6 tips om een verbroken vriendschap te boven te komen

Als we geconfronteerd worden met een verbroken vriendschap, is dat een gelegenheid om na te denken over wat voor soort banden we willen en hoe we voor ze kunnen zorgen. Deze tips helpen je bij dit proces.
6 tips om een verbroken vriendschap te boven te komen

Laatste update: 19 juni, 2022

Mensen veranderen, en met hen ook hun relaties. Vaak denken we aan het uiteenvallen van een stel, maar we vergeten dat ook vriendschapsbanden kunnen eindigen. Daarom bekijken we in dit artikel enkele tips om een verbroken vriendschap te boven te komen.

Er zijn mensen die ons op bepaalde momenten van ons leven kunnen vergezellen, maar dan begint er iets wrijving te veroorzaken. Natuurlijk komen er veel emoties bij kijken, want het beëindigen van elke relatie is pijnlijk.

Wat betekent een verbroken vriendschap?

Een vriendschap is gebaseerd op wederkerigheid en vertrouwen, op wederzijdse steun en belangstelling.

Het is een transcendente band (Spaanse link) in het leven van mensen, want als het goed is zijn vrienden degenen die ons steunen, aanmoedigen en zelfs in staat stellen ons potentieel te ontplooien.

Vriendschap brengt welzijn en draagt bij tot onze kwaliteit van leven en gezondheid. Dus, hoewel velen geloven dat de ergste breuk die met een partner is, kunnen ze het mis hebben.

Het beëindigen van een vriendschap is net zo belangrijk, want het gaat niet om het soort band, maar om hoe betekenisvol die voor ons is.

Waarom eindigen vriendschappen?

Soms eindigen vriendschappen omdat de eerder genoemde kenmerken niet overheersen. Aan de ene kant van de relatie kan de persoon het gevoel hebben dat hij zijn alles geeft, terwijl hij alleen maar egocentrisme ontvangt.

Soms gebeurt het ook dat de vriendschap giftig wordt, en je vriend je claimt, scènes maakt, je verhindert andere vriendschappen te hebben, of je begint het gevoel te krijgen dat je een deel van je leven om hem heen moet verbergen. Manipulatie, schuldgevoelens en afgunst maken de relatie ongezond.

Het kan ook gebeuren dat de relatie al eerder doorgesneden had moeten worden, maar toch volgehouden werd. In dit geval werd de band geforceerd, ondanks het ongemak.

Vaak is het niet zo dat een vriendschap verbroken werd, maar kan het gewoon een symptoom zijn van natuurlijke afstandelijkheid. De frequentie waarmee je elkaar ziet kan verminderen en het kan zijn dat je het niet meer eens bent over smaken of keuzes. Zo dooft de band. Dit impliceert niet dat er een probleem is, maar dat jullie misschien gewoon in verschillende levensfasen verkeren.

We denken dat je dit misschien ook interessant vindt om te lezen:
73 vragen om je vrienden beter te leren kennen

Tips om een verbroken vriendschap te overwinnen

Vriendinnen hebben ruzie
Vrienden maken niet altijd dezelfde levensfasen door, wat hun vriendschapsrelatie kan beïnvloeden.

Hier zijn wat aanbevelingen om aan je emoties te werken en een verbroken vriendschap te overwinnen. Probeer ze in praktijk te brengen.

1. Praat zo mogelijk met je vriend

Als er een probleem is, is het een goed idee dat je erover praat en uitlegt hoe je je voelt. Zo krijgen beide partijen de kans zich uit te drukken en wordt het gemakkelijker te begrijpen wat er met de relatie aan de hand is.

De hersenen hebben de neiging consequent te zijn omdat ze geen tegenspraak dulden. Dus als iets dat eenrichtingsverkeer was verandert, moet het daar een betekenis aan geven. En tot het die gevonden heeft, houdt het niet op.

