Verbeter hangende oogleden met deze tips

Hangende oogleden zijn niet alleen lelijk, maar ze kunnen ook je zicht beïnvloeden. Behalve een operatie, kun je ook natuurlijke middelen proberen om dit probleem te verlichten.
Verbeter hangende oogleden met deze tips

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Hangende oogleden ontstaan meestal bij het ouder worden of door vermoeidheid. Ze kunnen er mensen plots veel ouder laten uitzien dan ze zijn, maar kunnen ook problemen veroorzaken doordat het zicht belemmerd wordt.

Statistieken laten zien dat elk jaar honderdduizenden mannen en vrouwen een operatieve ingreep ondergaan om hangende oogleden te verhelpen. Als je even de tijd neemt, dan zijn er echter ook een aantal natuurlijke remedies te vinden die een operatie en ziekenhuisopname kunnen vermijden.

Houdt anesthesie een gezondheidsrisico voor jou in of is een operatie uitgesloten wegens overige gezondheidsredenen, dan loont het zeker de moeite om andere, natuurlijke remedies te verkennen.

In dit artikel vind je natuurlijke tips om het uiterlijk van hangende oogleden aanzienlijk te verbeteren.

Veel mensen die last hebben van hangende oogleden omschrijven dit als ‘irritant’ of ‘zeer vervelend’. Het kan constant aanwezig zijn en zich steeds verder ontwikkelen of een verschijnsel zijn dat af en toe voorkomt. Het kan ook gebeuren dat het ene ooglid meer hangt dan het andere. 

De aandoening wordt als heel vervelend ervaren zodra mensen het gevoel hebben dat ze steeds hun ogen verder open moeten doen, de wenkbrauwen moeten fronsen of het hoofd achterover moeten houden om onder de oogleden door te kunnen kijken.

Vrouw met open ogen

Dit geeft het gezicht bovendien een heel vermoeide en slaperige uitstraling en wordt vooral door vrouwen als een vervelend cosmetisch probleem gezien.

Hangende oogleden kunnen ook lichamelijke klachten opleveren. Deze zijn meestal niet zo ernstig. Denk aan verminderd zicht en een drukkend, vermoeiend gevoel rondom de ogen. Bij aanhoudende hangende oogleden is het altijd raadzaam een arts te raadplegen om ernstigere, onderliggende aandoeningen uit te sluiten.

Wat zijn de oorzaken van hangende oogleden?

Hangende oogleden kunnen ontstaan door een groot aantal verschillende oorzaken of onderliggende aandoeningen. Er kan een genetische factor zijn, of het normale verouderingsproces kan een rol spelen.

Ook diabetes, een beroerte, het syndroom van Horner (een stoornis die de zenuwen van het oog en aangezicht aantast), een hersentumor of elke ziekte die invloed heeft op het zenuwstelsel ter hoogte van het aangezicht kunnen de oorzaak zijn.

Aanwezig in beide oogleden

 • Door medische complicaties, bijvoorbeeld myasthenia gravis, een spierziekte waarbij de spierkracht vooral in het gezicht vermindert
 • Het normale verouderingsproces
 • Natuurlijke variatie in de vorm van de oogleden

Aanwezing in 1 ooglid

 • Een aangroei op het ooglid –  vergelijkbaar met een tipoog
 • Gezondheidscomplicaties
 • Letsel ter hoogte van de zenuw
 • Het normale verouderingsproces
 • Natuurlijke variatie in de vorm van de oogleden

Huisremedies voor hangende oogleden

Plakjes komkommer
 • Behandeling 1: Het gebruik van zakjes kamillethee. Kamille heeft namelijk ontstekingsremmende eigenschappen die kunnen helpen bij de behandeling van deze aandoening. Bewaar de vochtige kamilletheezakjes in de ijskast en breng ze gekoeld gedurende twintig minuten aan op de oogleden.Voeg je deze tip aan je dagelijkse routine toe, dan zie je vast en zeker binnen afzienbare tijd al resultaat.
 • Behandeling 2: Met een aantal natuurlijke ingrediënten maak je ook makkelijk zelf een revitaliserende lotion voor hangende oogleden. Neem vier eetlepels natuurlijke yoghurt en meng dit dan met vier eetlepels aloëveragel, twee eetlepels havermout en het vruchtvlees van een geschilde komkommer tot een homogene pasta.Breng deze aan op de oogleden en laat het ongeveer twintig minuten inwerken. Goed naspoelen met koud water.
 • Behandeling 3: Zoals je wellicht weet hebben komkommers een uitstekende reputatie om een vermoeide blik weer op te frissen. Plaats gekoelde komkommerschijfjes op de oogleden gedurende een kwartier tot twintig minuten.
 • Behandeling 4: Ook het gebruik van ijswater behoort tot de bekendere natuurlijke tips om opnieuw een stralende oogopslag te krijgen. Was het gezicht met ijskoud water, waardoor de haarvaatjes gaan samentrekken en de huid strakker aangespannen wordt.
 • Behandeling 5: Zet regelmatig druiven op het menu. Ze bevatten hoge concentraties resveratrol, een stof die efficiënt werkt tegen huidveroudering.Eet meer druiven en geniet van de positieve uitwerking van deze lekkernij op je huid! 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.