Natuurlijke behandelingen voor slaapapneu

Slaapapneu is een aandoening die het normale ademhalen beïnvloedt tijdens het slapen. Mannen hebben over het algemeen vaker last van dit probleem dan vrouwen.
Natuurlijke behandelingen voor slaapapneu

Laatste update: 06 november, 2018

In dit artikel leer je meer over de natuurlijke behandelingen voor slaapapneu.

Deze nachtstoornis wordt als ‘ernstig’ gezien, omdat de stroming van zuurstof naar verschillende delen van ons lichaam stopt terwijl ons lichaam aan het rusten is. Slaapapneu heeft een aantal oorzaken en de typische symptomen van deze aandoening zijn onder andere een onderbroken ademhaling, snurken, verstikking en slaapwandelen.

Slaapapneu: meer leren over het probleem

Deze aandoening beïnvloedt het normale ademhalen terwijl we slapen. Het kan een oppervlakkige ademhaling of korte onderbrekingen in de normale luchtstroom zijn die tussen de 15 en 20 seconden aanhouden.

Slaapapneu voorkomt dat personen rustig slapen in de nacht, wat ervoor zorgt dat ze erg licht slapen of nachtmerries ervaren en zodoende voorkomt dat het lichaam volledig kan herstellen. Dit resulteert in weinig energie, weinig productiviteit, een slecht humeur, prikkelbaarheid en verminderd bewustzijn.

Slaapapneu kan leiden tot slaperigheid overdag, langzame reflexen en de personen die er onder lijden hebben een grote risico op ongelukken als de aandoening niet goed behandeld wordt. Daarnaast veroorzaakt het gezondheidsproblemen, zoals obesitas, hypertensie, diabetes en hartziektes.

De symptomen van slaapapneu kunnen vaak moeilijk geïdentificeerd worden, omdat ze plaatsvinden in de nacht terwijl we slapen. Een familielid of je partner zal degene zijn die bepaalde veranderingen in je slaap zal opmerken als je last hebt van slaapapneu.

Verstoorde Nachtrust

Sommige tekenen dat je mogelijk last hebt van dit probleem zijn:

 • Onderbroken ademhaling
 • Erg luid snurken
 • Verstikking of een piepende ademhaling
 • Slaperigheid overdag
 • Rusteloze slaap
 • Gevoel van kortademigheid wanneer je wakker wordt in de nacht
 • Vaak vroeg in de ochtend naar het toilet moeten
 • Wakker worden met een droge mond of keel
 • Hoofdpijn in de ochtend
 • Niet in staat om te concentreren tijdens het werk
 • Stemmingswisselingen
 • Prikkelbaarheid
 • Depressie
 • In vreemde posities slapen
 • Hevig zweten in de nacht
 • Last hebben van nachtmerries
 • Door je mond ademhalen
 • Slechte algehele prestaties

Sommige risicofactoren die slaapapneu kunnen veroorzaken zijn: roken, overtollige alcoholconsumptie, obesitas, opgezwollen amandelen of tong, verstopte neusholte en familiegeschiedenis. Daarnaast hebben mannen over het algemeen vaker last van dit probleem dan vrouwen.

Gewoontes, remedies en tips om slaapapneu te behandelen

Er zijn twee primaire slaapposities waar je op zou moeten letten:

Op je zij

Op je zij slapen (het maakt niet uit of dit links of rechts is) zorgt ervoor dat er meer lucht in je longen kan stromen. Het tegenovergestelde gebeurt wanneer je op je buik of rug slaapt.

Uiteraard is het onmogelijk om je slaapposities te controleren tijdens het slapen, dus probeer om een groot kussen tegen je rug aan te plaatsen of tegen een muur aan te slapen om ervoor te zorgen dat je op je zij blijft liggen.

Nog een trucje is om een vervelend object aan de voor- en achterkant van je pyjama te naaien of vast te knopen, zodat je merkt wanneer je op je buik of rug draait en die houding kan corrigeren.

Slapen op de Zij

Met je hoofd op een verhoging

Gebruik meer dan één kussen om je hoofd boven de normale positie te verhogen. Dit zal het ademhalen in de nacht bevorderen. Als je voelt dat deze positie niet erg comfortabel is, dan kan je proberen om stukje bij beetje je kussen te verhogen. Je zou er ook voor moeten zorgen dat je je borst verhoogt.

Als je bijvoorbeeld van plan bent om een nieuw bed te kopen, dan kan je er eentje kopen met verschillende verstelbare onderdelen. Een ander alternatief is om iets onder de voorpoten van je bed te plaatsen, zodat deze schuin staat. Veel experts zeggen dat dit zelfs nog effectiever is dan het gebruiken van meerdere kussens.

Andere tips om slaapapneu te behandelen zijn

Gewicht verliezen

Overgewicht of obesitas kan de symptomen van slaapapneu verergeren. Begin met:

 • Het volgen van een gezonder dieet.
 • Tenminste twee keer per week aan fysieke beweging doen
 • Meer fruit en groenten eten.
 • Gefrituurde voedingsmiddelen, suikers en vetten vermijden.
 • Twee liter water per dag drinken.

Een beetje afslanken zal de symptomen significant verbeteren en het mogelijk maken om je luchtwegen te openen.

Misschien ook interessant om te lezen: Kan een appel per dag je beschermen tegen obesitas?

Stop met roken

Sigaretten zijn een andere factor die slaapapneu erger maken. Roken zorgt ervoor dat vloeistof in je keel opbouwt en kan dan een zwelling van je bovenste luchtwegen veroorzaken. Daarnaast zal je algehele gezondheid ook beter worden als je stopt met roken.

Slaapapneu

Vermijd alcoholconsumptie

Alcoholische drankjes ontspannen net als kalmeringsmiddelen je keelspieren, waardoor hun functioneren verandert. We raden ook aan om een overtollige cafeïne consumptie te vermijden gedurende de dag, maar vooral later op de dag, omdat dit het normale slaapritme kan verstoren.

Vermijd grote avondmaaltijden

Naar bed gaan met een maag vol voedsel kan negatieve effecten op je rust hebben. Daarnaast beïnvloedt het ook hoe lucht in je longen stroomt.

Natuurlijke remedies voor slaapapneu

Goed Slapen

Valeriaanwortel

Dit kruid wordt al lange tijd gebruikt om ons te helpen ontspannen en beter te slapen, wat onze slaapkwaliteit bevordert. Het is perfect voor personen die last hebben van slapeloosheid of nachtmerries als gevolg van slaapapneu.

Etherische oliën

De beste oliën voor een betere nachtrust zijn kamille, lavendel en sleutelbloem. De laatste verlicht ontstekingen van de luchtwegen.

Je kan het op je slaap aanbrengen met een zachte massage of een spuitfles gebruiken om het door de hele slaapkamer te verspreiden. Als je je neusholte wilt ontstoppen, dan zou je eucalyptusolie moeten gebruiken. Voeg een paar druppels toe aan een pan met kokend water en inhaleer de dampen.

We hopen dat je genoten hebt van dit artikel over natuurlijke behandelingen voor slaapapneu! 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.