6 tips om jute schoenen te verzorgen en schoon te maken

Jute schoenen schoonmaken is nodig om hun gebruiksduur te verlengen. Dit soort schoenen is tijdloos door zijn veelzijdigheid en comfort.
6 tips om jute schoenen te verzorgen en schoon te maken

Laatste update: 27 oktober, 2022

Leren hoe je jute schoenen moet schoonmaken is essentieel om ze er onberispelijk uit te laten zien en hun gebruiksduur te verlengen. Dit soort schoen is tijdloos door zijn veelzijdigheid en comfort. Je kunt jute schoenen dragen wanneer je maar wilt, maar vooral bij warm weer.

Omdat jute een bijzondere kledingsoort is, vereist het nauwgezet en handmatig onderhoud. De producten en gereedschappen die nodig zijn voor de reiniging ervan zijn geschikt omdat het zo’n delicaat element is. Ben je dus geïnteresseerd om er meer over te weten?

Jute: een materiaal dat in de mode is

Jute is een plantaardige vezel die een goede afwerking en kwaliteit geeft aan verschillende producten. De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties beschrijft (Spaanse link) dit materiaal als zacht en glanzend; het bereikt een lengte van tot 4 meter en een diameter van 17 tot 20 micron. De voornaamste bestanddelen zijn cellulose en lignine (Spaanse link).

Omdat het van een plant afkomstig is, is jute milieuvriendelijk. Het tijdschrift Informador Técnico recenseert(Spaanse link) zelfs dat plantaardige vezels een alternatief vormen voor industriële toepassingen, omdat ze goedkoop, licht en hernieuwbaar zijn.

Ze wijzen ook op de superioriteit van jute als versterking voor andere elementen, waardoor het een belangrijk materiaal wordt in de schoen- en lederwarenindustrie. Sommigen noemen het de “gouden vezel” en vergelijken het met espartogras (Spaanse link).

Een van de vele toepassingen is de vervaardiging van zolen voor sandalen en schoenen die, met of zonder hak, een zacht loopvlak mogelijk maken en er toch modieus uitzien.

Redenen om jute schoeisel te kiezen

Schoenen van jute
Jute is een veelgebruikt materiaal in schoenen voor zomerse dagen. Het is aantrekkelijk, comfortabel, en biologisch afbreekbaar.

Jute klompen, sandalen, of schoenen zijn perfect voor warme dagen omdat ze de huid helpen goed te transpireren, af te koelen, en de kans op irritatie te minimaliseren.

In een artikel (Spaanse link) van Footwear Magazine staat  dat, rekening houdend met gezondheid, lichamelijke conditie, en de huidige trends, de vraag naar comfortabele schoenen is toegenomen. Naast deze premisse is ook jute erg populair, en de teelt en bruikbaarheid ervan hebben de onderstaande voordelen.

  • Het groeit snel.
  • Het is een resistente vezel.
  • Jute is recyclebaar en helemaal biologisch afbreekbaar.
  • Omdat het een regengewas is, heeft het alleen regenwater nodig om te groeien.
  • Het heeft niet veel chemicaliën, meststoffen of pesticiden nodig.
  • Jute werkt als een isolator en houdt de luchtvochtigheid op een gematigd peil.
  • De plant verbruikt tonnen kooldioxide en geeft zuurstof af.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je dit artikel ook interessant zult vinden:
12 ideeën om je oude sokken te recyclen

Tips voor het verzorgen en reinigen van jute schoenen

De laatste jaren zijn “goudvezel” zolen meer in zwang geraakt, misschien vanwege de mix van eenvoud en elegantie en het feit dat je deze pantoffels kunt dragen met een lichte jurk of met een spijkerbroek. Hoe dan ook, het is van essentieel belang te weten hoe je jute schoenen schoonmaakt.

Het proces is in twee delen verdeeld. Het eerste is de reiniging van het bovendeel van de schoen. Als het van leer is, is het een goed idee om een leerreinigingsmiddel aan te brengen. Je kunt dit doen met een microvezeldoek door zachtjes te wrijven. Doordrenk het leer niet.

Voor bovendeel van canvas is een eetlepel mild afwasmiddel verdund in 2 glazen water het beste. Wrijf met een katoenen doek over het textiel, en met een tweede alleen met water bevochtigde doek om de zeep te verwijderen.

De tweede fase is het reinigen van de jutestrengen en het verzorgen van het schoeisel. Je kunt dit doen met de hieronder gegeven adviezen.

1. Schud het stof af

Ga met een zachte borstel langs de zool of de hiel en volg daarbij dezelfde richting, om de jute vlecht niet los te maken. Een katoenen doek verwijdert ook het vuil dat zich op de stof heeft opgehoopt. De doek moet droog zijn.

2. Borstel zachtjes met water en zeep

Na het verwijderen van het stof ga je verder met het wassen. Gebruik hiervoor eenzelfde mengsel van canvasreiniger of vloeibare ammoniak met water. Deze formules zijn effectief omdat ze vlekken op de vlecht verwijderen; kies je ammoniak, dan zijn de verhoudingen 20% van het chemische middel en 80% van warm water.

  • De techniek bestaat uit het nat maken van een tandenborstel en het “kammen” van de jute, terwijl je voorzichtig te werk gaat om de strengen niet los te maken.

3. Voorkom dat de schoenen nat worden of blijven

Omdat het materiaal vocht vasthoudt, is het een goed idee om, terwijl je het schoonmaakt, een propje keukenpapier of een handdoek in de schoen te leggen. Dit is aan te bevelen om het overtollige vocht te absorberen. Als je klaar bent met wassen, veeg je de schoenen af met een schone, droge doek en poets je ze met droge borstelharen.

4. Laat je jute schoenen aan de lucht drogen

Als je schoenen nat worden, zet ze dan in de zon om weer hun oorspronkelijke vorm aan te nemen. Dompel ze niet in chemicaliën en gebruik geen kunstmatige drogers, want dan loop je het risico ze te beschadigen.

5. Geen wasmachines!

De ergste vijand voor schone jute schoenen is de wasmachine. Als je ze in dit apparaat wast, komen ze er beschadigd uit, en de vezel zal ontbinden. Je zult je schoenen op deze manier zeker kwijtraken. Daarom moet je ze tijdens het ontsmetten noodzakelijkerwijs met de hand verzorgen.

6. Pas op voor bijtende stoffen

Schoenen van jute
Vermijd bij het schoonmaken van jute schoenen het gebruik van agressieve chemicaliën. Anders kunnen de vezels bederven.

Chloor, bleekmiddel en vlekkenverwijderaars die actieve zuurstof bevatten zijn voor dit soort schoenen gecontra-indiceerd omdat ze zowel het canvas als de jute filamenten verkleuren en aantasten.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt:
Zijn je schoenen de oorzaak van blaren? 7 oplossingen om dit te voorkomen

Elimineer nare geurtjes van jute schoenen

Net als elk ander soort schoeisel kunnen jute schoenen onaangename geurtjes, bacteriën en dode huid op de voetzolen krijgen. Ook niet goed laten drogen vergroot de kans dat ze gaan stinken.

Als dit gebeurt, is de suggestie om een theelepel zuiveringszout in de schoen te doen, vooral in het voorste gedeelte. Deze stof zal ‘s nachts zijn werk doen, zodat je het ‘s morgens met een half vochtige doek kunt verwijderen, en de geur helpt verwijderen. Met deze tips kun je nu je juten optimaal schoonmaken en hun duurzaamheid verlengen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.