Vaginale kriebel: vier doeltreffende behandelingen

De meeste vrouwen ervaren minstens één keer in hun leven het ongemak van vaginale kriebel. Genitale jeuk kan door verschillende factoren veroorzaakt worden. We tonen jou in dit artikel enkele manieren om het te behandelen.
Vaginale kriebel: vier doeltreffende behandelingen
Maricela Jiménez López

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Maricela Jiménez López.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Er zijn veel dingen die voor vrouwen altijd vervelend zullen zijn, van de menstruatie tot de vele aandoeningen die de vagina kunnen aantasten. Op deze lijst staat ook vaginale kriebel. Weet jij wat vaginale kriebel veroorzaakt en hoe je het op een doeltreffende manier kan behandelen?

Elke vrouw zal minstens één keer in haar leven te maken krijgen met één van deze problemen. Maar wat betreft vaginale kriebel kan het wat ingewikkeld zijn. Want er zijn meerdere factoren die het kunnen veroorzaken en die de ideale omstandigheden scheppen zodat dit probleem zich verder kan ontwikkelen.

Maar eerst moeten we duidelijk bepalen wat vaginale kriebel veroorzaakt en wat de meest voorkomende oorzaken zijn. Op die manier zal je in staat zijn om het op een doeltreffende manier te behandelen. Dit is zowel belangrijk als je er momenteel mee te maken hebt, als wanneer je er in de toekomst last van krijgt.

Vaginale kriebel is één van de vervelendste situaties waarin een vrouw zich regelmatig bevindt. Kriebel en irritatie in de zone rond de vagina kan veroorzaakt worden door bacteriën of door schimmelinfecties, menopauze, seksueel overdraagbare aandoeningen of chemische irriterende bestanddelen.

Sommige vrouwen hebben naast vaginale kriebel ook last van roodheid, zwellingen en onaangename geuren. Om te voorkomen dat dit gebeurt moeten vrouwen zorgen voor een geschikte hygiëne en een gezond dieet volgen. Intussen laten we je hier kennismaken met vier doeltreffende behandelingen.

Vier manieren om vaginale kriebel te behandelen

1. Gebruik honing

Vaginale kriebel behandelen met honing

Honing bevat meerdere geneeskrachtige eigenschappen. Wanneer vaginale kriebel een brandend gevoel en kriebel veroorzaakt, weet dan dat honing nuttig is om deze symptomen te verlichten en bacteriële infecties te bestrijden.

Wat moet je doen?

 • Breng een dunne laag honing (tussen twintig en dertig gram) aan op de vagina.
 • Laat het daarna ongeveer dertig minuten inwerken (laat de vagina onbedekt).
 • Wanneer de dertig minuten voorbij zijn, was je de vagina met veel warm water totdat de honing volledig weggewassen is.
 • Probeer deze behandeling minstens twee keer per dag te herhalen.

2. Maak boorzuur een bondgenoot

Maak van boorzuur een bondgenoot

Boorzuur bezit antiseptische en schimmelwerende eigenschappen. Het biedt verlichting bij vaginale kriebel, een brandend gevoel en andere problemen. Bovendien is het gemakkelijk te vinden en niet duur. Wanneer je zeker weet dat er iets niet in orde is in je intieme zone, kan je dit middeltje gebruiken.

Hoe maak je het?

 • Voeg een kleine hoeveelheid boorzuur (tussen drie en vier theelepels) toe aan een halve kop water.
 • Meng de ingrediënten goed totdat je een gelijkmatig mengsel hebt.
 • Daarna breng je het met een wattenballetje of een ander antiseptisch hulpmiddel aan op de aangetaste zone.
 • Laat de oplossing één tot twee minuten inwerken.
 • Herhaal deze behandeling minstens één keer per dag gedurende twee weken.

3. Rozemarijnblaadjes

Vaginale jeuk behandelen met rozemarijnblaadjes

Misschien denk je dat dit een beetje gek klinkt. Maar je zal versteld staan. Van rozemarijnblaadjes weten we dat ze de bacteriële groei op de huid stoppen. We kunnen ze dus gebruiken om een antibacteriële oplossing te maken die tegelijkertijd de kriebel zal verlichten.

