Tips voor gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40

Pas op met wat je eet en voeg meer fruit en groenten toe aan je dieet, terwijl je de vettige en gefrituurde voedingsmiddelen en geraffineerde suikers eruit haalt.
Tips voor gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Op oudere leeftijd wordt het moeilijker om gewicht te verliezen, zelfs als je je dieet strikt volgt en voldoende aan beweging doet. Ontdek alles wat je over gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40moet weten in dit artikel. Al snel zeg je voor eens en voor altijd gedag tegen die extra kilo’s.

De strijd tegen overtollig lichaamsvet is meestal erg lastig op elke leeftijd. Het wordt echter zelfs nog moeilijker voor vrouwen die ouder dan 40 jaar zijn. Je lichaam reageert anders op je dieet en beweging. Calorieën verbranden gaat namelijk langzamer. Je hebt immers meer energie of inspanning nodig om dezelfde activiteiten als voorheen uit te voeren.

Probeer deze tips voor gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40

Overweeg de volgende tips en trucjes voor gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40:

Geloof in jezelf

Natuurlijk is gewicht verliezen moeilijk, maar het is niet onmogelijk. Een van de grootste barrières bij gewichtsverlies voor vrouwen is dat ze gefrustreerd raken wanneer ze geen resultaten zien op de korte of middellange termijn. Maar er is geen reden tot wanhoop. Deze resultaten vergen tijd, maar ze zullen komen.

Sommige vrouwen denken dat hun dieet of bewegingsroutine geen verschil maakt, maar dat is niet waar. Wanneer je gewicht kan verliezen, dan voel je je een stuk beter. Een gezonder dieet helpt bovendien ook om het risico op hartziektes te verminderen.

Stress

Doe aan de juiste soort beweging

Dus je denkt mogelijk dat je de leeftijd voor super energieke spinninglessen of bergbeklimmen gepasseerd bent? Maak je geen zorgen. Het goede nieuws is dat er erg veel andere vormen van beweging zijn. Het belangrijke is dat je diegene kiest die aan je behoeften voldoen en passen bij zowel je lichaamstype als leeftijd.

Zorg ervoor dat je een activiteit uitkiest waar je van geniet. Als je jezelf forceert om de bewegingen uit te voeren zal je geen voordelen zien. Begin met een sessie van 30 minuten drie keer per week en verleng deze tijd geleidelijk aan. Ga fietsen, joggen of simpelweg met je hond lopen.

Respecteer je eettijden

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarna zou je kleinere maaltijden moeten eten en de dag moeten eindigen met een lichte avondmaaltijd.

Het is een goed idee om vier primaire maaltijden en twee snacks te eten. Een op het midden van de ochtend en één in de namiddag. Dat zal helpen om je honger te stillen en je lichaam zal calorieën verbranden tijdens het spijsverteringsproces.

Pas op wat je eet. Je moet je consumptie van fruit en groenten vergroten (rauw wanneer mogelijk). Al die gefrituurde voedingsmiddelen, geraffineerde suikers en ongezonde vetten moet je vermijden.

Onthoud dat alcohol ook niet goed voor je is. Een goede manier om te ontdekken hoeveel calorieën je per dag zou moeten eten is de volgende: Vermenigvuldig je ideale gewicht in kilo’s met 22 als je helemaal niet aan beweging doet, met 28 als je één of twee keer per week beweegt en met 33 als je meer dan drie keer per week beweegt.

Dus als je 60 kilo wilt wegen en je aardig actief bent, dan zou je ongeveer 1.980 calorieën per dag moeten consumeren!

Gezonde Maaltijd

Kies natuurlijke supplementen

Je weet waarschijnlijk al dat je lichaam na je 40e veel minder collageen produceert, bijna 50%. Dit kan meer beïnvloeden dan alleen je huid. Een gebrek aan collageen verzwakt de botten en gewrichten. Neem natuurlijke supplementen in die ook zullen helpen om striae, cellulitis en een hangende huid te bestrijden.

Houd je basaal metabolisme in de gaten

Dit refereert naar de hoeveelheid calorieën die je lichaam nodig heeft om aan te komen, gewicht te behouden of gewicht te verliezen. De hoeveelheid zal variëren naargelang je leeftijd, geslacht, hormoonwaarden en andere factoren. Je kan je basaal metabolisme berekenen.

Je kan een website opzoeken met de berekening of contact opnemen met je huisarts. Dit geeft je de ideale hoeveelheid calorieën om gewichtsverlies voor vrouwen ouder dan 40 optimaal te laten verlopen.

Weegschaal

Eet goed

Consumeer altijd voedingsmiddelen die gezond en goed voor je lichaam zijn, zoals water met citroen, lijnzaad, ontbijtvezels, kaneel, amandelen, zalm, volkoren granen, groene bladgroenten en rood fruit. Houd in de gaten hoeveel je per dag eet.

Slaap voldoende

Dit is belangrijk op elke leeftijd, maar na vier decennia eist je lichaam genoeg rust om te herstellen van je dagelijkse activiteiten. Er is geen exacte hoeveelheid uren voor iedereen, maar minder dan zes uur en meer dan acht uur achter elkaar per nacht zou je moeten vermijden.

Zowel een gebrek aan slaap als een teveel aan slaap kan ervoor zorgen dat je lichaam meer vet opslaat. Waarom? In het eerste geval wordt er een grotere hoeveelheid van een hormoon dat cortisol heet geproduceerd (het ‘stresshormoon’), wat ervoor zorgt dat je meer eet. In het tweede geval zorgt te veel slapen zonder beweging ervoor dat je lichaam meer van wat je eet opslaat als vet.

Laat je regelmatig controleren

Verlies je geen gewicht ondanks gezond eten, bewegen en de juiste hoeveelheid slaap? Dan kan je last hebben van een probleem met je metabolisme, zoals bijvoorbeeld een schildklierafwijking.

Veel vrouwen hebben hypothyreoïdie en weten dit niet. Deze aandoening zorgt ervoor dat het metabolisme vertraagt en voorkomt niet alleen gewichtsverlies, maar veroorzaak soms zelfs een gewichtstoename.

Andere symptomen van een probleem met de schildklier zijn: chronische vermoeidheid, problemen met de bloedsomloop of een koud gevoel in de handen en voeten.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.