Vijf eetgewoontes die je gezichtshuid kunnen verpesten

Wist je dat gezichtshuidproblemen het gevolg kunnen zijn van slechte eetgewoontes? Jazeker: een gezondere huid is nog een reden om gezonder te eten. Kom erachter welke vijf eetgewoontes je moet vermijden om je huid er geweldig uit te laten zien.
Vijf eetgewoontes die je gezichtshuid kunnen verpesten
Nelton Abdon Ramos Rojas

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Nelton Abdon Ramos Rojas.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Wist je dat problemen met je gezichtshuid het gevolg kunnen zijn van slechte eetgewoontes? Jazeker, een gezondere huid is nóg een reden om gezonder te eten.

Een ongezond dieet kan om allerlei verschillende redenen funest zijn voor je lichaam. Ongezond eten is echter ook slecht voor je gezicht. Acne kan het gevolg zijn van:

 • Een overdosis suiker
 • Chronische ontstekingen
 • Oxidatieve stress
 • In sommige gevallen zelfs van hormonale onevenwichtigheden.

Wist je echter dat er ook voedingsmiddelen bestaan die je acne kunnen verergeren?

Er bestaat een hele lijst aan voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden als je graag wilt dat je gezichtshuid er goed uitziet. Onthoud welke voedingsmiddelen dit zijn en probeer ze vanaf nu te vermijden om je gezichtshuid er gezond en mooi uit te laten zien.

Laten we eens kijken naar enkele van de meest belangrijke voedingsmiddelen op deze lijst.

Vijf eetgewoontes die je gezichtshuid kunnen verpesten

1. Te veel suiker

Bruine Suiker

Te veel suiker eten heeft een zeer negatieve invloed op je gezichtshuid. Je lichaam zal het je laten weten wanneer je iets fout doet.

In het geval van te veel suiker kun je zien dat je huid een grijzige, wittige kleur krijgt. Bovendien zul je zien dat je:

 • Huid dunner wordt.
 • Last krijgt van pijnlijke pukkels.
 • De huid onder je ogen slapper wordt.
 • Dat je rimpels krijgt op je voorhoofd.

Daarnaast zorgt suiker ervoor dat je huid minder elastisch wordt. Dit symptoom is meestal het gevolg van een overdaad aan voedingsmiddelen die verwerkte suikers bevatten.

Probeer suiker in het vervolg te vermijden. De negatieve gevolgen die dit product heeft reiken namelijk veel verder dan alleen je huid. Zoete voedingsmiddelen zijn over het algemeen gewoon schadelijk voor je lichaam.

2. Te veel gluten

Gluten

Soms kun je het heel duidelijk merken wanneer je lichaam je iets duidelijk probeert te maken. Bijvoorbeeld wanneer je eraan gewend bent om veel producten te eten die gluten bevatten en je tegelijkertijd last hebt van huidproblemen. Dit kunnen donkere vlekken op je kin zijn. Of roze, opgezette wangen. Let dus goed op.

Als dit bij jou het geval is, dan is de kans groot dat je lichaam je met deze symptomen duidelijk probeert te maken dat je te veel gluten binnenkrijgt.

Als je daarnaast last hebt van donkere verkleuringen of vlekken rond je geslachtsorganen, zorg er dan voor dat je gluten helemaal vermijdt. Misschien heb je wel last van een glutenintolerantie zonder het überhaupt te weten.

Door in dit geval gluten te vermijden zul je een hoop verbetering merken. Probeer in plaats van gluten juist veel vezels te consumeren en een hoop water te drinken. Hierdoor zul je binnen no time je gezonde huidje weer terug hebben.

3. Lactose-intolerantie

karaf en glas melk

 

Er bestaan ook een hoop mensen die zonder het te weten lactose-intolerant zijn. Een goede manier om erachter te komen of zuivelproducten een negatieve invloed op je hebben, is door naar je huid te kijken. Natuurlijk is het ook verstandig om naar je maag te luisteren.

In het geval van een lactose-intolerantie doen zich verschillende symptomen voor in je gezicht waar je op moet letten. Zo kun je last krijgen van onder andere:

 • Een opgezwollen kin
 • Kleine witte vlekjes
 • Wallen onder je ogen
 • Zelfs gezwollen oogleden

Dit probleem komt tegenwoordig vrij vaak voor. Na verloop van tijd worden mensen die lactose-intolerant zijn zelfs steeds minder goed in staat om zuivelproducten goed te verteren.

Een lactose-intolerantie is vooral herkenbaar aan pukkeltjes op de kin. Om dit probleem op te lossen, zou je eens moeten proberen om twintig dagen lang helemaal geen lactose te consumeren. Hierdoor zul je erachter kunnen komen of je puistjes veroorzaakt worden door het eten van zuivelproducten.

Als lactose wel de boosdoener is, dan zal je huid er hier over het algemeen een stuk beter door uit gaan zien… bovendien zal je spijsvertering er een stuk op vooruitgaan!

4. Vet voedsel

Vet Voedsel

Ook voedingsmiddelen die veel vet bevatten, kunnen huidproblemen veroorzaken. Vet is direct verbonden aan problemen met de bloedsuikerspiegel. Bovendien zal hierdoor ook de hoeveelheid vet in je bloed omhoog gaan, waardoor uiteindelijk je poriën verstopt zullen raken.

En alsof dit niet al genoeg was, zorgt vet in je bloed er ook voor dat voedingsstoffen en zuurstof niet goed door je lichaam verspreid kunnen worden. Dit kun je herkennen aan een doffe, levenloze huidskleur.

Vet voedsel vermijden zal je huid hoe dan ook een stuk verbeteren.

5. Te veel koffie

Koffie

Probeer niet meer dan twee kopjes koffie per dag te drinken. Cafeïne zorgt er namelijk voor dat je lichaam meer adrenaline aanmaakt en te veel adrenaline zorgt ervoor dat je meer stress ervaart. Dit is zowel slecht voor je gezondheid als voor je huid.

Bovendien zorgt cafeïne ervoor dat je ’s nachts niet goed kunt slapen. Een slechte nachtrust houdt in dat je huid zich niet goed kan ontgiften en als gevolg een doffe uitstraling zal krijgen.

Onthoud dat we met dit lijstje niet willen zeggen dat je deze voedingsmiddelen vanaf nu helemaal moet vermijden. We willen je er gewoon op wijzen dat het beter is om dit soort voedsel met mate te eten en het voor een groot deel te vervangen door gezondere voedingsmiddelen.

Goede opties zijn bijvoorbeeld:

Je lichaam praat met je via je huid. Vergeet dit dus niet. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.