Vermoeidheid door artritis psoriatica bestrijden

Patiënten met artritis psoriatica hebben de neiging om terugkerende periodes van vermoeidheid te hebben. Het aannemen van gezonde gewoonten naast de door de arts voorgeschreven behandeling is belangrijk om met dit symptoom om te gaan.
Vermoeidheid door artritis psoriatica bestrijden

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 01 november, 2022

Wist je dat je bepaalde strategieën kunt gebruiken om vermoeidheid door artritis psoriatica te bestrijden? Dit symptoom is een van de mogelijke gevolgen van deze ziekte. Er zijn zelfs onderzoeken die suggereren dat tot 50% van de patiënten met huidaandoeningen last heeft van matige of ernstige vermoeidheid.

Artritis psoriatica is een ontstekingsziekte die de gezondheid van de gewrichten en de huid in gevaar brengt. Mensen met deze aandoening ervaren gewrichtspijn en stijfheid, evenals rode, schilferige plekken die zich naar de hoofdhuid kunnen verspreiden.

Hoewel je deze symptomen kunt behandelen met plaatselijk aan te brengen medicatie, zijn er nog andere belangrijke stappen die je moet nemen. Dat geldt vooral als de klachten gelijktijdig optreden met vermoeidheid. Wat zou je moeten doen? We zullen je hieronder gedetailleerd vertellen.

Wat is de relatie tussen vermoeidheid en artritis psoriatica?

Vermoeidheid door artritis psoriatica heeft de afgelopen jaren veel aandacht gekregen. Hoewel veel mensen vermoeidheid ervaren, hebben studies ernaar ons geholpen de relatie tussen deze ziekte en dit symptoom te begrijpen.

Uit onderzoek is zelfs gebleken dat de helft van de patiënten met artritis psoriatica milde of matige vermoeidheid ervaart (Engelse link). Ook heeft ongeveer een kwart van de getroffenen last van periodes van ernstige vermoeidheid.

Er is geen exacte oorzaak bekend om vermoeidheid door artritis psoriatica te verklaren. Er zijn echter enkele factoren die dit mogelijk kunnen veroorzaken. De ontsteking die door deze aandoening wordt veroorzaakt, maakt bepaalde stoffen aan die cytokines worden genoemd en die verantwoordelijk kunnen zijn voor vermoeidheid.

In andere gevallen komt deze aandoening tegelijkertijd voor met andere medische aandoeningen die ook vermoeidheid veroorzaken zoals:

 • bloedarmoede
 • overgewicht en obesitas
 • diabetes mellitus
 • depressie en angst
 • slaapproblemen

Deze en andere medische aandoeningen die samengaan met artritis zijn ziekten die verband houden met ontstekingen of problemen met het immuunsysteem. Dit kan de vermoeidheid zelfs verder verergeren.

Tips voor het bestrijden van vermoeidheid bij artritis psoriatica

Meestal kom je niet helemaal van vermoeidheid af. Het handhaven van gezonde gewoonten op het gebied van levensstijl kan het echter gemakkelijker maken om het onder controle te houden. Het is dus een goed idee om op de volgende tips te letten.

1. Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging

Twee mensen die buiten sit-ups doen

Bewegingsvormen met een lage fysieke impact helpen bij het omgaan met vermoeidheid en andere symptomen van artritis psoriatica. Lichamelijke inspanning geeft een energie-boost en helpt de stijfheid en pijn in de gewrichten te verminderen. Enkele activiteiten die je zou kunnen doen zijn bijvoorbeeld:

 • zwemmen
 • wandelen en licht joggen
 • lichte gewichten heffen
 • rekken
 • yoga

Idealiter zou je minstens 30 minuten per dag moeten besteden aan een fysieke activiteit om hier de vruchten van te plukken. We raden ook aan om ze onder professionele begeleiding uit te voeren, omdat het niet goed doen van de bewegingen juist negatieve effecten kan hebben.

