Het vervelende luid snurken: slecht voor je gezondheid

Luid snurken is meer dan alleen een nachtelijke overlast die ons ervan weerhoudt te slapen. Als je een partner hebt die snurkt, is het mogelijk dat je niet weet wat je moet doen, welke remedie je kunt gebruiken of hoe je hem of haar kunt laten omdraaien, zodat hij of zij stopt met het maken van deze irritante geluiden waardoor je niet kunt slapen.
Het vervelende luid snurken: slecht voor je gezondheid

Laatste update: 13 november, 2018

We hebben het altijd over mannen die luid snurken, maar wist je dat slaapapneu ook zeer vaak voorkomt bij vrouwen? Het komt veel voor en is tegelijk ook gevaarlijk. Dit is een feit dat je niet moet vergeten.

Er zijn veel vrouwen die gaan slapen met een soort van angst, angst dat ze hun partner lastig vallen met hun gesnurk en tegelijkertijd weten ze dat het altijd leidt tot een gebrek aan nachtrust, prikkelbaarheid en hoofdpijn in de ochtend. Wat kunnen we doen om onszelf te bevrijden van de ellende van dat vervelende snurken?

Luid snurken in ons dagelijks leven

Minstens 20% van alle mensen snurkt gedurende de nacht. En zoals we weten is dit soms een reden voor ruzie tussen een koppel, in het bijzonder als één van hen weigert toe te geven dat hij of zij snurkt, terwijl hij of zij weet dat het zo is, of als hij of zij weigert de ernst van het probleem onder ogen te zien.

Personen die iedere nacht luid snurken, worden vaak moe wakker. En niet alleen dat, ze ervaren ook vaak hoofdpijn, fysiek ongemak, prikkelbaarheid, stress, verhoogde bloeddruk…

Hierdoor ontstaat beetje bij beetje de ruimte voor het ontstaan van ziekten die veel ernstiger kunnen zijn als er geen hulp wordt gezocht en vooral als we weigeren te erkennen dat luid snurken niet normaal is en dat het niet iets is dat iedereen elke nacht doet.

Weet jij wat de oorzaak is van het vervelende gesnurk?

Blokkade in de Ademhaling kan snurken veroorzaken

Snurken is een teken dat er iets gebeurt in ons lichaam. Door te snurken verliezen we te veel energie, wat rechtstreeks van invloed is op ons dagelijks leven. In feite noemen veel artsen snurken “de interne koorts,” wat wil zeggen dat ze het beschouwen als een indicator van onze gezondheid.

Snurken wordt veroorzaakt door een vernauwing van de luchtwegen naar de longen, waardoor er minder zuurstof binnenkomt en wat de zogenaamde hypoxie veroorzaakt.

Omdat er niet genoeg lucht is, ontstaat er een trilling, wat dat vervelende geluid veroorzaakt. Als er op enig moment onvoldoende lucht de longen binnenkomt, wat gebeurt als we gedurende een zeer korte tijd stoppen met ademen, veroorzaakt dat het zogenaamde slaapapneu.

Over het algemeen is de reden waarom mensen snurken slaapapneu. Het kan echter ook komen door de aanwezigheid van poliepen, de anatomie van het neusseptum of de mond en zelfs allergieën. Als het iets is wat vaak of altijd voorkomt, moet je een arts raadplegen om een juiste diagnose te krijgen.

Slaapapneu is niet zomaar iets. We moeten in gedachten houden dat onze longen een tijdje geen zuurstof krijgen. De hersenen moeten dan de ademhalingsspieren extra belasten om lucht te krijgen en dit is waar de luide en plotselinge geluiden vandaan komen.

Op de lange termijn kan slaapapneu chronisch worden en uiteindelijk kunnen we daardoor last krijgen van een hoge bloeddruk, hartfalen, diabetes type 2, en kan het zelfs de oorzaak van beroertes zijn.

We moeten nooit vergeten dat ons lichaam, onze hersenen en ons hart gedurende enkele seconden geen zuurstof ontvangen. Dit is zeer ernstig.

Tips tegen ‘s nachts snurken

Ten eerste is er iets dat je in gedachten moet houden: snurken is een teken dat er iets niet klopt. Elke avond na het slapengaan snurken is niet hetzelfde als wanneer je alleen maar een week lang snurkt omdat je last hebt van een verkoudheid of allergie of een keertje snurkt terwijl je een dutje doet tussen de middag.

Raadpleeg je arts als jij of je partner al een langere tijd luid snurken. Als je bent gediagnosticeerd met slaapapneu is het belangrijk dat je alle suggesties volgt die worden voorgeschreven.

Aanbevolen tips

Als je af en toe licht snurkt, hoef je alleen maar de volgende eenvoudige tips in praktijk te brengen. Maak een notitie van het volgende:

  • Let altijd op je gewicht, vooral omdat obesitas altijd snurken veroorzaakt.
  • Als je rookt, stop dan onmiddellijk. De obstructie van de luchtwegen kan een gevolg zijn van tabaksgebruik en veroorzaakt dus snurken, hoesten en een slechte gezondheid.
  • Slaap altijd op je zij. Een zeer eenvoudige techniek om ervoor te zorgen dat je dit blijft doen is door een tennisbal aan de achterkant van je pyjama vast te maken. Op deze manier wanneer je die vervelende bobbel iedere keer als je op je rug wilt draaien voelt zul je weer op je zij gaan liggen.