Tips om een baan die je niet leuk vindt op te zeggen
Je hebt je misschien wel eens afgevraagd hoeveel tijd van ons leven we aan werk besteden. Min of meer, rekening houdend met de levensverwachting in de Verenigde Staten (die 79 jaar is), blijkt dat we gemiddeld 12 jaar aaneengesloten van ons leven werken, met een gemiddeld beroepsleven van 45 jaar, 40 uur per week. Wat gebeurt er als je besluit te stoppen met een baan die je niet leuk vindt?
Werk kan een bron zijn van werkplezier en welzijn, of juist het tegenovergestelde. In het laatste geval, zelfs als alle voorwaarden aanwezig zijn om dit te doen, vinden de meeste mensen het moeilijk om ontslag te nemen en doen dit zelden meteen.
Een slechte werkomgeving met chronische stress en een onbalans tussen kosten en baten vormen echter een bedreiging voor je gezondheid. Je zou dus echt moeten overwegen om een baan die je niet leuk vindt op te zeggen en te veranderen van baan.
Drie redenen om een baan die je niet leuk vindt op te zeggen
Een slechte werkomgeving, onvoldoende salaris, vernedering en geweld zijn allemaal redenen om te stoppen met een baan die je niet leuk vindt. Of misschien is er iets met je baan dat tegen je waarden ingaat of heb je nieuwe professionele interesses. Misschien wil je naar een ander bedrijf of zelfs helemaal van baan veranderen. Dit zijn slechts enkele van de redenen waarom de meeste mensen hun baan opzeggen.
Wanneer je echter wordt geconfronteerd met een baan die je niet leuk vindt, kunnen we de redenen in een paar woorden samenvatten: gezondheid, persoonlijke tevredenheid en lage productiviteit door gebrek aan motivatie.
1. Zorg goed voor je gezondheid
Wat is de prijs die je betaalt als je in die positie blijft? Angst, slapeloosheid, paniekaanvallen, verdriet of permanente woede zijn slechts enkele van de gevolgen.
Het zijn enkele symptomen die kunnen optreden wanneer werk niet alleen verveling veroorzaakt, maar ook ongemak of depressie. De specifieke economische omstandigheden kunnen benard zijn. Maar het is veel erger wanneer het je gezondheid aantast, wat tot ernstige gevolgen kan leiden.
2. Eigenwaarde en motivatie
Als we lang verblijven in ruimtes waar we ons niet op ons gemak voelen, tast dit ons gevoel van eigenwaarde en motivatie aan. Enerzijds omdat we ons niet langer nuttig en waardevol voelen. Aan de andere kant verliezen we interesse in wat we doen. Het aangaan van dagelijkse taken en het behouden van onze creativiteit wordt monotoon.
3. Het risico om fouten te maken
Samen met onze motivatie, wanneer we op de automatische piloot beginnen te werken, nemen aandacht en concentratie af en is de kans groter dat we fouten maken die aanzienlijk kunnen zijn.
Lees ook eens:
10 tips om een gelukkige dag te hebben
Hoe neem je ontslag van een baan die je niet leuk vindt?
Als je niet genoeg redenen hebt om te blijven, dan heb je genoeg redenen om te vertrekken. Het kan echter gemakkelijker gezegd dan gedaan zijn als het gaat om het opzeggen van een baan die je niet leuk vindt. Jezelf overtuigen en beseffen dat dit het juiste is om te doen, kan heel moeilijk zijn.
Informeer jezelf
Als een kwestie van verantwoordelijkheid en zelfs reputatie is het over het algemeen een goed idee om niet van de ene op de andere dag een baan te verlaten. Het is belangrijk om dit vooraf te melden. Zorg er ook voor dat je op de hoogte bent van de administratieve en juridische procedures die je moet volgen.
Wat betreft tijd, veel mensen weten niet hoeveel opzegtermijn ze hebben. Is het 2 weken? 1 maand? Het eerste dat je dus moet doen, is controleren of je arbeidsovereenkomst dit op de een of andere manier expliciet maakt.
Het tweede om te evalueren is welke positie je bekleedt en hoeveel tijd je mogelijk aan je vervanger moet besteden. Als je je bijvoorbeeld in een sleutelpositie bevindt waar zeer specifieke training vereist is, kun je het beste meer dan 2 weken opzegtermijn in acht nemen. Op die manier is er tijd om iemand anders aan te nemen zodat jij de training kan begeleiden, al is het maar minimaal.
Een baan die je niet leuk vindt: bereid je voor op je vertrek
Dit punt is gerelateerd aan het vorige punt. Het is altijd het beste om op goede voet te vertrekken. Overweeg daarom om de redenen voor je vertrek te delen met je leidinggevende of met personeelszaken. Dit geeft feedback, zodat ze kunnen proberen eventuele verbeteringen aan te brengen.
