Hoe suède schoenen te reinigen: handige tips

Een van de meest gebruikte materialen in de schoenenindustrie is suède. Dit materiaal vereist echter een zekere mate van dagelijkse zorg. Met dat in gedachten willen we een reeks tips geven voor het onderhouden en schoonmaken van suède schoenen.
Hoe suède schoenen te reinigen: handige tips

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we je vertellen hoe je het beste je suède schoenen kunt reinigen. Suède is een van de meest gebruikte materialen als het om de schoenen- en portemonnee-industrie gaat en bij het maken van kleding.

Het is een materiaal dat van koeienhuid afkomstig is. Er kan echter ook geiten-, schapen- en hertenhuiden worden gebruikt. De zachte, fluweelachtige textuur van suède voelt aangenaam aan, waardoor het een klassieke favoriet is.

Ondanks het verstrijken van de tijd raakt dit materiaal nooit uit de mode… maar het kan zijn schoonheid verliezen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je suède schoenen moet reinigen om ze lang mee te laten gaan.

Of het nu gaat om een paar nette schoenen, laarzen en tennisschoenen voor alle gelegenheden, met suède zit je altijd goed. Dit materiaal is echter ook delicaat, het kan snel verslechteren en vrij gemakkelijk vuil worden. Als het nieuw is, is suède mooi… en we willen je vertellen hoe je dat zo kunt houden.

Om te voorkomen dat je suède schoenen grauw en groezelig worden, moet je ze op een specifieke manier verzorgen. Je kunt suède niet met zomaar elk product reinigen, anders verpest je het misschien helemaal. Met dat in gedachten willen we een reeks tips geven voor het onderhouden en reinigen van suède schoenen.

Tips voor het reinigen van suède schoenen

Breng een leerbeschermer aan voordat je ze draagt

Je schoenen beschermen

Het eerste dat je moet doen om voor je suède schoenen te zorgen, is ze met een leerbeschermer in te spuiten die in spuitbussen te verkrijgen is, voordat je ze zelfs maar draagt. Op de markt zijn verschillende van deze producten te vinden, die dienen om je schoenen waterdicht te maken. Zo worden ze bij regen niet nat of vuil.

Leerbeschermers helpen bovendien ook om de oorspronkelijke kleur van het suède te behouden. Ze zorgen er ook voor dat vuil en vlekken niet in het materiaal kunnen doordringen.

Om dit soort bescherming echter effectief te laten zijn, moet je deze aanbrengen voordat je je schoenen gebruikt. Het kan anders, in plaats van het suède te beschermen, het vuil dat al aanwezig is, gewoon vastzetten.

Misschien ook interessant om te lezen:
Tien opvallende alternatieven voor schoenpoets

Gebruik een speciale borstel om suède schoenen te reinigen

Man die schoenen poetst

Om suède schoenen te reinigen, heb je een speciale borstel nodig. Over het algemeen kun je er een in dezelfde winkel kopen waar je je schoenen hebt gekocht of in een schoenenwinkel die gespecialiseerd is in suède. Wat je zoekt, is een zachte borstel die de delicate vezels van het materiaal niet beschadigt.

Elke fabrikant heeft zijn instructies en je moet deze zorgvuldig volgen. De beste manier om dit te doen, is door de borstel zachtjes over een klein, onopvallend deel van de schoen te wrijven om het te testen. Zo weet je zeker dat je de juiste borstel hebt gekozen.

Gebruik de borstel alleen op droge schoenen. Op die manier is het gemakkelijker om stof en elk ander soort vuil dat op het suède terechtkomt, te verwijderen. Als je schoenen niet erg vies zijn, dan kun je hun oorspronkelijke uiterlijk herstellen door de borstel eenvoudig over het hele oppervlak te wrijven. Vergeet niet om altijd in dezelfde richting te poetsen.

Als je meer met slijtage dan met vuil te maken hebt, dan moet je iets intensiever poetsen. Om positieve resultaten te bereiken, moet je er altijd voor zorgen dat je borstel schoon is.

Dit is vooral belangrijk als het om lichtgekleurd suède gaat. Bekijk je suèdeborstel daarom na elk gebruik goed na. Zo is hij altijd schoon en droog wanneer je hem nodig hebt.

Trucs om vlekken van suède schoenen te verwijderen

Suéde schoenen reinigen

Pas deze reinigings- en onderhoudstrucs toe om je suède schoenen er als nieuw uit te laten zien. Allereerst, als je een verse vlek op je suède schoenen hebt, dan moet je deze onmiddellijk met absorberend papier drogen. Op die manier voorkom je dat de vlek zich over het oppervlak van je schoen verspreidt.

  • In het geval van een vlek die al droog is, kun je deze het beste met een witte potloodgum schoonmaken. Wrijf het eerst voorzichtig over de vlek totdat het verdwijnt. Als de vlek eenmaal is verdwenen, dan kun je een droge handdoek gebruiken om de textuur van het suède te herstellen. Wees voorzichtig tijdens deze stap.
  • Als de vlek ondanks al je pogingen om je schoenen schoon te maken blijft bestaan, dan kun je azijn gebruiken. Deze stof is een uitstekende bondgenoot als het om het schoonmaken van het huis gaat. Wat je moet doen, is een schone doek nat maken met azijn en zachtjes op het oppervlak van je schoen drukken. Zorg ervoor dat je niet wrijft. Druk gewoon met zachte bewegingen naar beneden.
  • Baking soda kan ook erg handig zijn voor het verwijderen van vlekken op suède schoenen. Strooi gewoon een beetje van dit poeder over de droge vlek en laat het ongeveer twee uur inwerken. Als deze tijd voorbij is, verwijder je de baking soda voorzichtig met je suèdeborstel.

We hopen dat deze tips je zullen helpen om je suède schoenen in topconditie te houden! En mocht je nou per ongeluk toch een vlek op je suède schoenen krijgen, dan weet je nu hoe je ze kan verwijderen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.