8 trucs om schoensmeervlekken uit kleding te verwijderen

Het verwijderen van schoenpoetsvlekken uit kleding is lastig als je niet de juiste technieken voor deze klus kent. Wij vertellen je hier alles wat je moet weten!
8 trucs om schoensmeervlekken uit kleding te verwijderen

Laatste update: 14 januari, 2024

Het verwijderen van schoensmeervlekken die achterblijven op sokken, de zoom van een broek, of de manchet van een lange mouw is behoorlijk ingewikkeld als je niet de juiste methoden gebruikt. Deze stof heeft de kracht om stoffen te verslechteren, en daarom is het zo belangrijk om het snel te verwijderen na een incident tijdens het poetsen van je schoenen.

Schoensmeer, schoenpoets of schoencrème is een soort was om schoenen van leer en andere lederen producten te onderhouden.

Om dit op de juiste manier te doen, gaan we een aantal handige tips onthullen voor het verwijderen van de vlekken die schoenpoets achterlaat. Maar laten we eerst eens dieper ingaan op schoensmeervlekken en de kenmerken van het product waar we mee te maken hebben.

Wat is schoensmeer?

Een van de afgeleiden afkomstig van de destillatie van aardolie, hout en steenkool is schoensmeer. Deze dichte verbinding is nuttig in verschillende industriële processen, hoewel het in de huishouding een plaats vond als schoenpoetsmiddel.

Het Technologisch Instituut van Tuxtla Gutierrez onthulde in een onderzoek (Spaanse link)  dat dergelijk pek, uitsluitend voor schoenen, olie, bijenwas, vaseline, kerosine, pigment en varsol bevat. Alle ingrediënten worden gemengd als ze heet zijn, dan rust het en als het stolt, wordt de was verkregen.

De eigenschappen van schoensmeer bieden ondoordringbaarheid en hechting; het is ook niet erg vluchtig. Het komt voor in romige of vloeibare vorm. En hoewel zwart het meest voorkomt, kun je het ook in andere kleuren vinden, zoals de volgende:

  • Grijs
  • Wijnrood
  • Blauw
  • Bruin
  • Rood
  • Bot
  • Wit
  • Neutraal

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
6 tips om jute schoenen te verzorgen en schoon te maken

Tips om schoensmeervlekken uit kleren te verwijderen

Schoenen schoonmaken
Schoensmeer is een product dat gebruikt wordt om schoenen te poetsen en te glimmen.

Als er schoensmeervlekken op je kleren komt, is het noodzakelijk om met een koel hoofd na te denken voordat je actie onderneemt, want meteen wassen maakt het incident hoogstwaarschijnlijk erger.

Algemene aanbevelingen (Engelse link) van Stain Solutions, een University of Illinois Extension, geven richtlijnen voor het gebruik van doordringende vlekverwijderaars voor kleding, met de vermelding dat spuitbussen handiger zijn. Volgens de instructies moet je de vlek verzadigen met de spray en 1 minuut wachten tot het werkt.

Als de vlek hardnekkig is, overweeg dan een lichte onderdompeling in stoffenbleekmiddel of zuurstofbleekmiddel, of oplosmiddelen voor chemische reiniging, waarbij je de achterkant van de vlek bewerkt met absorberende papieren handdoeken.

Spoel in alle gevallen met veel water. Andere eenvoudiger alternatieven worden hieronder gepresenteerd.

1. Gebruik nagellakremover

Maak een stuk witte doek nat met nagellakremover en bevochtig de nagellakvlek. Wacht een paar minuten alvorens te wassen met neutrale zeep om ervoor te zorgen dat er geen sporen van schoensmeer achterblijven.

2. Bevries het kledingstuk

Eigenlijk gaat het er niet om de kleding urenlang in de vriezer te leggen, maar om het gebruik van ijsblokjes. De techniek is om een plastic zak te vullen met 5 stuks en die over het besmeurde deel te wrijven.

Na een paar minuten zal de schoensmeer koud en hard zijn, waardoor het gemakkelijk af te schrapen is met je vingers, een spatel of een tafelmes.

3. Maak schoon met zuiveringszout

Chemical Safety Fact.org wijst erop dat de chemische eigenschappen van zuiveringszout de efficiëntie van zeep verbeteren door de pH-waarde in het water te verhogen, wat gunstig is voor het bestrijden van vuil op vezels. Deze eigenschap is voordelig om van schoensmeervlekken af te komen.

Bij deze optie bestaat de procedure uit het verwijderen van de overtollige teer, om de kleren onder te dompelen in een gallon die koud water met 3 eetlepels zuiveringszout roert. Na 5 minuten weken, het kledingstuk wassen zoals je normaal zou doen.

4. Wassen met wasmiddel en toevoegingen

Wasmiddel is effectiever als je het combineert met glycerine en alcohol. Het vlekverwijderende effect wordt bereikt door het kledingstuk enkele minuten in te wrijven met glycerine. De volgende stap is het weken met vloeibaar wasmiddel en water.

Na het spoelen dompel je het kledingstuk onder in een emmer met een verdunning van alcohol in water. Om dit kunstje af te maken voer je de officiële wasbeurt uit in koud water en vloeibaar wasmiddel. Het drogen gebeurt in de open lucht.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Hoe suède schoenen te reinigen: handige tips

5. Smeer vaseline over de vlek

Vaseline
Een beetje vaseline op de schoensmeervlek wrijven kan helpen bij het verwijderen.

De vlek verzachten met vaseline is een andere manier om hem gemakkelijker te verwijderen. Smeer hiervoor een beetje van de substantie op een doek en wrijf zachtjes over het getroffen gebied, totdat je geen sporen van de kleurstof meer ziet. Het laatste wat je moet doen is het stuk wassen met neutrale zeep en met de hand.

Het is ook haalbaar om de vaseline een tijdje zijn werk te laten doen. Daarna afnemen met een doek en wassen.

6. Breng alcohol aan

Om vloeibare schoensmeervlekken op kleding te verwijderen, dep je eerst de grond met absorberend papier; ten tweede veeg je de pigmentatie af met een handdoek bevochtigd met schoonmaakalcohol en water.

Herhaal het proces tot de kleding vlekkeloos is, waarbij je de doek zo vaak als nodig in het mengsel doopt. Als de vlek verdwijnt, was het kledingstuk dan met wasmiddel en sluit de cyclus af met wasverzachter.

7. Verwijder het met een spatel

De rand van een spatel is een grote hulp om klonten schoensmeer te verwijderen. Er valt niet veel uit te leggen over deze truc, de basis is om de vlek met het instrument aan te pakken en daarna de kleding te wassen.

8. Nat maken met azijn of waterstofperoxide

Water mengen met azijn of waterstofperoxide helpt bij de missie van het verwijderen van schoensmeervlekken uit kleding. Als je er rekening mee houdt, vergeet dan niet het strikte wassen met water en zeep.

Voorzorgsmaatregelen bij het verwijderen van schoensmeervlekken uit kleren

Volgens een gids van de Texas Agricultural Extension Service (Spaanse link) is het belangrijkste voordat je de vlekken te lijf gaat het lezen van het etiket van het kledingstuk. Afhankelijk van de instructies op het etiket, is het mogelijk om enkele van de thuismethoden die we hier hebben gedeeld toe te passen. Als het echter om fijn textiel gaat, wordt professionele stomerij aanbevolen .

Als laatste aanbeveling: zorg ervoor dat je de hitte van de droger, strijkijzers en de zon op de vlek vermijdt, want dan trekt het meer in. Was de kleren eerst. Daarna, als er geen sporen van schoensmeer meer zijn, kun je ze laten drogen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.