De vijf beste yogahoudingen voor een platte buik
Om een platte en strakke buik te krijgen is het noodzakelijk om een gezonde leefstijl te ontwikkelen waarbij je gezonde eetgewoontes combineert met een goed trainingsschema. Maar ook deze yogahoudingen kunnen je hierbij helpen, dit zijn namelijk de beste yogahoudingen voor een platte buik.
Hoewel er ook heus genoeg andere dingen zijn waar je rekening mee kunt houden of die je kunt uitproberen om de gewenste resultaten te bereiken, is het van essentieel belang om te onthouden dat een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging altijd het belangrijkste zijn.
Met deze kennis in het achterhoofd, beschrijven we in dit artikel vijf yogahoudingen voor een platte buik die, wanneer je ze regelmatig uitvoert, kunnen helpen om dit deel van je lichaam in vorm te brengen en er tegelijkertijd voor zullen zorgen dat je meer calorieën verbrandt.
Het beste is dat deze yogahoudingen voor een platte buik ook behulpzaam zijn om de rest van de spieren in je lichaam sterker te maken en je uithoudingsvermogen te vergroten.
Probeer het zelf eens!
Yogahoudingen voor een platte buik
1. De cobrahouding
De cobrahouding (Bhujangasana) is vooral aanbevolen om de spieren in je buik sterker te maken en je onderrug te ontspannen.
Deze oefening is ideaal voor mensen die hun buik strakker willen maken en tegelijkertijd vet willen elimineren.
Hoe doe je deze oefening?
- Ga op je buik liggen op een yogamat of een kleedje. Houd je benen gestrekt en til vervolgens met behulp van je armen je bovenlichaam van de grond. Kijk met je gezicht naar boven (zoals te zien is op de bovenstaande afbeelding).
- Adem langzaam in en probeer je borst zo ver mogelijk omhoog te tillen.
- Houd deze houding twintig seconden aan en laat jezelf dan weer langzaam zakken naar de beginpositie.
- Doe deze oefening drie tot vijf keer achter elkaar. Probeer na verloop van tijd, naarmate je sterker wordt, steeds langer in de laatste houding te blijven staan.
Let op: Vermijd deze oefening als je last hebt van rugletsel, een hernia of als je zwanger bent.
2. De boothouding
Hoewel deze oefening (ook wel Navasana genoemd) ideaal is om de spieren in je buik strakker te maken, is hij vooral ook aanbevolen om je rug en benen sterker te maken.
Bij het doen van de boothouding moet je tegelijkertijd al deze spiergroepen gebruiken, en doordat je voor deze oefening ook voldoende evenwicht en kracht nodig hebt, is de boothouding ook geweldig om je weerstand te vergroten.
Hoe doe je deze oefening?
- Ga op je rug liggen op een yogamat. Houd je benen languit en je armen langs je lichaam.
- Adem dan in en til tegelijkertijd zowel je benen als je torso zo hoog mogelijk omhoog.
- Houd je armen recht, alsof je je tenen probeert aan te raken.
- Zorg ervoor dat je met je hele lichaam een hoek van 45 graden maakt, en probeer deze houding tussen de vijftien en twintig seconden aan te houden.
- Doe drie tot vijf herhalingen per sessie.
3. De booghouding
Deze interessante oefening (ook wel Dhanurasana genoemd) is zeer geschikt om je taille iets smaller, en je buikspieren iets strakker te maken.
Door deze oefening regelmatig uit te voeren, zul je merken dat de spieren in je onderrug ontspannen en de werking van je spijsverteringssysteem verbetert.
Hoe doe je deze oefening?
- Ga op je buik op een yogamat liggen, met je benen languit en je armen langs je lichaam.
- Buig dan je knieën en probeer met je handen je voeten of enkels vast te pakken.
- Adem in en til dan je hoofd naar achteren, waardoor je je lichaam buigt in de vorm van een boog.
- Houd deze houding ongeveer vijftien tot dertig seconden aan, en probeer tegelijkertijd diep in en uit te ademen, waardoor je eventueel een beetje heen en weer zult schommelen.
- Adem uit terwijl je je lichaam weer laat zakken naar de beginpositie. Doe in totaal vijf herhalingen.
4. De plank
De plank (ook wel Kumbhakasana) is een oefening waarbij je zowel je buikspieren als de spieren in je rug moet gebruiken.
Hoewel deze oefening in eerste instantie vrij simpel kan lijken, vereist de plank voldoende evenwicht en concentratie, aangezien je je hele lichaam ervoor moet aanspannen.
Hoe doe je deze oefening?
- Ga op je buik liggen met je tenen tegen de grond en je handen naast je borst.
- Zorg ervoor dat je je benen helemaal recht houdt en dat je handen recht onder je schouders staan.
- Til vervolgens je torso omhoog door met je handen af te zetten, waardoor de oefening een stuk intenser wordt.
- Adem in en probeer je hele lichaam in een rechte lijn te houden, waarbij je alleen maar steunt op je handen en tenen. Houd deze houding twintig tot dertig seconden aan.
- Adem dan uit en laat je lichaam langzaam en voorzichtig weer zakken naar de beginpositie.
- Doe deze oefening drie keer achter elkaar.
5. De brughouding
De brughouding (ook wel Setu Bandhasana) is een zeer eenvoudige oefening die kan helpen om je buik mooier en je buikspieren sterker te maken.
Door deze oefening regelmatig te doen zal de spanning in je rug afnemen en zullen ook je bilspieren iets strakker worden.
Hoe doe je deze oefening?
- Ga op je rug liggen met je benen gebogen en je armen langs je lichaam.
- Duw je schouders iets naar beneden en probeer met je handen je enkels vast te pakken.
- Probeer dan, zonder je voeten van de grond te halen, je heupen zo ver mogelijk omhoog te duwen.
- Om in deze houding te kunnen blijven staan, waarbij je met je rug een soort brug vormt, zal het ook nodig zijn om je bilspieren aan te spannen.
- Houd deze houding vervolgens vijftien seconden aan en adem dan uit terwijl je je lichaam weer laat zakken naar de beginpositie.
Klaar om eindelijk je buik iets strakker te maken? Als je je dieet al hebt aangepast en voldoende aan lichaamsbeweging doet, vul deze goede gewoontes dan aan met deze yogahoudingen voor een platte buik en ontdek zelf hoeveel voordelen dit kan bieden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ross, A., & Thomas, S. (2010). The Health Benefits of Yoga and Exercise: A Review of Comparison Studies. The Journal of Alternative and Complementary Medicine. http://doi.org/10.1089/acm.2009.0044
- Ross, A., Friedmann, E., Bevans, M., & Thomas, S. (2013). National survey of yoga practitioners: Mental and physical health benefits. Complementary Therapies in Medicine. http://doi.org/10.1016/j.ctim.2013.04.001
- Markil, N., Geithner, C. A., & Penhollow, T. M. (2016). HATHA YOGA. ACSM’s Health & Fitness Journal. http://doi.org/10.1249/fit.0b013e3181ed5af2