Tips voor het verlichten van een oorontsteking bij kinderen

Oorontstekingen komen vaak voor bij kinderen tussen 0 en 5 jaar oud. Vroegtijdige opsporing van de symptomen en het direct starten van de behandeling zorgt ervoor dat ze binnen enkele dagen herstellen.
Tips voor het verlichten van een oorontsteking bij kinderen
Sergio Alonso Castrillejo

Geschreven en geverifieerd door de apotheker Sergio Alonso Castrillejo.

Laatste update: 02 maart, 2021

Het hebben van een oorontsteking komt vaak voor bij baby’s en kinderen. In feite krijgt bijna de helft van hen tijdens hun eerste levensjaar minstens eenmaal een oorontsteking. Het is dus zeer relevant om te weten hoe je de klachten die optreden bij een oorontsteking kunt verlichten.

De meeste verkoudheden en keelontstekingen vinden plaats in de winter. Bovendien hebben kinderen met allergieproblemen en die in een huis met rokers wonen, meer kans om ze te krijgen.

Oorontstekingen zijn de meestvoorkomende oorzaak, naast tonsillitis, waarvoor een (kinder)arts antibiotica zal voorschrijven aan een kind (Engelse link).

Hoe kun je een oorontsteking bij kinderen detecteren?

Je weet dit misschien niet, maar otitis media, een groep ontstekingsziekten van het middenoor, wordt veroorzaakt door het binnendringen van bacteriën of virussen vanuit de mondholte in de luchtruimte van het middenoor.

De abnormale vermenigvuldiging van micro-organismen in het gebied leidt tot de vorming van pus en een teruggetrokken trommelvlies, waardoor het kind oorpijn krijgt.

Deze infectie komt vaker voor als er een ontsteking van de slijmvliezen aan de gang is. Dit komt omdat de buis van Eustachius bedekt is met slijmvlies en er in het middenoor perfecte omstandigheden zijn voor de overmatige groei van virussen en bacteriën.

Symptomen van oorontsteking bij kinderen

Een arts die de oorontsteking van een kind controleert

De symptomen van deze aandoening zijn vaak afhankelijk van de leeftijd van het kind dat eraan lijdt. In het geval van baby’s manifesteert het zich vaak als prikkelbaarheid, afwijzing van voeding als gevolg van verlies van eetlust en soms braken.

Ook kan er sprak zijn van de overmatige vorming van overmatig oorsmeer in het uitwendige oor bij meer gevorderde infecties. De pijn neemt meestal toe als ze slapen omdat de druk van het oor toeneemt in een horizontale positie. Er kunnen ook koorts en koude rillingen optreden.

Het is belangrijk om de symptomen van deze infectie in een vroeg stadium te kunnen herkennen om zo snel mogelijk de juiste behandeling toe te passen. Op die manier kun je de klachten door de oorontsteking verlichten en het versnelt het herstel en helpt om complicaties te voorkomen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Wat is barotitis media en hoe kun je het behandelen?

Huismiddeltjes voor het verlichten van een oorontsteking

Het is erg belangrijk dat je het niet zelf probeert om een diagnose te stellen. Raadpleeg in plaats daarvan een arts als je een infectie vermoedt. De arts kan in het oor kijken om te zien of er daadwerkelijk sprake van een oorontsteking is en zo nodig medicatie voorschrijven.

De volgende middelen zijn slechts een aanvulling op de door je arts voorgeschreven behandeling en zijn geen vervanging daarvoor. Zoals je kunt zien, zijn ze voornamelijk bedoeld voor het verlichten van de pijn die optreedt bij een oorontsteking.

1. Toepassen van natuurlijke oliën en plantenextracten

Eucalyptusremedies voor het verlichten van een oorontsteking

Sommige planten, zoals munt, oregano, lavendel of kamille, hebben een pijnstillende, antiseptische en ontstekingsremmende werking. Je kunt deze planten op diverse manieren gebruiken voor het verlichten van de klachten van een oorontsteking.

  • Je kunt hiermee een infusie bereiden, er een steriel gaasje mee doordrenken en op het oor van de baby aanbrengen om de oorontsteking te verlichten.
  • Daarnaast kun je een paar druppels natuurlijke olie op het oor aanbrengen, zoals olijfolie of amandel, om de pijn en jeuk van het middenoor van het kind te verzachten.

2. Aanbrengen van warme kompressen

Een in warm water gedrenkt kompres kan op de buitenkant van het oor van de baby worden aangebracht. Als je geen steriel gaas hebt, zet dan een hittepit een paar seconden in de magnetron.

De warmte kan de bloedsomloop in het gebied bevorderen en het ongemak dat door de oorontsteking wordt veroorzaakt verlichten. Zorg er uiteraard wel voor dat het kompres of de hittepit niet te heet is als je het op het oor aanbrengt!

3. Inhalatie van eucalyptusdamp

Het inademen van damp kan pijn die wordt veroorzaakt door een oorontsteking effectief verlichten. Voeg wat eucalyptus- of muntblaadjes toe aan een pan of kom met kokend water en laat dit even afkoelen.

Leg vervolgens een handdoek over het hoofdje van je kindje en jezelf, en probeer samen de dampen in te ademen. Herhaal dit proces twee of drie keer per dag. Het is erg belangrijk dat je de volgende richtlijnen volgt om brandwonden te voorkomen:

  • Zorg er allereerst voor dat de kom of pan met heet water op een vlak, stevig oppervlak staat en niet kan worden omgestoten.
  • Schud niet met en leun ook niet op de kom. Zorg er ook voor dat je kind er niet bij kan door de handen vast te houden.
  • Voorkom dat de stoom in contact komt met je ogen. Je ogen moeten gesloten zijn en van de stoom af gericht zijn. Je kunt je kind een zwembrilletje of blinddoek voor doen.
  • Bewaar tot slot de kom met heet water buiten het bereik van kinderen en huisdieren.

4. Toepassen van infusies met antibacteriële werking

Met deze laatste tip kun je een aftreksel maken met uien of knoflook en een paar druppels in het oor van de baby aanbrengen. Breng hiervoor eerst een pan water aan de kook en voeg een ui of een paar teentjes knoflook toe.

Zeef vervolgens de resulterende vloeistof met een fijne zeef of koffiefilter om er zeker van te zijn dat er geen vaste deeltjes meer in zitten. Laat het vocht afkoelen voordat je het op het oor aanbrengt.

Tot slot moeten we je eraan herinneren dat deze middelen met ontstekingsremmende eigenschappen goed zijn voor het verlichten van pijn en ongemak die wordt veroorzaakt door een oorontsteking. Je moet echter altijd de instructies van je arts opvolgen met betrekking tot de voorgeschreven behandeling.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.