Als we geen antwoorden meer hebben, is het moeilijk om verder te gaan. Daarom is het veel beter om te praten als twee mensen die veel van elkaar gehouden hebben.

2. Respecteer de ander

Soms is het niet altijd mogelijk om een vriendschap met een gesprek te beëindigen. In die zin is het heel belangrijk om de beslissing van de ander om niet te praten te respecteren.

Ieder mens heeft zijn eigen processen en we zijn er niet altijd aan toe om bepaalde kwesties aan te snijden. Misschien kunnen mettertijd sommige kwesties opgehelderd worden. Praten met iemand die dat niet wil is echter tevergeefs. Open luisteren en assertiviteit zullen in dit geval immers ontbreken.

3. Vermijd wrok te koesteren

We maken allemaal fouten en kwetsen elkaar soms. We stellen ook allemaal veel verwachtingen aan anderen. Ongeacht wat er gebeurd is, probeer je vast te houden aan je beste gedeelde herinneringen.

4. Sta jezelf toe te rouwen

Een vriendschap met iemand verlaten betekent dat je een geliefde in je leven verliest. Waarom zou je je niet verdrietig voelen? Neem de tijd om te rouwen en bagatelliseer het verlies niet.

Je kunt verwachten dat je door verschillende stadia gaat (ontkenning, boosheid en schuldgevoel). Er zullen ook verschillende emoties zijn (irritatie, verdriet, frustratie). Maar alleen door oprecht te zijn met hoe je je voelt, zul je in de toekomst beter af zijn.

5. Werk met je gedachten

Verdrietige vrouw
Het is heel gemakkelijk om na elke relatiebreuk wrok te creëren en te denken dat de schuld altijd bij de ander ligt.

Vele malen raken we verstrikt in de val van onze gedachten, die informatie filteren door bepaalde lenzen. Dus, als je lens er een is van drama en overdrijving, kan het verliezen van een vriend het einde van de wereld lijken.

Aan de andere kant, als je een van die mensen bent die anderen verantwoordelijk houdt voor wat er met je gebeurt, zul je wrok creëren en niet in staat zijn van de relatie te leren, door anderen de schuld te geven van je ongemak. Probeer te herkennen waar je vandaan denkt en geloof niet alles wat je jezelf vertelt.

6. Accepteer dat mensen en relaties veranderen

We zijn niet altijd dezelfde, en waar er verwantschap was, is er misschien niet langer een band. Het is belangrijk op te houden met idealiseren en te begrijpen dat ervaringen ons als mensen maken, dus soms zijn er gewoon mismatches.

We denken dat je dit artikel misschien ook graag leest:
Hoe leer je je kinderen wie een echte vriend is

Gebroken vriendschap is een kans om banden opnieuw te overdenken

Elke relatie die ten einde loopt is een kans om te leren over de banden en vriendschappen die je in je leven wilt en hoe je er voor kunt zorgen. Elke crisis brengt een nieuw begin dat ons in staat stelt de balans op te maken van het positieve en het negatieve.

Zo ook is het overwinnen van een verbroken vriendschap een moment om opnieuw na te denken (waar ging ik fout en waar kan ik verbeteren?), om te begrijpen wie we zijn, en om te begrijpen hoe we in onze bindingen staan. Bovenal is het de gelegenheid om te bepalen wie we willen zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ramos Linares, Victoriano, & Inglés Saura, Cándido José, & Martínez González, Agustín Ernesto, & Piqueras Rodríguez, José Antonio (2010). Importancia de los amigos y los padres en la salud y el rendimiento escolar. Electronic Journal of Research in Educational Psychology, 8(1),111-138.[fecha de Consulta 13 de Abril de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=293121995006
  • Greco, Carolina. (2010). Las emociones positivas: su importancia en el marco de la promoción de la salud mental en la infancia. Liberabit16(1), 81-94. Recuperado em 13 de abril de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1729-48272010000100009&lng=pt&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.