De vele handige toepassingen van zuurstofwater

Je kunt zuurstofwater gebruiken om keelpijn te verlichten door ermee te gorgelen, maar ook als schoonmaakmiddel voor je huis. Zo zijn er nog talloze toepassingen voor dit veelzijdige product.
De vele handige toepassingen van zuurstofwater

Laatste update: 17 oktober, 2018

Je denkt misschien dat zuurstofwater (ofwel waterstofperoxide) niet meer is dan een eerste hulpmiddel om schaaf- en snijwonden te desinfecteren, maar niets is minder waar. De vele toepassingen van zuurstofwater zullen je verbazen!

Ontdek alles in onderstaand artikel.

De voordelen van zuurstofwater

H2O2, ofwel waterstofperoxide, is het enige middel tegen microben dat enkel uit water en zuurstof bestaat en dat bacteriën bestrijdt. Om die reden wordt het beschouwd als het veiligste en effectiefste ontsmettingsmiddel. We moeten echter zeggen dat de vele mogelijke toepassingen van zuurstofwater niet bij het grote publiek bekend zijn.

Om kleding witter te maken

Voeg een kop zuurstofwater toe aan je was om deze witter te maken en de vergeling ervan tegen te gaan. Het zal bovendien ook bloedvlekken uit het tapijt verwijderen. Breng het daarvoor direct op de plek aan, laat het even inwerken en schrob het met een borstel. Maak daarna schoon met koud water.

Om een ontgiftend en verjongend bad te nemen

Voeg enkele lepels met 3% waterstofperoxide toe aan een bad warm water. Ga vervolgens een half uur in het bad zitten en voeg indien nodig wat warm water toe om het op temperatuur te houden. Op die manier elimineer je schadelijke bacteriën die zich op de oppervlakte van je huid bevinden en die mogelijk ziekten zouden kunnen veroorzaken.

Vrouw in bad

Om schimmels aan de voeten te behandelen

Maak een mengsel met de helft zuurstofwater en de helft kraanwater. Breng het aan tussen de tenen of op de nagels en laat het drogen. In het geval van chronische infecties gebruik je twee eenheden waterstofperoxide en één eenheid warm gedistilleerd water. Breng dit 1 of 2 keer per week aan.

Om je dikke darm te spoelen of als klysma

Voeg een kop zuurstofwater toe aan 15 liter water (voor een spoeling van de dikke darm). Voor klysma’s voeg je een eetlepel H2O2 toe aan een liter warm gedistilleerd water.

Om infectie te voorkomen

Giet enkele malen per dag een paar druppels op het geïnfecteerde gebied of de (snij)wond. Indien je reeds gangreen ontwikkeld hebt, dompel het dan direct onder in pure H2O2.

Om mijt-infecties te genezen

Wanneer dit probleem zich voordoet, breng dan elk uur wat zuurstofwater aan op de aangedane huid.

Mijt

Om sinusinfecties te bestrijden

Meng een eetlepel zuurstofwater in een kop water zonder bleekmiddel. Giet dit in een verstuiver om als neusspray te gebruiken.

Om te gorgelen en je mond te verzorgen

Neem een dopje waterstofperoxide gedurende 10 minuten in je mond zonder te slikken. Dit zal zweertjes in de mond voorkomen en/of genezen. Je tanden zullen bovendien witter zijn en je zal minder snel gaatjes krijgen. Veel mensen gebruiken dit als mondspoelmiddel na het tanden poetsen.

Je kan ook een huisgemaakte tandpasta van baking soda en zuurstofwater maken of je tandenborstel in een glas H2O2 bewaren zodat er geen bacteriën bij komen. Door zijn antibacteriële, antivirale en anti-schimmel eigenschappen kan het zelfs helpen om tandpijn te verminderen.

Om je haar lichter te maken

Het kan de kleur van je haar enkele tinten lichter maken. Meng identieke hoeveelheden zuurstofwater en gewoon water en giet het na het douchen over je haar. Kam je haar vervolgens. Het resultaat is een zwakke lichtere tint. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je haar opeens wit zal zijn.

Highlights in haar

Om het huis schoon te maken

Zuurstofwater zal microben doden en een frisse geur na laten. Bevochtig een doek met zuurstofwater om schoon te maken of voeg het toe aan je andere schoonmaakproducten.

Gebruik het ook om je ramen en spiegels vlekkeloos te maken of kies ervoor om een eetlepel waterstofperoxide toe te voegen aan de vaatwas om je vaat te doen sprankelen.

Bovendien is het zeer geschikt om badkamers te ontsmetten (en hoef je geen schadelijke ontsmettingsmiddelen te gebruiken). Je kan het ook gebruiken om houten snijplanken schoon te maken nadat je er vlees of groenten op gesneden hebt.

Meng het eventueel met azijn om een krachtig, natuurlijk, effectief en goedkoop ontsmettingsmiddel te maken. Als laatste is het ook zeer bruikbaar om schimmel en meeldauw van het dak tot de vloer van de badkamer te verwijderen.

Om acne te bestrijden

Zuurstofwater is een zeer effectief huishoudmiddel om ongewenste puistjes te verwijderen. Was je gezicht eerst met water en zeep en gebruik vervolgens een wattenstaafje om het op de puistjes aan te brengen.

Doe dit twee keer per week. Let wel op, want het kan de huid uitdrogen of irriteren.

Puistjes op de neus

Om een pijnlijke keel te verlichten

Wanneer je gorgelt met waterstofperoxide kan je een pijnlijke keel verlichten. Meng hiervoor een vierde kop warm water met een vierde kop zuurstofwater en gorgel zonder te slikken. Het zal je helpen om verkoudheden te vermijden, want het doodt bacteriën die je ziek zouden kunnen maken.

Om je oren uit te reinigen

Wanneer je een druppel zuurstofwater mengt met wat water, zal je oorsmeer makkelijker uit je binnenoor kunnen verwijderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.