Vijf tips om je libido te verhogen

Een verminderd libido kan door verschillende factoren worden veroorzaakt. Als gebrek aan verlangen je relatie echter ernstig beïnvloedt, is het misschien tijd om hulp te zoeken.
Vijf tips om je libido te verhogen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Als je het gevoel hebt dat je weinig zin in seks hebt, geven we je vandaag 5 tips over wat je kunt doen om je libido te verhogen en weer kunt genieten van je seksleven. Mis ze niet!

Het libido verandert met de jaren. Dus in sommige stadia van ons leven hebben we meer seksuele begeerte, terwijl we in andere juist minder begeerte voelen. Dit is volkomen normaal en hangt van veel factoren af.

Een afname van seksuele behoeftes is normaal en treft zowel mannen als vrouwen op bepaalde momenten en in sommige stadia van hun leven. Hoewel het geen reden is om je zorgen te maken, kun je jezelf beter de tijd gunnen en begrijpen dat het een fase is. Op die manier vermijd je stress die op zijn beurt een nog groter verlies van seksueel verlangen kan veroorzaken.

Alleen als je gebrek aan seksuele behoeftes lang aanhoudt en je persoonlijke leven en relaties begint te beïnvloeden, moet je het als een probleem beschouwen. In dat geval is het belangrijk om professionele hulp te zoeken om het probleem op te lossen.

Aan de andere kant zijn er veel factoren die deze vermindering van seksueel verlangen kunnen veroorzaken en ze kunnen ontstaan door verschillende oorzaken. Een paar voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • stress of angst
 • gebrek aan seksuele stimulatie
 • problemen in je relatie
 • een laag zelfbeeld
 • bepaalde medicijnen
 • seksuele disfuncties
 • hormonale veranderingen zoals de menopauze of zwangerschap

In ieder geval zijn er altijd enkele tips en trucs om je libido te verhogen en je seksuele verlangen op te wekken. Lees er in het onderstaande artikel meer over.

5 tips om je libido te verhogen

1. Gebruik je fantasie en communiceer met je partner

Stel in bed met handboeien om het libido te verhogen

Een zeer goede manier om je libido te verhogen, is door je routine te doorbreken en nieuwe manieren om zowel jezelf als je partner te prikkelen uit te proberen.

Het is misschien tijd om wat nieuwe ideeën in je seksuele activiteiten op te nemen. In feite zou monotonie een van de redenen kunnen zijn waarom je libido is verminderd. Je kunt met fantasie en verbeeldingskracht proberen om je libido te verhogen.

Van het samen lezen van een erotische roman tot het toevoegen van spelletjes of het gebruiken van speeltjes tijdens het vrijen. Er zijn veel dingen die je kunnen helpen om je seksleven te verlevendigen en je routine te doorbreken.

Het idee is om je libido te verhogen, wat voornamelijk een mentale activiteit is. Daarbij is communicatie met je partner van fundamenteel belang. Het is essentieel voor stellen om over seks te praten. Het is belangrijk om verlangens en voorkeuren kenbaar te maken.

Zo kun je samenwerken om het seksleven te verbeteren. Dit zal ook voorkomen dat de zaken verslechteren. Dus een onbevangen gesprek over wat je echt leuk vindt, kan helpen om je libido te verhogen.

2. Versterk je eigenwaarde en zelfvertrouwen om je libido te verhogen

Eigenwaarde hangt ook nauw samen met tevredenheid en je seksleven. Daarom is het normaal dat je libido afneemt als je een laag zelfbeeld en/of weinig zelfvertrouwen hebt. Hoe beter jij je voelt over jezelf, hoe beter het samen zijn met je partner en het aangaan van seksuele relaties voelt.

Er niets beters dan goed voor jezelf zorgen om je eigenwaarde en zelfvertrouwen te verhogen. Je kunt direct beginnen met het ondernemen van actie. Denk hierbij onder andere aan:

 • het zoeken van psychologische hulp als dat nodig is.
 • meer aan lichaamsbeweging doen.
 • negatieve gedachten vermijden.
 • positieve veranderingen in je leven aanbrengen.
 • et cetera.