Het is ook verstandig dat de eerste persoon die het weet, je baas is. Op die manier hoort hij of zij het niet van iemand anders. Houd er tot slot rekening mee dat je ook tijd nodig hebt om de dingen die je mee moet nemen in te pakken.
Ik wil wel, maar…
Het is belangrijk om na te denken over welke overtuigingen, situaties of angsten je het gevoel geven dat het onmogelijk is om een baan op te zeggen die je niet leuk vindt. Soms zijn deze gedachten gekoppeld aan eigenwaarde (“ik zal geen andere baan kunnen vinden”), terwijl het in andere gevallen een financiële zorg is.
Vergeet het schuldgevoel over het hebben van vrije tijd
Het verlaten van een baan hoeft niet het einde van je werkzame leven te zijn. Het is belangrijk om het te zien als een overgangstijd, waarin je jezelf de tijd kunt geven om jezelf te leren kennen, interesse te herwinnen en zelfs om je te vervelen.
Het is belangrijk om te werken aan je schuldgevoel over het hebben van vrije tijd, vooral in een samenleving die ons heeft geleerd dat we productief moeten zijn om waardevol te zijn.
Vaak verliezen we in het duizelingwekkende tempo van het dagelijks leven de mogelijkheid om contact te maken met onze interesses en onze gedachten dwalen doelloos af. Juist op zulke momenten kunnen er geweldige ideeën ontstaan, zodat je jezelf opnieuw kunt uitvinden en heroriënteren.
Denk na over alternatieve scenario’s
Om een baan op te zeggen, hoef je niet eerst al een andere baan te zoeken. Wat belangrijk is, is het bepalen van een horizon op korte en middellange termijn. Dit helpt namelijk ook om onrust te kalmeren.
Kijk bijvoorbeeld hoeveel geld je beschikbaar moet hebben om aan je basisverplichtingen te voldoen (bijvoorbeeld eten en huur) en hoe lang je met dat geld kan doen. Dit betekent niet dat er zich onderweg geen onvoorziene gebeurtenissen kunnen voordoen, maar de impact ervan zal minder zijn.
Soms heeft dit plan niets te maken met financiën, maar met de gemoedsrust dat je iets gaat doen. In dit geval kun je nadenken over welke activiteiten je interessant vindt en waarvoor je je kunt aanmelden.
Bereid je voor
Vaak willen we een baan opzeggen omdat we denken aan het ontwikkelen van een nieuwe onderneming of het volledig veranderen van onze loopbaan. Hoe dan ook, het beste is om je goed voor te bereiden. Je moet weten wat er gebeurt in jouw interessegebied, je cv bijwerken, cursussen zoeken die je kunnen helpen, enzovoort.
Ook interessant om te lezen:
7 tekenen dat jij bent voorbestemd om succesvol te zijn
Idealiseer niet
Je huidige baan opzeggen is niet het einde van de wereld, maar je moet het ook niet idealiseren. Dat wil zeggen, de eerste gevoelens en emoties over het opzeggen van een baan zullen voorbijgaan en andere gevoelens zullen komen.
Het is belangrijk om het ene of het andere scenario niet te idealiseren of te dramatiseren. Erken gewoon dat, net zoals er goede tijden zullen zijn, er ook hartzeer zal zijn.
Zorg voor je geestelijke gezondheid als je een baan die je niet leuk vindt opzegt
Ongemak in de werkomgeving heeft een directe relatie met onze geestelijke gezondheid. Er zijn zelfs syndromen, zoals het burn-outsyndroom, die krachtiger of openlijkere uitingen zijn van dit dagelijkse lijden.
Het is belangrijk om de tijden en de processen voor ontslag uit het werk te respecteren, maar je moet het ook serieus nemen en niet wachten tot alles overwaait of dingen vanzelf veranderen.
Achter veel van deze gedachten gaan excuses en angsten schuil, maar tegen welke prijs? Laten we niet uit het oog verliezen dat er geen reden is om aan ongemak te wennen en dat we de kans verdienen om ons op ons gemak te voelen en te blijven groeien.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Ansoleaga Moreno, E., & Miranda-Hiriart, G. (2014). Depresión y condiciones de trabajo: revisión actualizada de la investigación. Revista Costarricense De Psicología, 33(1), 1-14. Recuperado a partir de http://www.rcps-cr.org/openjournal/index.php/RCPs/article/view/29
- Cantero-Téllez, Elizabeth Alicia, & Ramírez-Páez, José Antonio (2009). Factores psicosociales y depresión laboral: una revisión. Revista Médica del Instituto Mexicano del Seguro Social, 47(6),627-636.[fecha de Consulta 26 de Abril de 2021]. ISSN: 0443-5117. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=457745517008