Tips om je kortetermijngeheugen te verbeteren
Vergeet je vaak wat je wilde zeggen? Vergeet je soms waarom je naar de keuken gegaan bent of wat je in de supermarkt moet kopen? Heb je ooit een belangrijke afspraak of activiteit gemist? Dit heeft te maken met de werking van je kortetermijngeheugen.
Het is mogelijk dat je hersenen verzadigd zijn met informatie en zich verzetten. Maar het goede nieuws is dat je je kortetermijngeheugen met enkele gewoonten en oefeningen kan verbeteren. In dit artikel geven we je de nodige tips.
Tips om je kortetermijngeheugen te verbeteren
Er zijn twee soorten geheugen: het kortetermijn- en het langetermijngeheugen. Het eerste gebruiken we om onmiddellijke informatie op te slaan. We geven een voorbeeld: het kan de naam zijn van iemand die je net ontmoet hebt. Maar de inhoud van het kortetermijngeheugen is beperkt.
Ondertussen gebruiken we het langetermijngeheugen voor opdrachten die meer concentratie of inspanning vereisen. Dat kan bijvoorbeeld een examen zijn of iets dat we dagelijks moeten doen.
Wil je een efficiënter kortetermijngeheugen hebben? Noteer dan de volgende tips.
Lees ook dit artikel: Zes oefeningen om je hersenen te trainen
1. Let op
Allereerst moet je je slechts op één ding tegelijk focussen. In de afgelopen jaren is de filosofie van het multitasken redelijk populair geworden. Deze theorie suggereert dat we duizenden dingen tegelijkertijd kunnen doen. Maar dit is niet waar.
We zijn misschien in staat om één taak af te maken terwijl we bezig zijn met een andere. Of we kunnen zelfs gebruik maken van de ene mogelijkheid om een andere af te werken. Maar we zijn niet in staat om aan twee of meer dingen tegelijkertijd aandacht te schenken.
Waarom niet? Er zal altijd die ene activiteit zijn die jouw focus “steelt.” Uiteindelijk zal je misschien geen enkele activiteit op een goede manier afwerken. Onze hersenen werken beter als ze zich alleen richten op wat zich recht voor hen bevindt.
2. Maak plezier met mentale spelletjes
Je kan je kortetermijngeheugen op ontelbare manieren stimuleren. Want je hersenen kunnen op dezelfde manier op prikkels en oefeningen reageren als dat je spieren doen.
Wanneer je iets nieuw leert, dan kunnen je hersenen nieuwe neurale banen aanmaken. Op die manier maak je dus meer verbindingen (net zoals men bijvoorbeeld met een metronetwerk doet).
Aangezien je geest nieuwe wegen kan aanleggen, is het onontbeerlijk dat je het materiaal verschaft. Op dit manier kunnen je hersenen banen maken die al je gedachten verbinden.
Hoe kan je dit doen?
Door het spelen van geheugenspelletjes, puzzels en andere vergelijkbare soorten spelletjes.
3. Gebruik al je zintuigen
Je creëert niet alleen herinneringen door te gebruiken wat je met je ogen ziet. Je herinnert je zeker nog wel een geur uit je kindertijd, zoals het versgebakken brood van oma of een lied dat je moeder zong wanneer je bang was. Ook als volwassene kan je gebruik maken van al je zintuigen!
Heb je problemen om de namen van mensen te onthouden, herhaal ze dan meerdere keren luidop. Door dit te doen zullen ook je oren een rol spelen in het onthouden. Als je bijvoorbeeld een recept wil onthouden, proef dan bewust de smaken door je smaakpalet te gebruiken.
4. Geheugensteuntjes
Deze techniek houdt in dat we associëren met woorden, beelden of zinnen die helpen om het kortetermijngeheugen te verbeteren.
Ook rijm kan een enorm hulpmiddel zijn. Als je bijvoorbeeld wilt onthouden welke maanden dertig dagen duren, dan bestaat er hiervoor een geheugensteuntje: “Dertig dagen hebben september, april, juni en november…”
Je kan ook je eigen deuntje of rijm bedenken. Gebruik hierbij persoonlijke informatie die je gemakkelijk kan onthouden, zoals de eerste letters van de naam van een familielid of van mensen die voor jou belangrijk zijn. Gebruik de combinaties die je het eenvoudigst voor je zijn om te herhalen.
5. Splits de dingen op en maak een indeling
Wanneer je een telefoonnummer met tien cijfers moet onthouden, dan kan je het gemakkelijk vergeten als je alles in één keer probeert te onthouden. Maar wanneer je het in twee of drie delen van drie of vier nummer opsplitst, dan zal het gemakkelijker zijn om je het nummer later te herinneren. Herhaal de reeks meerdere keren totdat het in je geest blijft hangen.
Een andere techniek die echt helpt, is indelingen maken. Op de lagere school moest je waarschijnlijk ideeënmappen maken of in een tekst de belangrijkste ideeën onderlijnen. Doe nu hetzelfde met alle informatie die je moet onthouden!
Concrete informatie en beelden zijn een geweldig hulpmiddel voor onze hersenen.
6. Eet beter
Er is zonder twijfel een verband tussen je dagelijks voedingspatroon en je hersenactiviteit.
Een dieet vol omega-3-vetzuren (te vinden in voedingsmiddelen zoals zalm, walnoten en avocado) en plantaardige eiwitten (fruit en groenten) voorkomt vroegtijdige veroudering en geestelijke of cognitieve aandoeningen zoals Alzheimer.
Wil je hierover meer weten? Vormen van dementie naast Alzheimer
7. Een goede nachtrust
Heb je gemerkt dat het moeilijker is om iets te onthouden wanneer de dag bijna voorbij is? Of dat je je iets eenvoudigs niet kan herinneren als je slechts drie of vier uren geslapen hebt? Dit komt doordat je hersenen rust nodig hebben. Want dat zorgt ervoor dat ze kunnen opladen, net zoals je spieren dat nodig hebben.
Je moet dus voor een gezonde slaaproutine zorgen: ergens tussen de zeven en de negen uren per nacht. Ga elke dag op hetzelfde uur slapen en sta op dezelfde tijd op. Doe ‘s middags een klein dutje als dat mogelijk is. Kijk geen televisie in bed en vermijd het om teveel te eten tijdens de avondmaaltijd. Want dit kan je slaperig maken.
8. Bewegen
Als je aan je kortetermijngeheugen wilt werken, dan is een trainingsplan een goed hulpmiddel.
Door te bewegen pompt je hart zuurstof door je lichaam. Deze “zuivere lucht” bereikt ook je hersenen. Wanneer dat gebeurt, zal je zelfs nog beter in staat zijn om alle informatie die je in een dag ontvangt te onthouden. Je kan cardio-trainingen doen (fietsen, de loopband, lopen, enzovoort) om je hersenfuncties te versterken.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Engelhardt, H.; Buber, I.; Skirbekk, V., and Prskawetz, A. (2010). “Social involvement, behavioral risk and cognitive functioningg among older people”, Ageing & Society, 30 (5): 779-809.
- Mendoza, V. M. (2018). “Envejecimiento activo, mejor vida en la tercera edad”, en Salud y Medicina. Zaragoza (México): UNAM.
- Salthouse, T. A. (2010). Major issues in cognitive aging. London: Oxford UP.