3. Masturberen

Man met hand in broek

Masturbatie biedt vele voordelen om verschillende redenen. Een van de redenen is dat je op die manier je lichaam beter kunt leren kennen. Dat kan helpen om je seksuele relaties te verbeteren.

Masturbatie vermindert de zin in seks niet. Integendeel, het biedt juist veel voordelen voor je seksleven. In feite is het eigenlijk een oefening die je zal helpen jezelf beter te leren kennen en je verlangens en seksuele voorkeuren te begrijpen. Dit zal op zijn beurt veel voordelen opleveren wanneer je met een partner gaat vrijen.

Daarnaast brengt masturbatie je tot het krijgen van een orgasme. Dit biedt meerdere voordelen voor je fysieke en mentale gezondheid, die op hun beurt weer positieve gevolgen kunnen hebben zoals stress verminderen, hoofdpijn bestrijden, enzovoorts. Dat kan helpen om je libido te verhogen.

Vergeet bovendien niet dat masturbatie ook met je partner kan worden gedaan. Daardoor voeg je iets anders en heel plezierigs toe aan je seksleven dat de eentonigheid kan doorbreken.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Meervoudig orgasme: wat is het en hoe bereik je het

4. Zorg goed voor je algemene welzijn om je libido te verhogen

Een gezond en evenwichtig leven is de sleutel voor je algemene gevoel van welzijn. In die zin hebben we het niet alleen over zaken zoals een uitgebalanceerd dieet of regelmatige lichaamsbeweging. Je welzijn omvat in feite ook andere aspecten zoals:

 • ontspanning
 • plezier maken
 • stress vermijden
 • gezonde interpersoonlijke relaties onderhouden
 • tijd aan jezelf besteden

Als je leven is veranderd door negatieve factoren zoals stress, is het normaal dat je libido afneemt. Op dezelfde manier is het logisch dat je seksuele verlangen ook zal afnemen als je gezondheidsproblemen hebt.

5. Zoek hulp als dat nodig is

De therapie van het stel

In bepaalde gevallen moet je om verschillende oorzaken en redenen besluiten professionele hulp te zoeken. Het communiceren over problemen in een relatie en het openhartig bespreken van taboes kan namelijk de sleutel zijn tot het verbeteren van je seksleven.

In gevallen waarin er sprake is van problemen zoals seksuele disfunctie, depressie of andere psychische problemen kan een psycholoog of seksuele therapeut echt helpen om je gebrek aan libido te overwinnen.

Aan de andere kant is voor veel mensen een gebrek aan libido het gevolg van een vicieuze cirkel. Dit kan worden veroorzaakt door slechte seksuele opvoeding of taboes gerelateerd aan seks. Sommige mensen hebben daarom de neiging zich beperkt te voelen tijdens seksuele relaties, wat eentonigheid en ontevredenheid kan veroorzaken.

Om deze reden moeten we begrijpen dat seks niet iets is om je voor te schamen. Het bestaat om van te genieten en ons welzijn fysiek, mentaal en als partners te verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Helen S. Kaplan, Manual ilustrado de terapia sexual, Grijalbo Mondadori, 1975, Barcelona, España. Título original, The Illustrated Manual of Sex Therapy, Quadrangle/The New York Times Book Company, 1975, Nueva York, EUA.
 • Beryl A. Chernick, “Ethical Issues in Sex Therapy and Research”, Can Med Assoc J. 1978 Apr 8; 118(7): 782.
 • Levine SB., “An essay on the nature of sexual desire”, J Sex Marital Ther. 1984 Summer;10(2):83-96.
 • Stock, Wendy & H. Geer, James. (1982). A study of fantasy-based sexual arousal in women. Archives of sexual behavior. 11. 33-47. 10.1007/BF01541364.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.