3 tips voor steil haar zonder het te beschadigen

Misschien denk je dat het niet zo belangrijk is. Maar om je haar steil te maken gebruik je best een stijltang van een goede kwaliteit. Op die manier beschadig je het haar minder. Bovendien is het noodzakelijk dat je het haar beschermt voordat je het steil maakt. Lees verder voor meer tips voor steil haar.
3 tips voor steil haar zonder het te beschadigen

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Schoonheid speelt een grote rol in de indruk die je wil maken op de buitenwereld. Tegenwoordig is het zelfs heel belangrijk bij sociale interacties. Je haar maakt een belangrijk deel uit van je schoonheid. Of je nu krullend of steil haar hebt, je wil dat het er altijd goed uitziet. Maar je wil ook dat je haar gezond blijft. Daarom geven we je 3 tips voor steil haar zonder het te beschadigen.

Het uiterlijk van een persoon omvat vele verschillende aspecten. Het haar is één van die elementen die het meest opvallen. Daarom is het zeker noodzakelijk dat je je haar goed verzorgt.

Om je haar en schoonheid te verzorgen bestaan er allerlei soorten middelen en snufjes die je kan kopen. Maar let goed op wat je koopt. Want niet alles wat je in de winkel vindt, is even goed om je haar gezond te houden.

De grote paradox

Al heel lang gebruiken vrouwen apparaten en hulpmiddelen om ervoor te zorgen dat hun haar er goed uitziet. Vaak houden ze er geen rekening mee dat al die producten negatieve effecten op de gezondheid van hun haar kunnen hebben.

Eigenlijk kan je dit een paradox noemen. Want ze hechten meer belang aan hun uiterlijk dan aan de gezondheid van het haar.

Waarom doen wij vrouwen dit?

Stijltangen

3 tips voor steil haar met een stijltang

Dit apparaat is één van de meest gebruikte in de wereld van persoonlijke schoonheidsverzorging. Heel veel vrouwen zijn er groot fan van.

Maar wat heeft dit te maken met de paradox waarover we het daarnet hadden?

Inderdaad, stijltangen zorgen er wellicht voor dat je er geweldig uitziet. Maar ze zijn ook enorm slecht voor je haar. Want ze beschadigen de haarstrengen en de hoofdhuid.

Helaas zijn er veel mensen die alleen maar belang hechten aan hun uiterlijk. Het kan hen niet veel schelen dat ze hun haar beschadigen.

En los van deze paradox bestaat er ook een soort verdeeldheid tussen de mensen die de stijltang gebruiken en zij die het niet doen. Het ergste van deze discussie is dat beide groepen goede standpunten hebben. Daardoor wordt de kwestie eigenlijk nog ingewikkelder.

Als dit apparaat inderdaad de gezondheid van je haar aantast, hoe kunnen we dan het gebruik ervan verdedigen? We moeten hier dus even bij stilstaan en nadenken hoe we het op de juiste manier kunnen gebruiken. In dit artikel geven we je enkele tips voor steil haar. Lees verder en ontdek meer over dit onderwerp.

Meer leren? Dat kan!  4 oliën tegen beschadigd haar

Tips voor steil haar zonder het te beschadigen

Te veel is altijd een risico voor je lichaam. Het gebruik van apparaten en hulpmiddelen voor je haar is daarop geen uitzondering. We zullen het hier dus over de stijltang hebben.

Hou je van steil haar en ben je een fervente gebruiker van de stijltang? Dan zullen de volgende tips voor steil haar een grote hulp voor je zijn.

1. Bescherm je hoofdhuid

3 tips voor steil haar zonder het te beschadigen

Dit is de eerste en belangrijkste van de tips voor steil haar: bescherm je hoofdhuid. Want dit is één van de meest kwetsbare huidzones van je hele lichaam.

Als gevolg van die kwetsbaarheid kan de grote hitte van de stijltang heel wat schade toebrengen. Voorbeelden hiervan zijn brandwonden, droogheid en een veel grotere kans dat je haar gemakkelijk zal breken.

  • Gebruik speciale producten om de hoofdhuid te beschermen. Je hebt vele keuzemogelijkheden.
  • Als je kan, vraag dan advies aan iemand met kennis van zaken.

2. Ontklit je haar

Wanneer je het haar steil maakt met een stijltang, voelt het soms alsof je haren uitgetrokken worden. Is er iemand die dat nog nooit heeft meegemaakt? Als jij hier vaak last van hebt, dan weet je waarover we het hebben.

Dit gebeurt wanneer je vlug je haar steil maakt. Je kan het ook meemaken als er nog erg veel klitten in je haar zitten wanneer je de stijltang gebruikt.

Het is niet alleen pijnlijk maar het kan ook echt schade toebrengen aan je haren.

  • We raden je aan om je haar heel goed te borstelen voor je de stijltang gebruikt. Zorg ervoor dat alle klitten uitgeborsteld zijn. Want dat is precies wat de haren veel gemakkelijker laat breken.

Deze tip geldt voor alle haartypes. We hebben allemaal wel eens problemen met klitten in onze haren.

3. Koop een stijltang van goede kwaliteit

Tips voor steil haar met een goede stijltang

In sommige sociale milieu’s krijgen mensen kritiek omdat ze dure apparaten kopen of producten van een bekend merk.

Maar wanneer we het over apparaten voor schoonheidsverzorging hebben, dan is dit een achterhaalde houding. Want het gaat om de kwaliteit.

  • Een duidelijk voorbeeld van het belang van kwaliteit is bij de aankoop van een stijltang. Er bestaan modellen in alle prijsklassen en in allerlei stijlen. Maar het is een goed idee om je niet te laten meeslepen door hoe ze eruit zien. Maak een keuze op basis van hun kenmerken en mogelijkheden.
  • Niet alle stijltangen bieden de mogelijkheid om de temperatuur te regelen. Dat is eigenlijk het eerste aspect dat je moet bekijken als je in de winkel op zoek gaat naar een stijltang. Want dat is het belangrijkste.

Als je je haar niet zelf steil maakt maar dit in een kapsalon laat doen, vraag dan welk type stijltang ze gebruiken.

Vergeet vooral niet dat de gezondheid van je haar op de eerste plaats komt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Zhou Y, Rigoletto R, Koelmel D, et al. The effect of various cosmetic pretreatments on protecting hair from thermal damage by hot flat ironing. J Cosmet Sci. 2011;62(2):265-282.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.