5 manieren om urine-incontinentie te bestrijden met planten
Als je iemand bent die lijdt aan of slechte ervaringen heeft met het onvermogen om je blaas te beheersen dan heb je mogelijk een soort van remedie nodig om urine-incontinentie te bestrijden.
Er zijn veel mensen die om verschillende redenen last hebben van urine-incontinentie. Deze aandoening wordt meestal behandeld met allopathische medicijnen om de symptomen te bestrijden. In sommige gevallen kan het probleem door middel van een operatie verholpen worden. Sommige vormen van urine-incontinentie kunnen ook worden verbeterd met natuurlijke geneeskunde.
Leer in dit artikel over 5 natuurlijke remedies om urine-incontinentie te helpen bestrijden.
Wat is urine-incontinentie?
Urine-incontinentie is een aandoening die optreedt wanneer een persoon niet in staat is om zijn of haar plas op te houden. Er is sprake van lekkage vanuit de plasbuis, de buis waardoor urine het lichaam verlaat. Dit kan af en toe gebeuren of het kan onmogelijk zijn om je urine überhaupt op te houden. Er zijn verschillende soorten urine-incontinentie.
Stress-incontinentie
Heb je ooit een paar druppels urine verloren tijdens activiteiten zoals:
- hoesten
- niezen
- lachen
- sporten
Als het antwoord ja is, dan kan er sprake van stress-incontinentie zijn. Dit gebeurt wanneer de bekkenspieren zijn verzwakt.
Dit type incontinentie komt vaker voor bij vrouwen die lijden aan een bekkenverzakking of die meer dan één vaginale bevalling hebben gehad.
Aandrang-incontinentie
In dit geval heeft de persoon de dringende en plotselinge behoefte om te urineren, maar heeft hij niet genoeg tijd om de wc te bereiken. Dit komt omdat zijn blaas samentrekt wanneer dit niet zou moeten en de urine ontsnapt.
Dit kan gebeuren door:
- zenuwproblemen in het urinestelsel
- de bekkenspieren
- het onvermogen om te reageren op de behoefte om te urineren
Overloop-incontinentie
Er zijn mensen die het gevoel hebben dat ze hun blaas nooit helemaal leeg kunnen krijgen als ze urineren. Dit veroorzaakt een constant nadruppelen na het plassen.
Er is een gevoel van altijd een erg volle blaas hebben, zelfs als het werkelijke volume van de urine laag is.
Gemengde incontinentie
Als de persoon meer dan één type urine-incontinentie heeft, dan wordt dit gemengde incontinentie genoemd. In dit geval kunnen er meerdere oorzaken zijn en deze kunnen op één van de manieren verschijnen die we eerder noemden.
5 remedies met planten om urine-incontinentie te bestrijden
Gezien de groeiende vraag naar alternatieve methoden voor preventie en behandeling van ziekten en medische aandoeningen, worden huismiddeltjes steeds populairder.
Probeer deze natuurlijke ingrediënten om urine-incontinentie te bestrijden.
1. Weegbree
Dit is een goedkoop recept dat erg handig is, vooral om urine-incontinentie bij kinderen te bestrijden. Afhankelijk van hun leeftijd kun je kinderen een kopje van deze remedie geven, of twee als ze ouder zijn.
Ingrediënten
- 55 gram of 1/2 kopje verse weegbreebladeren
- 250 ml of 1 kopje water
- Honing of een andere zoetstof (naar smaak)
Wat moet je dan doen?
- Verwarm het water op laag vuur en voeg dan de bladeren van weegbree toe.
- Breng het daarna aan de kook.
- Na het gedurende 3 tot 4 minuten gekookt te hebben, haal je het van het vuur.
- Laat het vervolgens afkoelen.
- Zeef het dan en zoet het met de honing.
2. Paardenstaart
Paardenstaart is een plant waarvan de bladeren geneeskrachtige eigenschappen hebben. Deze plant wordt vaak gebruikt in de natuurgeneeskunde, omdat de zuiverende en samentrekkende eigenschappen onder andere het ongemak van urineweginfecties verlichten.
