Hoe warmte een zomerzwangerschap beïnvloedt

De symptomen van zwangerschap worden versterkt als er sprake is van een zomerzwangerschap. Preventief handelen kan het optreden van schadelijke effecten die gepaard gaan met intense hitte verminderen.
Hoe warmte een zomerzwangerschap beïnvloedt
María Cantos

Geschreven en geverifieerd door de verloskundige María Cantos.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Een zomerzwangerschap kan bij veel vrouwen bepaalde angsten en onzekerheden veroorzaken. Ze vragen zich af welke gevolgen de hoge temperaturen in de zomer kunnen hebben. Dat is de reden dat we vandaag een aantal tips willen geven.

Tijdens het zomerseizoen zijn er meer gevallen bekend van mensen die lijden aan uitdroging en de bekende hitteberoerte. Dit maakt de angsten des te sterker als je erover nadenkt dat dit jou misschien ook wel zou kunnen overkomen.

Tijdens elk seizoen van het jaar is het belangrijk om specifieke zorg toe te passen, zodat je lichaam zich beter aanpast aan de veranderingen van het seizoen. Dit is echter des te meer het geval tijdens de heetste maanden van het jaar. Daarom leggen we uit hoe je goed voor jezelf kunt zorgen als er sprake is van een zomerzwangerschap.

De effecten van warmte op het lichaam

Het menselijk lichaam heeft een inwendige temperatuur tussen de 36,5 en 37,5 ºCelsius. Bij deze temperatuur kunnen onze organen adequaat functioneren. Onze inwendige lichaamstemperatuur kan echter oplopen door verschillende oorzaken. Een daarvan is als we ons onderwerpen aan intense externe warmte.

Om deze overtollige inwendige warmte af te voeren, genereert het lichaam zweet. Bovendien bevordert een toename van de ademhalingsfrequentie en hartslag ook de afvoer van overtollige inwendige warmte.

Een van de effecten wanneer de lichaamstemperatuur 39 a 40 º Celsius bereikt, is zwakte en vermoeidheid. Deze symptomen verschijnen omdat er een signaal naar de spieren wordt gestuurd om niet te werken om niet nog meer warmte te genereren.

Het is op het moment dat de inwendige temperatuur in de buurt van de 41 ºCelsius komt heeft dit consequenties voor het lichaam.

Zomerzwangerschappen en symptomen

Een vrouw die haar zwangere buik vasthoudt

Sommige symptomen die optreden tijdens de zwangerschap kunnen aanzienlijk toenemen bij warm of heet weer. Daarom is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn als je een zomerzwangerschap doormaakt.

  • Moeheid en vermoeidheid. Zwangere vrouwen ervaren meer uitputting vanwege de effecten die de hormonen in het lichaam genereren. Het belangrijkste hormoon dat dit effect genereert, is progesteron. Als er sprake van overmatige externe hitte is doordat het een warme zomer is verergert dit symptoom.
  • Het verschijnen of verergeren van spataderen. Een van de belangrijkste veranderingen die het lichaam tijdens de zwangerschap ondergaat is een toename van het bloedvolume. Bovendien is er sprake van de verwijding van de aderen en de druk op de vena cava vanwege de grootte van de baarmoeder. Al deze veranderingen beginnen de veneuze terugkeer moeilijk te maken en veroorzaken dan ook vaak een grotere ophoping van bloed in de benen.
  • Duizeligheid of flauwvallen. De veranderingen in de bloedsomloop hebben ook invloed op hoe het bloed de verschillende organen bereikt. Hierdoor zijn er vaak problemen door bloeddrukdalingen in verband met een verhoogd bloedvolume en de verwijde bloedvaten.
  • Uitdroging. Zwangere vrouwen hebben meer vocht nodig dan normaal gesproken het geval is. Als er dan ook nog externe warmte is, moet je de vochtinname verhogen om uitdroging en oververhitting te voorkomen.

Goede verzorging tijdens een zomerzwangerschap

Een zwangere vrouw staat bij een raam haar buik te bekijken

Alle zwangere vrouwen weten dat ze tijdens de zwangerschap bepaalde gewoontes en gedragingen in hun dagelijks leven moeten veranderen. Je moet goed op de hoogte zijn van de gezondheidsaanbevelingen voor deze fase van je leven.

Tijdens een zomerzwangerschap moeten we meer letten op de toename van de symptomen. Om deze reden moeten we voorzichtiger zijn en meer aandacht besteden aan het correct toepassen van gezondheidsaanbevelingen. Het is hierbij van belang om de hulp in te schakelen van professionals op het gebied van verloskunde.

  • Hydratatie. Experts raden aan om tijdens de zwangerschap meer te drinken dan je daarvoor deed. Een zwangere vrouw moet meer dan 2 liter per dag drinken om aan de gestegen vraag te voldoen. Bovendien moet je je huid dagelijks hydrateren met natuurlijke oliën.
  • Controle van de bloeddruk. Om problemen door hypotensie te voorkomen, is het raadzaam om je bloeddruk op verschillende tijdstippen van de dag te (laten) meten. Bij een lage bloeddruk kun je dranken met cafeïne of theïne drinken of bouillon nemen, die de bloeddruk kunnen helpen verhogen.
  • Lichamelijke activiteit. Tijdens de zwangerschap is het raadzaam om lichaamsbeweging te blijven nemen die zowel de doorbloeding als voldoende spiermobiliteit bevordert. Om de schadelijke effecten van de hitte in de zomer te voorkomen, dient je deze activiteiten bij een zomerzwangerschap ‘s ochtends tussen 8 en 9 uur uit te voeren. Zorg er van tevoren voor dat je goed gehydrateerd bent.
  • Verfris jezelf in het zwembad, de zee of met lauwe douches. Tijdens de zwangerschap is het raadzaam om continue blootstelling aan hitte zo veel mogelijk te vermijden. Om dit te doen, is het goed om als het erg heet is in een ruimte met airconditioning te verblijven of om regelmatig te douchen of af te koelen in het zwembad of buitenwater.

Je wilt dit artikel wellicht ook lezen:
Wie is het meest kwetsbaar voor hitte?

Conclusie over een zomerzwangerschap

Vermijd zo veel mogelijk de blootstelling aan de zon tijdens een zomerzwangerschap als er sprake is van hoge temperaturen. Het is beter om ergens te verblijven met airconditioning of ventilatoren die je helpen om het oplopen van je lichaamstemperatuur te vermijden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Jorge, T. V. (2012). Cambios fisiológicos y anatómicos de la mujer en el embarazo. Servicio Andaluz de Salud, 1-22.
  • Figueroa-Damián, R., Beltrán-Montoya, J., Espino, S., Reyes, E., & Segura-Cervantes, E. (2013). Consumo de agua en el embarazo y la lactancia. Acta Pediátrica de México34(2), 102-108.
  • Valadez, I., Alfaro, N., & Pozos, E. (2003). Cuidados alternativos en la atención del embarazo en Jalisco, México. Cadernos de Saúde Pública19, 1313-1321.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.