7 Tips voor het versieren van je huis met neonverlichting

Het is niet nodig om een ​​bar of winkel in de stad te hebben om een ​​lichtgevend bord te plaatsen. De laatste jaren wint de trend om het huis met neonlichten in te richten aan populariteit en de mogelijkheden nemen toe.
7 Tips voor het versieren van je huis met neonverlichting

Geschreven door Jonatan Menguez

Laatste update: 23 juni, 2023

Je hebt misschien neonlichten gezien in de huizen van kennissen of op publicaties in sociale netwerken. In feite zijn ze geweldig om bepaalde delen van de kamer te benadrukken of bewegwijzering in de gangen te plaatsen. Maar dit zijn slechts enkele van de redenen om je huis met neonverlichting te versieren.

Om echter van hun opvallende esthetiek te genieten zonder te overdrijven, is het een goed idee om enkele tips te kennen over hoe je ze in je inrichting kunt gebruiken. We vertellen je hier de beste.

Wat zijn neonlichten?

Neon is een inert gas in de atmosfeer van de aarde. Het werd aan het eind van de 19e eeuw ontdekt door twee Britse scheikundigen.

In de jaren 1920 kwam het in de mode voor het verlichten van borden en advertenties, vooral in de drukke straten van de binnenstad van New York.

De opvallende doeltreffendheid van dit type verlichting wordt veroorzaakt door het edelgas in de buizen. Neonlampen kunnen echter bestaan uit helium, argon, xenon en andere gassen. Elk geeft een andere kleur licht.

In de jaren vijftig en zestig begonnen restaurants en cafés ze vaker op te hangen. Sinds die tijd zijn neonlichten nauw verbonden met dit soort etablissementen, maar ook met bars en late-night bars. Decoratietrends met neonverlichting in woningen komen dus steeds vaker voor.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Hoe maak je je eigen lampenkap? Ontdek het hier!

Redenen om je huis te decoreren met neonverlichting

Meisje tussen veel neonverlichting
Neonverlichting begon in winkels en in de straten van grote steden.

Door de excentriciteit van deze verlichting op strategische plaatsen in huis aan te brengen krijg je een moderne component in de ruimte. Met dit soort verlichting is het mogelijk om de aandacht van een bepaalde sector te vergroten, omdat ze door hun sterke helderheid gemakkelijk de ogen vangen.

Er zijn veel redenen en voordelen die het versieren van je huis met neonverlichting biedt:

  • Veelzijdigheid. Fabrikanten bieden allerlei ontwerpen aan. Sommige zijn zelfs op maat gemaakt, met vormen, letters, symbolen en boodschappen die de klant kiest.
  • Je kunt ze in verschillende kamers gebruiken. De verscheidenheid aan formaten biedt de mogelijkheid om neondecoraties aan te passen aan verschillende ruimtes in huis. Dit kan variëren van afbeeldingen voor kinderen tot halborden.
  • Persoonlijkheid. Neonlampen brengen een unieke component in de ruimte. Ze zijn opvallend en origineel, dus moeten ze goed gecombineerd worden om niet in overdaad te vervallen.
  • Ze kunnen vintage of futuristisch zijn. Afhankelijk van het type bord en de plaats waar het geplaatst wordt, is het mogelijk om neonlichten aan te passen aan zowel vintage als futuristische decoraties.
  • Ze verbruiken niet zoveel energie. Vergeleken met andere gewone huishoudelijke verlichting is het stroomverbruik van neonverlichting laag, zodat het mogelijk is om ze langer te laten branden.

De beste tips om je huis te versieren met neonverlichting

Een neonverlichtingsinstallatie krijgen volgens de stijl van het huis is mogelijk door deze aanbevelingen op te volgen. De keuze is afhankelijk van de kleur van de muren, de kamer en de persoonlijke smaak.

1. Aangepaste borden

Het is niet nodig dat alle borden de legendarische bar of welkom in hun opschrift hebben. Sinds neonlichten modieus zijn geworden op de muren in huis, bieden veel fabrikanten aanpassingsdiensten aan. Op die manier is het mogelijk om woorden of zinnen te plaatsen die van persoonlijke smaak zijn en die er bovendien goed uitzien bij de rest van je inrichting.

Een pijl kan worden aangebracht om de weg naar de badkamer te markeren. Ook kan een bord met het woord uitgang boven de achterdeur worden geplaatst. Ontwerpen met citaten, symbolen en zelfs songteksten zijn heel gebruikelijk.

2. Overdrijf niet

Interieurontwerpen met crème, beige of witte tinten kunnen ook neonlichten bevatten. In deze gevallen is het echter belangrijk om niet te overdrijven met kleuren.

Er zijn niet alleen groene, blauwe of paarse opties. Er zijn ook witte en pasteltinten, die beter combineren in discrete omgevingen.

3. Versier je huis met neonverlichting in de kinderkamer

Een van de meest gekozen plekken om deze verlichting te installeren is in de kinderkamer. Ontwerpen in de vorm van dieren, kinderfiguren of wolken en regenbogen zijn een inspiratie voor de verbeelding van de kleintjes. Met een neonlicht hoeven ze zich, naast het verfraaien van de muren, geen zorgen meer te maken over het donker!

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
5 voordelen van zoutlampen uit de Himalaya

4. In slaapkamers

Slaapkamerlampje
Woorden met neonlicht kunnen ook dienen als nachtlampjes.

Als besloten wordt om neonverlichting in je slaapkamer te plaatsen, kun je het beste ook je toevlucht nemen tot subtiliteit. Veel mensen kiezen voor motieven met inspirerende zinnen.

Als donkere verf overheerst, gebruik dan witte tinten om ze op te laten vallen. Anderzijds is het mogelijk om paarse of donkerblauwe alternatieven te gebruiken om intieme sferen te genereren, zonder dat daar een lamp voor nodig is.

5. Alternatieve ruimtes voor neonverlichting

Een idee, om niet snel moe te worden van de aandacht die deze lampen opeisen, is om ze alleen in andere ruimtes van je huis te plaatsen. Zo kunnen gangen, kantoren, badkamers en keukens gebruikt worden met bewegwijzeringsontwerpen of inspirerende zinnen.

Er zijn ook kleinere varianten die op planken of bureaus geplaatst kunnen worden. Deze kunnen werken om andere decoratieve voorwerpen te accentueren.

6. Kaders en spiegels

Neonlichten zijn erg handig om een bepaalde ruimte of object dat je wilt accentueren in te kaderen. Dit kun je bijvoorbeeld doen bij foto’s of prenten aan de muur.

Ze zijn ook erg populair voor het omlijsten van spiegels. De witte tinten benadrukken namelijk het glas en voegen karakter en originaliteit toe.

7. Voeg wat variatie toe aan je wanddecoratie

De meest voorkomende voorwerpen die de muren versieren zijn schilderijen, posters en foto’s. Bovendien biedt het installeren van een neonbord een alternatief voor deze elementen.

Neonverlichting kan door zijn sterke aanwezigheid en helderheid meerdere objecten tegelijk vervangen. Ze zijn ook geschikt voor bakstenen of gedessineerde muren.

Houd rekening met de ruimte om je huis te versieren met neonverlichting

Hoewel er kleinere bordopties zijn, is het noodzakelijk om een grote ruimte te hebben, zodat het neonlicht niet de hele omgeving binnendringt. Zo kun je voorkomen dat de lichten de andere decoratieve elementen die de kamer sieren overschaduwen. Ten slotte is het niet raadzaam om neonverlichting te combineren met andere sterke lampen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.