2. Identificeer triggers van vermoeidheid

Het kan een uitdaging zijn om de factoren te ontdekken die vermoeidheid veroorzaken. Als je echter uitzoekt wat de oorzaak van deze klachten is, kan dit de behandeling aanzienlijk helpen. Daarom raden we aan om je dagelijkse activiteiten bij te houden en hoe deze je energieniveau beïnvloeden. Dit omvat onder meer:

 • voeding
 • stress levels
 • slaappatronen
 • lichamelijke beweging
 • medicatie
 • omgevingsfactoren

Vermoeidheid kan ook veroorzaakt worden door een combinatie zijn van al deze factoren. Om een goede oplossing te vinden, kun je het beste met je arts praten.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Vijf medicinale planten tegen pijn bij reumatoïde artritis

3. Volg een gezond dieet

Bronnen van omega 3-vetzuren

Het dieet speelt ook een zeer belangrijke rol bij het beheersen van vermoeidheid. Hoewel velen het over het hoofd zien, kan dit symptoom het gevolg zijn van een tekort van bepaalde voedingsstoffen of van bloedarmoede.

Een uitgebalanceerd en volwaardig dieet kan de symptomen helpen verminderen. In dit geval zijn voedingsmiddelen met ontstekingsremmende eigenschappen het beste zoals:

 • producten die omega 3-vetzuren bevatten zoals vette vis, olijfolie, noten en zaden.
 • bronnen van antioxidanten zoals fruit, groenten, cacao en thee.
 • Volkoren granen zoals havermout en zilvervliesrijst.
 • Vitamine D-supplementen

4. Volg een ontspannende routine voordat je naar bed gaat

Patiënten met artritis psoriatica hebben ook vaak slaapproblemen. Dit veroorzaakt helaas periodes van vermoeidheid. Daarom is een deel van de leefstijladviezen om deze symptomen te minimaliseren, het volgen van een ontspannende routine voordat je naar bed gaat.

Het is belangrijk om de maatregelen consequent te volgen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld aan de volgende maatregelen denken:

 • Neem een warm bad of doe temperatuurtherapie voordat je naar bed gaat.
 • Houd een regelmatig slaapschema aan.
 • Drink geen alcoholische dranken, cafeïne en gebruik geen nicotine.
 • Vermijd afleidende elementen in de kamer, zoals mobiele telefoons of computers.
 • Eet een lichte avondmaaltijd

5. Houd stress onder controle

Vrouw die yoga doet

Veel van de symptomen van deze aandoening zijn het gevolg van slecht stressmanagement. Daarom is het belangrijk om hierop te letten om vermoeidheid te verminderen. In die zin is het een goed idee om ontspanningstechnieken te beoefenen, zoals meditatie of yoga.

Laatste gedachten over vermoeidheid door artritis psoriatica

Vergeet ten slotte niet om met je arts te praten over de mogelijke oorzaken van vermoeidheid. Er zijn verschillende onderliggende aandoeningen die je symptomen kunnen verergeren. Door het op tijd te behandelen, kun je mogelijk je kwaliteit van leven verbeteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Gottlieb, A., Korman, N. J., Gordon, K. B., Feldman, S. R., Lebwohl, M., Koo, J. Y. M., … Menter, A. (2008). Guidelines of care for the management of psoriasis and psoriatic arthritis. Section 2. Psoriatic arthritis: Overview and guidelines of care for treatment with an emphasis on the biologics. Journal of the American Academy of Dermatology. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2008.02.040
 • Ritchlin, C. T., Kavanaugh, A., Gladman, D. D., Mease, P. J., Helliwell, P., Boehncke, W. H., … Taylor, W. J. (2009). Treatment recommendations for psoriatic arthritis. Annals of the Rheumatic Diseases. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094946
 • Boehncke, W. H., & Menter, A. (2013). Burden of disease: Psoriasis and psoriatic arthritis. American Journal of Clinical Dermatology. https://doi.org/10.1007/s40257-013-0032-x
 • Raychaudhuri, S. P., Wilken, R., Sukhov, A. C., Raychaudhuri, S. K., & Maverakis, E. (2017). Management of psoriatic arthritis: Early diagnosis, monitoring of disease severity and cutting edge therapies. Journal of Autoimmunity. https://doi.org/10.1016/j.jaut.2016.10.009
 • Lee, S., Mendelsohn, A., & Sarnes, E. (2010). The burden of psoriatic arthritis: a literature review from a global health systems perspective. P & T : A Peer-Reviewed Journal for Formulary Management. https://doi.org/10.1126/scitranslmed.3005616.
 • Fuchs, R. (2015). Physical Activity and Health. In International Encyclopedia of the Social & Behavioral Sciences: Second Edition. https://doi.org/10.1016/B978-0-08-097086-8.14115-7
 • Vieira, S. M., Pagovich, O. E., & Kriegel, M. A. (2014). Diet, microbiota and autoimmune diseases. Lupus. https://doi.org/10.1177/0961203313501401

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.