremmende werking heeft, en vitamine C, een vitamine die in staat is om het lichaam te beschermen tegen oxidatie en celbeschadiging.

2. Olijfolie

Olijfolie is een van de voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever

Ook olijfolie is een van de voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever. Zolang je het met mate consumeert, voorziet olijfolie het lichaam van gezonde vetten die de gifstoffen in het lichaam absorberen, waardoor het lichaam zelf naar behoren kan blijven functioneren.

3. Groene bladgroenten

Over het algemeen zijn vrijwel alle groene bladgroenten geweldig om de lever gezond te houden. Dit soort groenten neutraliseren zware metalen, alsook de chemicaliën en pesticiden die aanwezig zijn in sommige voedingsmiddelen.

Laat de optie om voedingsmiddelen als rucola, spinazie en cichorei in je dieet op te nemen dus niet aan je voorbij gaan. Deze voedingsmiddelen bevorderen de galstroming en stellen het lichaam in staat om afvalstoffen beter te verwijderen.

De blaadjes van de bietplant helpen daarnaast om bloed op een natuurlijke wijze te zuiveren en zo de leverfunctie efficiënter te maken.

4. Groene thee

Een kopje groene Groene thee is een van de voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever

Groene thee is rijk aan antioxidanten, met name catechines. Catechines zijn een soort biologische bestanddelen die tot de flavonoïdenfamilie behoren en het lichaam beschermen.

Om van de voordelen van groene thee te profiteren, hoef je slechts één kopje per dag te drinken.

Lees ook: De duizenden voordelen van groene thee

5. Grapefruit

Grapefruit is ontzettend rijk aan vitamine C en glutathion en dat maakt het één van de voedingsmiddelen die goed zijn voor de lever. Glutathion draagt bij aan de uitvoering van verschillende lichamelijke processen, zoals de groei en het herstel van bepaalde weefsels, alsook de productie van chemische stoffen en proteïnen.

Daarnaast zorgt deze voedingsstof ervoor dat je immuunsysteem sterker wordt.

6. Walnoten

Walnoten

Walnoten zijn, net als knoflook, rijk aan arginine. Daarnaast is deze noot ook rijk aan glutation, omega 3-vetzuren, antioxidanten en onverzadigde vetten.

  • Glutathion en vetzuren helpen om de ontgiftende werking van de lever in stand te houden.
  • En antioxidanten en gezonde vetten helpen om de lever te beschermen.

Lees ook: 7 voordelen van walnoten die je waarschijnlijk niet kent

7. Appels

Appels zijn rijk aan pectine. Dit is een voedingsstof die noodzakelijk is om het lichaam te beschermen en daarnaast gifstoffen te elimineren uit het spijsverteringskanaal.

Daardoor zal je lever beter in staat zijn om naar behoren te functioneren en de hoeveelheid gifstoffen in het lichaam te verminderen.

8. Kurkuma

Gemalen kurkuma

Kurkuma bevat een actief bestanddeel dat ook wel curcumine genoemd wordt. Curcumine is een geweldige antioxidant en heeft een ontstekingsremmende werking. Daarnaast bevordert het de galproductie en galstroming en heeft het een zuiverend effect op de lever.

Kurkuma helpt om levercellen te verjongen en gifstoffen en schadelijke bestanddelen uit alcohol en andere stoffen te neutraliseren.

Om van deze voordelen te profiteren, kun je kurkuma echter het beste opnemen in je dieet. Begin door kleine hoeveelheden als specerij toe te voegen aan je maaltijden.

Lees ook: Deze heerlijke smoothie met banaan en kurkuma reinigt je lever

9. Citroen en limoen

Zowel citroen als limoen is een citrusvrucht die rijk is aan vitamine C en antioxidanten die het lichaam zuiveren van gifstoffen.

Door dagelijks een glas verse limonade te drinken, bevorder je de leverfunctie en zorg je ervoor dat je lichaam de dag zo goed mogelijk van start kan gaan. Drink de limonade hiervoor het liefst op een lege maag. 

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com

  • Banerjee, S. K., Mukherjee, P. K., & Maulik, S. K. (2003). Garlic as an antioxidant: The good, the bad and the ugly. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.1281
  • Zhou, T., Zhang, Y. J., Xu, D. P., Wang, F., Zhou, Y., Zheng, J., … Li, H. Bin. (2017). Protective effects of lemon juice on alcohol-induced liver injury in mice. BioMed Research International. https://doi.org/10.1155/2017/7463571
  • Wolfe, K., Wu, X., & Liu, R. H. (2003). Antioxidant activity of apple peels. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020782a
  • Wolfe, K. L., & Liu, R. H. (2003). Apple peels as a value-added food ingredient. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf025916z