Tips om pijn van spataderen te verlichten

Bijna de helft van de vrouwen heeft last van oppervlakkige spataders of de zogeheten fijne spinnenkopjes. De meest voorkomende behandeling tegen spataders is een operatie en ook steeds vaker een laserbehandeling.
Tips om pijn van spataderen te verlichten
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 25 september, 2018

Vermoeide benen, een drukkend gevoel, krampen, een brandend gevoel en pijn…spataderen zijn dus een vervelende aandoening die je heel wat last kunnen bezorgen in het dagelijks leven. Bijna de helft van de vrouwen heeft last van oppervlakkige spataders of de zogeheten fijne spinnenkopjes. Deze ontsierende kwaal ondermijnt niet enkel het zelfvertrouwen van vele vrouwen, maar kan ook voor heel wat ongemak en pijn zorgen. Bestaan er natuurlijke tips tegen pijn van spataderen?

De meest voorkomende behandeling tegen spataders is een operatie en ook steeds vaker een laserbehandeling. Maar helaas zijn er naast de vaak wisselende en kortstondige resultaten van deze behandelingsmethodes ook heel wat nadelen aan verbonden, zoals pijn en littekens.

Blijkt de oorzaak van de spataderen voornamelijk circulatie-gebonden te zijn, dan is het heel waarschijnlijk dat de spataderen opnieuw tevoorschijn zullen komen. Andere oorzaken zijn genetische belasting, ouderdom en een zittende levensstijl.

Dit artikel beschrijft hoe je op een eenvoudige en natuurlijke wijze de pijn van spataderen kan verlichten en daardoor de kwaliteit van je dagelijkse leven kan verbeteren.

Tips voor het verlichten van pijn van spataderen

1. Let op wat je eet

Appels
 • Om het zware gevoel in je benen aan te pakken en voor verlichting te zorgen, wordt voornamelijk aangeraden je dagelijkse dieet te veranderen. Gebruik geen zout tijdens het klaarmaken van de maaltijden en vermijd het eten van voeding uit blik, zoute hapjes, vleeswaren, rood vlees en voorverpakte maaltijden. Deze zorgen er namelijk voor dat het lichaam vocht vasthoudt, wat enkel meer pijn zal veroorzaken.
 • Vezels zijn van essentieel belang om de gevolgen van spataderen te verminderen. Verschillende studies toonden aan dat het gebrek aan vezels zorgt voor een verhoogde druk in de buikstreek en verminderde werking van de aderen. Hierdoor zullen sneller spataderen en aambeien ontstaan.
 • Start dus vandaag nog met het toevoegen van fruit, groenten en volkorenproducten aan je wekelijkse menu. Ze geven je spijsverteringsstelsel een geweldige oppepper! Vruchten die flavonoïden bevatten, zoals sinaasappels, citroenen, appels, kersen en veenbessen, zullen het snelst effect hebben op het pijnlijke gevoel in de spataderen.
 • Drink minstens twee liter water per dag.

Misschien ook interessant om te lezen:

De voordelen van sinaasappelsap

2. Medicinale planten

Gingko Biloba
 • Het gevoel van zware, pijnlijke en gezwollen benen kan eveneens verminderd worden door medicinale planten te gebruiken die de vaatwanden versterken. Deze venotonische middelen verhinderen dat bloedvaatjes uitzetten en verhogen tegelijkertijd hun weerstand.
 • In combinatie met planten die een ontstekingsremmende en antioxidante werking hebben, leveren ze snel en positief resultaat.
 • Het blad van de toverhazelaar, rode druivenstruik en ginkgo biloba staan erom bekend zware benen en vaatinsufficiëntie te bestrijden. Extracten zijn te vinden in elke natuurvoedingswinkel en gespecialiseerde kruidenwinkels. Denk eraan om ze dagelijks aan je dieet toe te voegen. Deze medicinale planten worden ook verwerkt in gels en crèmes die je rechtstreeks op de spataderen kan aanbrengen. Trakteer je benen op een zachte, weldadige massage en ontdek hoe snel deze plantenextracten verlichting brengen.

3. Voordelen van de paardenkastanje

Indiase Paardenkastanje
 • In paardenkastanje zit een werkzame stof die aescine heet. Aescine heeft een helend effect op de aderen. Het bevordert de bloedcirculatie en zorgt ervoor dat de vaatwanden sterk blijven. Daarom kun je dit goed gebruiken om pijn en het zware gevoel van spataderen tegen te gaan. Het voorkomt ook vochtophoping, waardoor er sprake is van minder zwelling in de onderbenen.
 • Ook bij klachten van aambeien en de fijne spinnenkopjes blijkt paardenkastanje goed te werken.
 • Paardenkastanje is te koop in de natuurwinkel en kan je in capsules kopen. De aanbevolen dosis is 400 mg twee maal per dag, een dosis voor het ontbijt en een dosis voor het avondmaal. Hierdoor verminderen de pijn en de krampen, die vooral ‘s nachts optreden.

4. Meer tips om pijn van spataderen te verlichten

Fietsen
 • Als je thuiskomt na je werk, neem dan tien minuutjes om te relaxen op de bank en houd hierbij je benen in de hoogte. Leg je benen op een groot kussen of laat ze tegen de muur rusten. De zwelling en het zware gevoel in de onderbenen zal onmiddellijk verminderen.
 • Ook het gebruik van aloëvera wordt heel vaak aangeraden om de pijn van spataderen te verlichten. Er zijn heel wat gels en crèmes te koop waarmee je de onderbenen kan inmasseren. Ook de verse gel uit de stengel van de plant brengt onmiddellijk soelaas.
 • Probeer steeds met je benen iets hoger te slapen. Maak het achterste einde van het bed hoger door een voorwerp onder het matras te leggen of zoek een comfortabele houding met kussens.
 • Beweeg zo vaak je kan en probeer een zittende levensstijl te vermijden. Heb je een kantoorbaan, probeer dan te wandelen of te fietsen naar het werk. Neem wat vaker de trap of ga voor een korte avondwandeling voor het slapengaan. Op blote voeten op zand, gras of grind lopen en op de tenen lopen zijn tevens goede oefeningen. Al bestaande spataderen krijgen door de beweging veel minder druk te verdragen, waardoor ze minder pijnlijk zullen aanvoelen en een goede bloedsomloop zal het ontstaan van nieuwe spataderen voorkomen.

Nog een aantal handige tips

 • Denk eraan geen nauwsluitende en knellende kleding te dragen. Dit belemmert de bloedcirculatie en zal zwelling in de benen doen toenemen. Elastische kousen kunnen ook verlichting brengen en je arts kan eveneens steunkousen voorschrijven.
 • Tenslotte kan het nemen van wisselbaden voor heel wat vermindering van gezwollen benen en pijn zorgen. Start met het aanbrengen van warme kompressen of doeken op de onderbenen en oefen voldoende druk uit. Wissel na enkele minuten af met doeken gedrenkt in koud water. De wisselende temperaturen hebben een relaxend effect en stimuleren eveneens de bloedsomloop in de onderbenen. Denk eraan warmte te vermijden, daardoor zetten de aderen namelijk uit. Neem dus liever geen zonnebad of sauna. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.