Hoe maak je het?

 • Breng in een pan drie tot vier koppen water aan de kook.
 • Onmiddellijk daarna voeg je de rozemarijnblaadjes toe.
 • Sluit de pan dan af met het deksel en laat het nog vijftien minuten koken.
 • Laat het dan een beetje afkoelen en breng het aan op de getroffen zones.
 • Laat het daarna volledig opdrogen.
 • Herhaal de behandeling twee keer per dag gedurende één week.

4. Heb je last van kriebel, dan is knoflook je antwoord

Vaginale jeuk

Knoflook bevat allicine. Dit bestanddeel heeft antibacteriële en antibiotische eigenschappen die de gist doden die de kriebel en andere problemen veroorzaken. Eet dus drie knoflookteentjes per dag. Dit zal je immuunsysteem stimuleren en je lichaam helpen om infecties te bestrijden.

Want je mag niet vergeten dat knoflook kenmerken bezit die perfect zijn om je te helpen tegen het brandend gevoel, kriebel en irritatie die in de vaginale zone optreden  als gevolg van alle soorten infecties. Je hoeft dus geen twee keer na te denken voordat je het gebruikt.

Hoe maak je het?

 • Voor dit middeltje heb je vier gepelde knoflookteentjes en een halve kop olijfolie nodig.
 • Zodra je alle ingrediënten hebt, meng je ze samen. Laat het mengsel dan ongeveer dertig minuten staan.
 • Breng dit middel aan op de vagina maar alleen op de uitwendige delen. Lat het tien minuten inwerken. Onthoud dat het enkel bedoeld is voor plaatselijk uitwendig gebruik.
 • Wanneer de tijd verstreken is, was je het met veel warm water af. Zorg ervoor dat de zone volledig droog is (gebruik voor je intieme zone eventueel een milde zeep om de knoflookgeur te verwijderen).
 • Herhaal de behandeling twee keer per dag gedurende één week.

Uitgelichte afbeelding met dank aan © wikiHow.com 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Ankri, S., & Mirelman, D. (1999). Antimicrobial properties of allicin from garlic. Microbes and Infection. https://doi.org/10.1016/S1286-4579(99)80003-3.
 • Foster, D. C. (1993). Vulvitis and vaginitis. Current Opinion in Obstetrics & Gynecology, 5(6), 726–732.
 • Hardy, L., Cerca, N., Jespers, V., Vaneechoutte, M., & Crucitti, T. (2017). Bacterial biofilms in the vagina. Research in Microbiology. https://doi.org/10.1016/j.resmic.2017.02.001
 • Banaeian, S., Sereshti, M., Rafieian, M., Farahbod, F., y Kheiri, S. (2017). Comparación de la pomada vaginal de miel y clotrimazol para el tratamiento de la candidiasis vulvovaginal: un ensayo clínico aleatorio. Revista de Micología Médicale, 27 (4), 494–500. https://doi.org/10.1016/j.mycmed.2017.07.003.
 • Backus KV, Muzny CA, Beauchamps LS. Trichomonas vaginalis Treated With Boric Acid in a Metronidazole Allergic Female. Sex Transm Dis. 2017;44(2):120. doi:10.1097/OLQ.0000000000000559.
 • Mashburn, J. (2012). Actualización de infecciones vaginales. Journal of Midwifery & Women’s Health, 57 (6), 629–634. https://doi.org/10.1111/j.1542-2011.2012.00246.x.
 • Simbar, M., Azarbad, Z., Mojab, F. y Alavi Majd, H. (2008). Un estudio comparativo de los efectos terapéuticos de la crema vaginal Zataria multiflora y el gel vaginal de metronidazol en la vaginosis bacteriana. Fitomedicina, 15 (12), 1025-1031. https://doi.org/10.1016/j.phymed.2008.08.004.
 • Bahadoran, P., Rokni, FK y Fahami, F. (2010). Investigar el efecto terapéutico de la crema vaginal que contiene ajo y tomillo en comparación con la crema de clotrimazol para el tratamiento de la vaginitis micótica. Revista iraní de investigación en enfermería y partería , 15 (Supl. 1), 343–349.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.