Ingrediënten
- 55 gram of 1/2 kop paardenstaart
- 250 ml of 1 kopje water
- Honing of zoetstof
Wat moet je dan doen?
- Laat de plant gedurende 5 tot 10 minuten in heet water trekken.
- Zeef het en laat het daarna afkoelen.
- Zoeten naar smaak en vervolgens kun je het serveren.
3. Kruidenmix
Je kunt de eigenschappen van verschillende planten in één enkele infusie gebruiken om deze aandoening te bestrijden. Ze zijn ook gemakkelijk te vinden en goedkoop.
We bevelen aan om ‘s morgens op een lege maag een kopje te drinken.
Ingrediënten
- 30 gram of 2 eetlepels:
- rozemarijn
- duizendblad
- paardenstaart
- 15 gram of 1 eetlepel ganzerik-wortels
- 15 gram of 1 eetlepel lievevrouwebedstro
- 1 liter of 4 kopjes water
- Honing of stevia
Wat moet je dan doen?
- Meng eerst alle kruiden in een kom.
- Voeg dan kokend water toe en laat gedurende 10 minuten trekken.
- Na 10 minuten kan je het zeven en zoeten met stevia of honing.
4. Venkel
Deze plant bevordert de uitstoot van gifstoffen door de urine en bestrijdt algemeen ongemak en krampachtige pijn. Het kan ook goed zijn als een infusie om urine-incontinentie te behandelen.
Ingrediënten
- 200 ml of 1 glas hete melk
- 15 gram of 1 eetlepel venkelzaad
- 10 ml of 2 theelepels suikerstroop
Opmerking: om de siroop te maken, verdun je 4 eetlepels suiker in 1 glas water.
Wat moet je dan doen?
- Meng eerst de venkelzaad en suikerstroop in de warme melk.
- Drink één of twee glazen per dag om incontinentie te behandelen.
5. Kaneel
De samentrekkende eigenschappen van kaneel zijn zeer nuttig bij de behandeling van nachtelijke incontinentie. Probeer, voordat je naar bed gaat, er een gewoonte van te maken om een stuk kaneel te kauwen om urine-incontinentie te voorkomen. Je kunt ook een kaneelinfusie maken.
Ingrediënten
- 3 kleine kaneelstokjes
- 500 ml of 2 kopjes water
- Honing of stevia
Wat moet je dan doen?
- Voeg eerst de kaneelstokjes toe aan het water en verwarm het op een laag vuur totdat het kookt.
- Zeef het en laat het daarna afkoelen.
- Zoet het naar smaak.
Voordat je zelf-medicatie toepast, is het belangrijk om met je arts te praten als je symptomen hebt die verband houden met dit probleem. Vergeet niet dat je behandeling ook zal afhangen van het type urine-incontinentie waaraan je lijdt.
Natuurlijke oplossingen kunnen zeer nuttig zijn en zullen je helpen om urine-incontinentie te bestrijden en je kunt samen met je arts starten met het verminderen van de symptomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Robles, J. E. (2006). La incontinencia urinaria. Anales Del Sistema Sanitario de Navarra.
- Verdejo Bravo, C. (2010). Incontinencia urinaria. Revista Espanola de Geriatria y Gerontologia. https://doi.org/10.1016/j.regg.2010.05.004
- A. Schröder, P. Abrams (co‑presidente), K‑E. Andersson, W. Artibani, C.R. Chapple, M. J., & Drake, C. Hampel, A. Neisius, A. Tubaro, J. W. T. (presidente). (2009). Guía clínica sobre la incontinencia urinaria. European Association of Urology 2010.
- Chiang M, Susaeta C, Valdevenito S, Rosenfeld V. Incontinencia urinaria. Revista Médica Clínica Las Condes. 2013; 24(2): 219-227.