Tramadol: wat is het en waar wordt het voor gebruikt

Tramadol is een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Bij het toedienen van dit geneesmiddel moet de dosis worden aangepast aan de intensiteit van de pijn en de individuele gevoeligheid van elke patiënt.
Tramadol: wat is het en waar wordt het voor gebruikt

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Tramadol is een medicijn dat wordt voorgeschreven om de pijn te verlichten. Het werkt in op specifieke zenuwcellen van het ruggenmerg en de hersenen.

Dit geneesmiddel behoort tot de familie van de opioïden. Tramadol gedraagt zich echter anders dan andere medicijnen op opioïde-basis. We zullen het werkingsmechanisme van dit medicijn later echter gedetailleerd bespreken.

In het bijzonder is tramadol een effectieve pijnstiller voor de pijn die een patiënt na een operatie treft. Een enkele dosis van 100 mg van dit geneesmiddel komt overeen met 1 gram paracetamol, een van de meest gebruikte pijnstillers ter wereld.

Naast de pijnstillende eigenschappen is het ook onderzocht voor gebruik als antidepressivum en voor de behandeling van een obsessieve compulsieve stoornis. Dit komt omdat het de afgifte van serotonine bevordert. Er is echter nog steeds geen wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de effecten van serotonine als antidepressivum op de lange termijn.

Tramadol: een opioïde medicijn

Opioïden in een reageerbuisje

Opioïden beschikken over actieve bestanddelen die worden gekenmerkt door een sterke pijnstillende werking. Over het algemeen werken ze in wisselwerking met bepaalde receptoren die vooral in het centrale zenuwstelsel en het maag-darmkanaal te vinden zijn.

De term “opioïde” wordt meestal gebruikt om te verwijzen naar alle geneesmiddelen die vergelijkbaar zijn met opium. Het is echter meer geschikt om het toepassingsgebied te beperken tot natuurlijke opiumalkaloïden en zijn semi-synthetische derivaten.

We kunnen drie hoofdgroepen onderscheiden, namelijk de volgende:

  • Opiumalkaloïden: morfine en codeïne
  • Semi-synthetische opioïden: heroïne en oxycodon
  • Synthetische opioïden: tramadol

Hoe werkt het?

Dit geneesmiddel heeft een dubbel werkingsmechanisme. Dit betekent dat het pijnstillende effect wordt opgewekt door een combinatie van twee mechanismen die tegelijk werken.

Aan de ene kant bindt het zich aan μ-opioïde receptoren op neuronen. Deze receptoren zijn eiwitstructuren van celmembranen. Wanneer ze interageren met het molecuul, triggert dit een reeks chemische reacties in het lichaam, waardoor het een effect veroorzaakt.

Aan de andere kant is er het pijnstillende effect van Tramadol, omdat het een selectieve serotonine-en-noradrenaline-heropnameremmer is. Daarom hebben deskundigen willen onderzoeken of dit middel kan worden gebruikt voor de behandeling van depressies.

Dit geneesmiddel remt de heropname van noradrenaline en serotonine in het centrale zenuwstelsel. Zo voorkomt het de transmissie van pijn.

Het gebruik van Tramadol

Een afbeelding van iemand met hoofdpijn waarbij de hersenen rood zijn gekleurd

Tramadol is dus een geneesmiddel dat gebruikt wordt voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Bij de toediening van dit geneesmiddel moet de arts de dosis aanpassen aan de intensiteit van de pijn en de gevoeligheid van de patiënt.

Artsen moeten patiënten echter altijd de laagst mogelijke effectieve dosis geven om bijwerkingen te voorkomen. Bepaalde bevolkingsgroepen moeten ook altijd de laagst mogelijke dosis nemen. Dit is omdat ze door hun klinische situatie meer risico lopen op complicaties.

Dit zijn enkele van de basisrichtlijnen die artsen gebruiken:

  • Volwassenen en tieners boven de 12 jaar mogen nooit een dagelijkse dosis van 400 mg overschrijden. Als de toestand van de patiënt zeer ernstig is en hij of zij een langdurige behandeling nodig heeft met dit medicijn, moet dit altijd plaatsvinden met een nauwkeurige specialistische controle.
  • Ouderen. Een aanpassing van de dosis is meestal niet nodig tot de leeftijd van 75 jaar, als de patiënt geen last heeft van nier- of leverfalen. Hoe ouder een persoon is, hoe meer tijd er echter tussen de doses moet zitten.
  • Patiënten met nier- of leverfalen. Tot slot verlengen artsen meestal de doseerintervallen volgens de klinische behoeften van elke patiënt.

Ontdek meer in het volgende artikel:
De classificatie van pijnstillende middelen

De bijwerkingen van Tramadol

Tramadol

Tramadol heeft, net als alle andere medicijnen, mogelijke bijwerkingen. De meestvoorkomende zijn misselijkheid en duizeligheid. Het kan echter ook andere bijwerkingen veroorzaken, zoals:

Conclusie

Tot slot is dit medicijn een voorgeschreven medicijn. Dit betekent dat je het niet moet nemen zonder medische toestemming. Misbruik van Tramadol kan leiden tot afhankelijkheid, wat ernstige gevolgen kan hebben voor de gezondheid.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.