Verschillen tussen seksueel misbruik en verkrachting

Hoewel seksueel misbruik en verkrachting niet synoniem zijn, omvatten beide gevallen het dwingen van het slachtoffer om seksuele handelingen uit te voeren tegen zijn of haar wil.
Verschillen tussen seksueel misbruik en verkrachting

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Seksueel misbruik en verkrachting zijn twee termen die vaak door elkaar worden gebruikt. Als we de verschillen tussen de twee ideeën begrijpen, kunnen we echter wat licht werpen op deze twee werkelijkheden die helaas een actueel probleem zijn.

In het geval van zowel seksueel misbruik als verkrachting, kunnen slachtoffers last hebben van aandoeningen zoals posttraumatische stress, verminderde zelfwaardering en een gevoel van machteloosheid dat een leven lang blijft.

Laten we eens kijken naar wat seksueel misbruik en verkrachting precies zijn.

Verkrachting: gedwongen seks

Seksueel misbruik en verkrachting

Verkrachting impliceert een gedwongen seksuele handeling die gepaard gaat met penetratie. Het slachtoffer wordt door middel van geweld en intimidatie gedwongen seksuele betrekkingen te hebben tegen zijn of haar wil. Er zijn drie soorten verkrachting:

  • oraal
  • anaal
  • vaginaal

Genitale penetratie is niet noodzakelijkerwijs de enige vorm van penetratie die kan plaatsvinden. Andere objecten of andere delen van het lichaam, zoals de vingers, kunnen ook penetreren.

Ondanks het feit dat verkrachting een niet-vrijwillige seksuele handeling is, is de verkrachter niet altijd uit op seksuele bevrediging.

In sommige gevallen wil de verkrachter misschien zijn macht over iemand anders gebruiken om te genieten van het gevoel van controle. Of hij of zij kan zich aangetrokken voelen tot het idee om iemand anders tegen zijn wil te domineren.

Waar het om gaat is dat de seks als verkrachting kan worden aangemerkt en dat het een hulpmiddel wordt om de eigen zin door te drijven. De verkrachter kan streven naar:

  • seksueel genot
  • macht
  • onderwerping

Seksueel misbruik in relaties

Seksueel misbruik in relaties

Hoewel deze titel misschien schokkend lijkt, vindt seksueel misbruik soms ook plaats binnen relaties. In deze gevallen is er niet altijd sprake van fysiek geweld of agressie. In plaats daarvan hebben we vaak te maken met trucs en manipulatie.

Misbruikers proberen de ander te laten handelen op een manier die hij of zij wil. Een misbruiker kan het slachtoffer bijvoorbeeld overhalen om een foto via zijn of haar mobiele telefoon te verzenden. De seksuele misbruiker kan ook aanrakingen en liefkozingen gebruiken om zijn slachtoffer te intimideren. Dit zijn allemaal vormen van misbruik.

Welke relatie bestaat er tussen seksueel misbruik en relaties?

Welnu, om een ​​voorbeeld te geven, een persoon kan zijn of haar partner dwingen om een ​​seksuele handeling uit te voeren, ook al wil hij of zij dit misschien helemaal niet doen.

Er is ook een handeling die bekend staat als ‘stealthing’. Het verwijst naar de verwijdering van het condoom tijdens vrijwillige seks zonder dat de andere persoon het weet.

Ook dit is een voorbeeld van seksueel misbruik.

Seksueel misbruik en verkrachting zijn niet altijd parafilieën

Vrouw verdedigt zichzelf tegen seksueel misbruik

Seksueel misbruik en verkrachting vertaalt zich vaak in een parafilie. Het kan echter ook iets veel ernstigers zijn.

Als misbruikers als kind misbruikt zijn dat kan dit ervoor zorgen dat ze hunkeren naar dominantie en het gebruiken van geweld tegen anderen.

In zekere zin komen de problemen aan de oppervlakte. Ze weten echter niet hoe ze hier op een gezonde manier mee moeten omgaan, bijvoorbeeld door naar een psycholoog te gaan.

Vaak gebeurt dit omdat de meeste mensen geneigd zijn om de pijnlijke herinneringen die hen diepgaand en negatief hebben beïnvloed te ontkennen. Hoe graag ze echter ook willen vergeten, de problemen blijven hangen.

  • Op dit moment staan op verkrachting ernstige gevangenisstraffen, variërend van zes tot twaalf jaar.
  • Op seksueel misbruik staan echter alleen gevangenisstraffen van vier tot tien jaar, afhankelijk van het soort misbruik in een bepaald geval.

Eén ding dat duidelijk blijft, is dat het slachtoffer het meest lijdt.

De psychologische effecten, angst en onzekerheden die het gevolg zijn van dit soort geweld kunnen de manier veranderen waarop slachtoffers met anderen omgaan. Een slachtoffer van seksueel misbruik en verkrachting heeft vele jaren nodig om te herstellen, ook al krijgt hij hulp van een psycholoog en ondergaat hij verschillende behandelingen.

Sommige slachtoffers zijn nooit in staat om hun ervaring volledig te overwinnen. Het seksuele geweld laat een wond achter die te diep is en die ze de rest van hun leven blijven voelen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Pereira, A., & Zubiaur, M. (2011). Sobre el origen de la violacion. ReCrim.
  • Vallejo, A., & Córdoba, M. (2012). Abuso sexual : tratamientos y atención. Revista de Psicología.
  • Beltran, N. P. (2010). Consecuencias psicológicas a largo plazo del abuso sexual infantil. Papeles Del Psicologo. http://doi.org/10.4321/S1135-76062006000100006

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.