Vijf soorten materialen voor keukenmeubilair

Elke keuken heeft meubilair nodig om keukengerei te organiseren, potten en pannen op te bergen en het decor te verfraaien. Het is echter essentieel om materialen te kiezen die bestand zijn tegen vet en hoge temperaturen. Meer informatie vind je hier!
Vijf soorten materialen voor keukenmeubilair

Laatste update: 24 augustus, 2022

Meubilair is een must in elke keuken, want men moet er allerlei dingen in kunnen opbergen. Het mooie is dat er veel alternatieven zijn voor elk budget en elke smaak. Het artikel van vandaag zal je meer vertellen over vijf geschikte materialen voor keukenmeubilair.

De keuken is een van de ruimten in huis die het meest wordt blootgesteld aan veel vet, hoge temperaturen en vochtigheid. Daarom moet je er de juiste materialen voor kiezen, want niet alle materialen hebben een lange levensduur. Sommige materialen zijn echter zeer resistent en gemakkelijk te onderhouden. Laten we dit eens nader bekijken.

Vijf soorten materiaal voor keukenmeubilair

1. Hogedruklaminaat

Dit type laminaat wordt gemaakt met Formica en heeft de hoogste kwaliteit voor een keuken. Het materiaal is een van de meest aanbevolen vanwege zijn sterkte. Het is namelijk bestand tegen hitte, vochtigheid en schokken en absorbeert geen stoffen. Bovendien is het in principe krasvrij.

Een ander voordeel is dat het verkrijgbaar is in vele kleuren en dat je het kunt hanteren zonder bang te hoeven zijn dat er vingerafdrukken achterblijven. Bovendien is het gemakkelijk schoon te maken: water en zeep volstaan om hem mooi en glanzend te krijgen.

Hogedruklaminaat is overal glad en past gemakkelijk bij andere keukenelementen. Bovendien is het eenvoudig en modern.

2. Lagedruklaminaat

Vijf soorten materialen voor keukenmeubilair

Het laminaat is gemaakt van melamine, een materiaal dat een minder beschermende laag heeft dan Formica, maar wel de nodige weerstand biedt om de slijtage van de keuken gedurende lange tijd te doorstaan.

Anderzijds is dit laminaat een voordeligere optie dan het vorige, omdat het productieproces eenvoudiger is. Bovendien is het beschikbaar in verschillende kleuren en zijn de afwerkingen mat, waardoor krassen verborgen kunnen worden en er geen overdaad aan verlichting is.

Het voordeel van deze optie is dat het ook gemakkelijk schoon te maken is. Je kunt vuil namelijk verwijderen met water, zeep en een zachte doek zonder het materiaal te beschadigen.

3. Laminaat gemaakt met PVC

PVC-laminaat is een voordelig alternatief dat bekleed is met patronen die de look van hout of marmer nabootsen (Spaanse link). Hierdoor is het de laatste tijd een gewild alternatief geworden, omdat het een moderne, minimalistische stijl biedt. Het vergt echter meer onderhoud omdat het minder beschermende elementen heeft. Zo zal overtollig water het geleidelijk aantasten.

4. Gelakt keukenmeubilair

Dit is een van de meest gebruikte materialen voor keukenmeubilair, omdat het bestand is tegen vochtige omgevingen en constante temperatuurschommelingen. Houd er rekening mee dat je een lak van hoge kwaliteit moet kiezen om voldoende bescherming te bieden en een langere levensduur te garanderen.

Het is ook een van de beste opties wat betreft de look daar het een moderne, uniforme en goed gestructureerde afwerking zal toevoegen. Bovendien is het verkrijgbaar in een breed assortiment van kleuren, zowel mat als glanzend.

5. Houten keukenmeubilair

Hout is een van de meest favoriete materialen voor het maken van meubels omdat het mooi, biologisch afbreekbaar en voordelig is. Dit is misschien wel het meest traditionele materiaal voor keukens, omdat het zeer resistent is en vocht kan opnemen.

  • Bovendien is het een goede warmte-isolator en wordt het niet te heet.
  • Een ander voordeel van hout is natuurlijk dat het tijdloos is en zeer geschikt voor moderne of klassieke ontwerpen. Het is elegant, ongeacht de stijl, maar ook helder en harmonieus.
  • Tot slot kun je hout lakken om het beter bestand te maken tegen factoren als vuil, licht, schokken en stoom.

Algemene tips voor de keuze van materialen voor je keukenmeubilair

Bedenk in welke kleur je je keuken wilt hebben

Bij de keuze van materialen voor keukenmeubilair zijn er verschillende aspecten waarop je moet letten. Hier zijn enkele nuttige tips om in gedachten te houden.

Evalueer de structuur

Het is het beste een niet-poreus materiaal te kiezen om te voorkomen dat het stoffen absorbeert en vlekken maakt. Daarnaast zijn gladde structuren gemakkelijk te onderhouden omdat er geen vuil in blijft zitten.

Analyseer de weerstand

Onderzoek de weerstandscapaciteit van het materiaal en kies er een die bestand is tegen de activiteiten in de keuken. Kies ook een coating met een behoorlijke hechting om een onberispelijk uiterlijk te behouden.

Houd rekening met de kleur

Kijk naar het kleurengamma van elk materiaal en kies er een die past bij de muren en voorwerpen in je keuken. Bovendien kunnen heldere tinten de kamer ruimtelijker doen lijken.

De hardware van je keukenmeubilair

Tot slot, analyseer het type materiaal bij het selecteren van het meest geschikte materiaal voor je keukenmeubilair. Die in slechte staat zijn zullen invloed hebben op de algehele look. Koop dus bijvoorbeeld sterke handgrepen die niet verkleuren of afbladderen en die gemakkelijk schoon te maken zijn.

De rest is nu aan jou! Richt je keuken in volgens je eigen stijl en zorg tegelijkertijd voor functionaliteit. Houd in gedachten dat je veel tijd in deze ruimte zult doorbrengen, dus maak het mooi!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Martínez P. Sistematización y registro de información para la modulación, estructuración y armado de mobiliario en melamine [Internet]. Ecuador: Carlos Pesantez; 2019. [citado 15 de junio de 2021]
  • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos [Internet]. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005 [citado 15 de junio de 2021]
  • ARAUCO. Cómo diseñar y construir correctamente una cocina [Internet]. (S.L): ARAUCO; (S.F). [citado 15 de junio de 2021]

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.