Vijf mogelijke oorzaken van borstpijn

Heb je er ooit weleens over nagedacht dat je eetgewoontes misschien de oorzaak zouden kunnen zijn van borstpijn? Je consumptie van bepaalde voedingsmiddelen verminderen zou dus verlichting kunnen bieden.
Vijf mogelijke oorzaken van borstpijn

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Je spreekt van borstpijn wanneer je borsten zo gevoelig worden dat het zelfs al pijn doet om ze aan te raken of er op te drukken. Soms kan het ook een plotselinge, abnormale pijn zijn, hoewel dit soort pijntjes soms normaal zijn aan het einde van iemands menstruatiecyclus of tijdens een zwangerschap.

De pijn kan zich in zowel beide als slechts in één borst voordoen. Het kan zelfs in het gedeelte onder de oksel voorkomen. De intensiteit verschilt en er kunnen verschillende verklaringen voor zijn.

Heb jij last van borstpijn? Hieronder delen we een paar redenen waarom dit kan zijn.

1. Mastitis

Mastitis is een ontsteking van de melkklier. Dit wordt veroorzaakt door een verstopping in de melkkanalen. Soms kan de ontsteking ook het gevolg zijn van een infectie in de borst.

Mastitis kan een oorzaak van pijn in de borsten zijn

Naast pijn gaat mastitis ook gepaard met:

De voornaamste oorzaak van mastitis kan ook droge of gebarsten tepels zijn. Dit zorgt er namelijk voor dat er besmettelijke organismen in de borst terecht kunnen komen.

Ook een verzwakt immuunsysteem of een recente bevalling kunnen een moeder blootstellen aan bepaalde organismen die dit probleem kunnen veroorzaken.

Om mastitis en de borstpijn die het veroorzaakt te behandelen is het van essentieel belang om de behandeling die de dokter voorschrijft nauw op te volgen. Bovendien is het belangrijk om er zeker van te zijn dat je je baby op de juiste manier voedt.

Om barsten in je tepels te voorkomen, moet je proberen om om de twee uur te kolven en na het kolven de tepels in te smeren met een vochtinbrengende crème.

2. Cysten

Dit is ook een veelvoorkomend probleem voor vrouwen. Cysten zijn goedaardige gezwellen die meestal ontstaan vanwege hormonale redenen. Ze bestaan uit kleine knobbels die gevuld zijn met vloeistof. Ze kunnen ook ontstaan wanneer de borsten van grootte veranderen.

Hoewel de oorzaak van cysten nog niet geheel duidelijk is, kunnen ze wel vrij pijnlijk zijn. Het is dan ook belangrijk om zo snel mogelijk een dokter te raadplegen, zodat je de cyste door middel van orale medicijnen kunt laten verdwijnen. In de meeste gevallen is dit voldoende en is er verder geen operatie vereist.

Als je dokter van mening is dat het probleem iets ernstiger is, dan krijg je misschien een zwaardere behandeling voorgeschreven. Maak je echter geen zorgen. Dit gebeurt maar zelden en het wijst meestal niet op de vorm van kanker waar vrouwen het meest bang voor zijn.

Als je last hebt van dit probleem, wordt in sommige kringen aanbevolen om vitamine E en B-complex-supplementen in te nemen.

3. Fibromen

Fibromen zijn goedaardige tumoren en worden ook wel steelwratjes genoemd. Allereerst is het belangrijk dat je begrijpt dat tumoren en cysten niet één en hetzelfde zijn. Een tumor is een cellulaire formatie die zeer snel groeit, waardoor er overtollig weefsel ontstaat. Tumoren zijn meestal hard en stug.

Over het algemeen doen goedaardige fibromen in de borsten zich voor als kleine knobbels, die slechts een paar millimeter breed zijn.

Deze knobbels kunnen afhankelijk van de volgende factoren van elkaar verschillen:

In sommige gevallen is de knobbel groter en is er een operatieve ingreep nodig. In de meeste gevallen verdwijnen deze knobbels echter weer met behulp van een kleine behandeling.

4. Dieet

Borstpijn zou ook door je voeding veroorzaakt kunnen worden. Voedingsmiddelen die veel vet, natrium of cafeïne bevatten zijn hier voorbeelden van. Probeer je consumptie van deze voedingsmiddelen dan ook te verminderen.

