Vervreemde of onbeantwoorde vriendschap: tekenen en advies

Relaties veranderen in de loop der tijd, en bepaalde situaties leiden vaak tot onbeantwoorde vriendschappen. Het is belangrijk om onze emoties te accepteren en voor onszelf te zorgen.
Vervreemde of onbeantwoorde vriendschap: tekenen en advies
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 17 juni, 2023

Laten we het hebben over onbeantwoorde vriendschap. “We kennen elkaar al ons hele leven, hij heeft me gekend in mijn slechtste momenten, hij heeft me begeleid in mijn slechtste toestanden.”

Het gebeurt meer dan eens dat we merken dat we gedragingen van onze vrienden goedkeuren, ook al doen ze ons pijn. Iedereen zal zijn eigen antwoord hebben, maar deze vraag dient als aanleiding om de banden van vriendschap opnieuw te overdenken.

Over de banden van vriendschap

We zouden dit gedeelte kunnen beginnen met het aanhalen van het enorme aantal zinnen dat over vriendschap bestaat: “een vriend is…” Of we zouden kunnen verwijzen naar de gezondheidsvoordelen van het cultiveren van goede vriendschappen:

  • Helpt om stressniveaus te verminderen en beter te beheersen.
  • Draagt bij tot het ontwikkelen van empathie en het verbeteren van interpersoonlijke relaties.
  • Het is een bron van steun (Spaanse link).
  • Het stelt ons in staat andere visies en zelfkritiek te hebben.

Het is echter ook waar dat vriendschap een band tussen mensen is; met al het goede en slechte dat daarbij hoort. Dat wil zeggen, wil een relatie duurzaam zijn in de tijd, dan moet er sprake zijn van wederkerigheid en wederzijds belang.

Misschien is dit het topje van de draad dat ons leidt naar begrip wanneer we in de aanwezigheid zijn van een onbeantwoorde vriendschap.

Wat is een onbeantwoorde of vervreemde vriendschap?

Vriendinnen maken ruzie
Vriendschappen zijn relaties tussen mensen. Deze band kan verbroken worden.

Hoe kunnen we ons bewust worden van een onbeantwoorde vriendschap? Enkele tekenen zijn als volgt:

  • De balans is “onevenwichtig.” Een van de mensen is erg bezorgd, attent en geïnteresseerd, terwijl er aan de andere kant alleen maar antwoorden zijn en geen proactiviteit.
  • Er is geen gemeenschappelijke weg meer. Er zijn momenten in het leven waarop we veel tijd met iemand delen en doorbrengen. Het gebeurt echter ook dat dat pad soms diverser wordt. Daardoor kunnen bepaalde banden losser worden en voelen we ons niet meer op ons gemak.
  • De ander is egocentrisch. Een onbeantwoorde vriendschap bestaat ook in gevallen waarin de hele relatie om één persoon draait. Zelfs als de ander probeert te delen wat hem of haar overkomt, is de reactie zelfverwijzend, zoals “het is mij overkomen dat…”
  • Neemt niet serieus wat je voelt. Het komt ook voor dat, als we de ander vertellen hoe de manier waarop hij/zij zich gedraagt ons doet voelen, hij/zij het ontkracht of minimaliseert. “Je overdrijft.” Natuurlijk ontkomt niemand eraan om zijn eigen gevechten op te lossen; een vriendschap kan dat begrijpen. Maar wanneer deze situatie eerder regel dan uitzondering is, dan wordt de band ongemakkelijk en oneerlijk.

Sleutels voor het omgaan met een onbeantwoorde vriendschap

De transformatie van banden kan gepaard gaan met enig leed. Mensen die heel belangrijk waren zijn er niet meer. In die zin is het belangrijk om jezelf toe te staan grenzen te stellen en de relatie te heroverwegen, zodat deze voor alle betrokken partijen gezond is.

Enkele aanbevelingen over een onbeantwoorde vriendschap om in gedachten te houden zijn de volgende.

Maak ruimte voor rouw wanneer je geconfronteerd wordt met een onbeantwoorde vriendschap

Wat de reden voor de afstand ook is, sta de emoties van de verandering toe om naar boven te komen. Het is misschien niet zo dat we geen vrienden meer zijn, maar we moeten accepteren dat we minder dingen delen dan voorheen.

Het is nodig ons te verbinden met wat we voelen en het te leven. Het afwijzen of vermijden stelt de situatie alleen maar uit en maakt haar vaak groter.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
73 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Accepteer het idee dat vriendschap belangrijk is, maar niet ten koste van alles

Vriendinnen
Het zal altijd de voorkeur verdienen om een oprecht gesprek te voeren en het feit van een breuk of het einde van een relatie niet aan het toeval over te laten.

Zoals we al zeiden, is dit type band van enorme rijkdom. Het vereist echter ook de smaakmakers van elke andere relatie: respect, belangstelling en zorg.

Zelfs als het onze trouwste vriend is, moeten we werken aan onze gedachten en excuses die ons op de achtergrond laten en ons ertoe brengen schadelijke relaties in stand te houden. Misschien komen we dan bij diepere problemen, zoals onzekerheid, eigenwaarde, gebrek aan grenzen en bepaalde angsten om alleen gelaten te worden.

Het is nodig om te breken met sommige zeer genaturaliseerde ideeën, maar die ons ongemak bezorgen.

Oprechte verwachtingen

In elke relatie is het nodig om duidelijk te zijn over wat we zoeken en wat we kunnen verwachten. Voordat we een relatie beëindigen of er een bot oordeel over vellen, moeten we praten en verwachtingen peilen.

Praten met je vriend kan leiden tot consensus en een middenweg, zonder een eindpunt te impliceren. In andere gevallen kan praten om tot een goede conclusie te komen ook herstellend werken. We kiezen hoe het zal zijn en laten het niet aan het toeval over.

Vriendschappen ervaren ook veranderingen

Daar, waar we naartoe willen rennen om het goede en het slechte nieuws te vertellen, is vriendschap. Dit is een uitgangspunt dat dient als kompas en ons oriënteert op de kwaliteit van onze banden en welke het nastreven waard zijn.

Het is duidelijk dat niets erop wijst dat de relatie perfect zal zijn. Integendeel, het gaat ook om het accepteren van elkaar in onze overeenkomsten en verschillen. Maar de waarheid is dat een vriendschapsband een veilige plaats moet zijn, een toevluchtsoord waarnaar we altijd willen terugkeren.

Elke levensfase zal zijn eigen eisen stellen. Er zijn relaties die zich kunnen aanpassen en een andere vorm kunnen aannemen. Misschien zal de intensiteit van een vriendschap in de adolescentie moeten overgaan in een voorbijgaand café tijdens het drukke volwassen leven. Het belangrijkste is dat er een verlangen is naar gezelschap en dat het geen last wordt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bohórquez López, C. & Rodríguez-Cárdenas, D. E. (2014). Percepción de amistad en adolescentes: el papel de las redes sociales. Revista Colombiana de Psicología, 23(2), 325-338. doi: 10.15446/rcp.v23n2.37359.
  • Moreno Encinas, Alba, & Ruz González, Caterina, & Lanza Escobedo, David, & De Diego Pérez, Adriana, & Moreno Martín, Gema (2012). CONCEPCIONES ACERCA DE LA AMISTAD: UN ESTUDIO EXPLORATORIO CON NIÑOS ESPAÑOLES E INMIGRANTES AFINCADOS EN LA COMUNIDAD DE MADRID. International Journal of Developmental and Educational Psychology, 2(1),293-301.[fecha de Consulta 3 de Agosto de 2022]. ISSN: 0214-9877. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=349832339030

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.