Enkele andere voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden zijn:

 • Chocola
 • Gedroogd fruit en noten (walnoten, pinda’s, amandelen)
 • Cafeïnehoudende dranken (frisdrank, zwarte thee, groene thee)
 • Junkfood
 • Gezouten popcorn en patat
 • Verwerkte sausjes
 • Rood vlees en worstjes

Als de pijn in je borsten ook nadat je bent gestopt met het consumeren van de bovenstaande voedingsmiddelen blijft aanhouden, dan is het verstandig om medisch onderzoek aan te vragen.

5. Menstruatie

Tijdens je menstruatiecyclus kun je last krijgen van vele symptomen. Eén van deze symptomen is borstpijn.

De borsten zijn een zeer gevoelig deel van het lichaam en kunnen bij sommige vrouwen in de dagen vlak voor of tijdens de menstruatie bijna niet aan te raken zijn. Sommige vrouwen klagen over extreme pijn en geven aan dat zelfs de aanraking van kleding al ondraaglijk kan zijn.

De hormonen spelen tijdens de menstruatie de belangrijkste rol en ook bij de lichamelijke veranderingen die zich gedurende deze dagen voordoen, zoals:

Hormonen tijdens de menstruatie kunnen borstpijn veroorzaken

De twee hormonen die een rol spelen bij de menstruatie en die vrouwen voorbereiden op een mogelijke zwangerschap zijn oestrogeen en progesteron Deze hormonen zijn de oorzaak van premenstruele en menstruele symptomen, zoals gewichtstoename en pijnlijke zwelling in de borsten.

Je kunt dit vervelende probleem voor of tijdens de menstruatie op verschillende manieren voorkomen. Enkele van de populairste manieren om borstpijn tijdens deze periode aanzienlijk te verminderen zijn:

 • de anticonceptiepil
 • de anticonceptiepleister
 • een spiraaltje

Nog een goed alternatief zou zijn om minder cafeïne, zout, dierlijke vetten en melkproducten te consumeren, met name vlak voordat je ongesteld moet worden.

Bij twijfel raadpleeg een arts

Er zijn dus meerdere redenen waarom je last zou kunnen hebben van borstpijn. Elke vrouw is anders. Je zou er daarom niet van uit moeten gaan dat hetgeen een vriendin of familielid ervaart hetzelfde is als je eigen situatie. Raadpleeg in het geval van twijfel altijd je dokter.

Onthoud dat het beter is om niet zelf op zoek te gaan naar medicijnen. Hoewel sommige medicijnen het probleem in eerste instantie misschien lijken op te lossen, kunnen ze bij verkeerd gebruik juist ineffectief worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Goyal A. Breast pain. BMJ Clin Evid. 2014;2014:0812. Published 2014 Oct 14.
 • Yıldırım AC, Yıldız P, Yıldız M, Kahramanca Ş, Kargıcı H. Mastalgia-Cancer Relationship: A Prospective Study. J Breast Health. 2015;11(2):88–91. Published 2015 Apr 1. doi:10.5152/tjbh.2015.2492
 • Eren T, Aslan A, Ozemir IA, et al. Factors Effecting Mastalgia. Breast Care (Basel). 2016;11(3):188–193. doi:10.1159/000444359
 • Kwan I, Onwude JL. Premenstrual syndrome. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0806. Published 2015 Aug 25.
 • Young, J. S. (2008). Breast pain. In Emergency Department Analgesia: An Evidence-Based Guide. https://doi.org/10.1017/CBO9780511544835.018
 • Berens, P. D. (2015). Breast pain: Engorgement, nipple pain, and mastitis. Clinical Obstetrics and Gynecology. https://doi.org/10.1097/GRF.0000000000000153
 • Alvero R. Fibrocystic breast disease. In: Ferri FF, ed. Ferri’s Clinical Advisor 2017. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:474-474.
 • Bope ET, Kellerman RD. Women’s health. In: Bope ET, Kellerman RD, eds. Conn’s Current Therapy 2016. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016:chap 17.
 • Hunt KK, Mittendorf EA. Diseases of the breast. In: Townsend CM Jr, Beauchamp RD, Evers BM, Mattox KL, eds. Sabiston Textbook of Surgery. 20th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017:chap 34.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.