Tijdens de quarantaine de cardiovasculaire gezondheid beschermen

Hoewel we ons momenteel in een lockdown bevinden vanwege het coronavirus, is er geen excuus om onze cardiovasculaire gezondheid tijdens de quarantaine te negeren. Het is daarom belangrijk om naar alternatieven te zoeken waarmee je ondanks de huidige omstandigheden voor je hart kunt zorgen.
Tijdens de quarantaine de cardiovasculaire gezondheid beschermen

Laatste update: 28 januari, 2021

Het is van fundamenteel belang om in tijden van het coronavirus je cardiovasculaire gezondheid te beschermen. Het feit dat we ons in een lockdown bevinden, is geen reden om enig aspect van onze gezondheid te negeren. Ook al is het verleidelijk om minder alert te zijn, we moeten georganiseerd blijven om bepaalde routines te handhaven.

Dit geldt vooral voor mensen die aan cardiovasculaire aandoeningen lijden. Dit is een van de groepen die het risico lopen om ernstige vormen van COVID-19 te ontwikkelen.

SARS-CoV-2 is een virus dat onze cellen binnenkomt via een eiwit dat de ACE2-receptor (angiotensine-converting enzyme) wordt genoemd. Dit eiwit komt meer tot uiting bij mensen die aan cardiovasculaire problemen lijden, zoals bijvoorbeeld een hoge bloeddruk.

Gegevens over de sterfte en mortaliteit van het coronavirus hebben uitgewezen dat bepaalde groepen bijzonder kwetsbaar zijn voor deze pandemie te weten:

  • mannen.
  • mensen ouder dan 65 jaar.
  • mensen met een hoge bloeddruk.

Als je tot een van deze groepen behoort is dat nog een reden waarom het versterken van aanbevelingen ter bescherming van de cardiovasculaire gezondheid tijdens de quarantaine zeer belangrijk is.

We willen je daarom over drie aspecten vertellen die je tijdens de lockdown niet mag verwaarlozen om voor je hart te zorgen. We zullen laten zien wat je kunt doen:

  • je stressniveaus onder controle te houden.
  • te bewegen tijdens de lockdown.
  • een gezond dieet volgen.

Stress en de cardiovasculaire gezondheid in tijden van quarantaine

Verpleegkundige doet een bloeddrukcontrole

Mannen, mensen met een hoge bloeddruk en mensen ouder dan 65 jaar lopen dus een groter risico op ernstige vormen van het coronavirus. Een langdurige lockdown is zonder twijfel een stressvolle situatie.

  • We ervaren een extreme situatie met zeer vreemde en unieke kenmerken.
  • Als je echter alleen woont, ben je in gedwongen eenzaamheid ondergedompeld.

We moeten bovendien de angst voor een mogelijke infectie toevoegen. Dit is ook een stressfactor (Engelse link), omdat de angst om zelf ziek te worden of iemand van wie we houden aan het coronavirus te verliezen, altijd aanwezig is.

Het is daarom belangrijk om op de hoogte te blijven, maar zonder daar in door te slaan. Constante blootstelling aan nieuws, televisie en internet, steeds de laatste informatie willen weten, kan contraproductief worden.

Het is natuurlijk ook belangrijk om op de hoogte te zijn van de huidige maatregelen die we moeten nemen en van eventuele wijzigingen. We moeten echter grenzen stellen om te voorkomen dat de situatie onze geestelijke gezondheid aantast. Stressvolle situaties kunnen een trigger zijn voor hartaanvallen en slecht nieuws kan een onderliggende oorzaak zijn.

Een andere manier om stress te verminderen en je cardiovasculaire gezondheid tijdens quarantaine te beschermen, is door met je dierbaren in contact te blijven. In die zin kan praten met vrienden en familie aan de telefoon of via videochat een beschermende factor voor ons hart zijn.

Fysieke activiteit tijdens de quarantaine

Thuis bewegen om de cardiovasculaire gezondheid te beschermen

Bijna elk land dat verplichte quarantaine heeft opgelegd, heeft aanbevelingen voor burgers uitgebracht om tijdens de lockdown actief te blijven. Het is niet eenvoudig om te doen, vooral niet voor inwoners van grote steden die vol met hoogbouw staan.

Ondanks de voor de hand liggende uitdaging, kunnen we onze cardiovasculaire gezondheid echt verbeteren als we erin slagen om thuis actief te blijven. Trainingsroutines zijn zeer nuttig gebleken als een beschermende factor voor de gezondheid van het hart, vooral bij ouderen.

Gedurende de hele duur van de lockdown is het een goed idee om een specifiek tijdstip van de dag vrij te maken voor fysieke activiteit. Het opstellen van een dagelijks trainingsschema kan je helpen om je doel te bereiken.

Er is geen groot fitnessapparaat of een grote ruimte nodig om de fysieke activiteit te krijgen die je nodig hebt. Wees gewoon creatief en profiteer van de routines die al voor dit soort situaties zijn ontworpen. Als je op internet kijkt, dan zul je er zeker genoeg vinden.

Elke dag 30 minuten lichaamsbeweging is voldoende. Sterker nog, als het je lukt om drie keer per week te trainen, dan heeft dit al een goed effect op je metabolisme. Het is belangrijk om te begrijpen dat de zorg voor je cardiovasculaire gezondheid veel gemakkelijker is dan je denkt.

Goed eten om je cardiovasculaire gezondheid tijdens de lockdown te beschermen

Groente in de vorm van een hart

We moeten de hele tijd dat we in de lockdown zitten speciale aandacht besteden aan wat we eten. Dit is een andere sleutelfactor als het om onze cardiovasculaire gezondheid gaat.

Langdurige quarantaine brengt het gevaar voor desorganisatie met zich mee als het gaat om onze eetgewoonten en het consumeren van een dieet dat uit balans is. Onze huidige omstandigheden kunnen in korte tijd gemakkelijk tot gewichtstoename leiden, maar dat is niet het enige probleem.

  • Als we geen trainingsroutines opstellen, dan verbranden we slechts een minimale hoeveelheid calorieën.
  • Wat en hoeveel we eten, moet deze unieke situatie begeleiden.

Het beschermen van je cardiovasculaire gezondheid tijdens de quarantaine betekent het beheersen van je consumptie van potentieel gevaarlijke ingrediënten, zoals zout. Onthoud dat natrium onze bloeddruk kan verhogen.

Maatregelen van sociale afstand kunnen ook ons koopgedrag beïnvloeden. Niet alle steden en buurten hebben een constante aanvoer van vers fruit en groenten, wat de mogelijkheden wat we op tafel zetten kan beperken.

  • Indien mogelijk organiseer de zaken dan op zo’n manier dat je niet vaak naar buiten hoeft om deze spullen te bemachtigen.
  • Voldoende groente en fruit in je dieet opnemen, dan is dat gunstig voor je cardiovasculaire gezondheid.

Vermijd fruit uit blik en voorverpakte soorten zoveel mogelijk. Hoewel deze producten langer meegaan, is hun conservering mogelijk dankzij toegevoegde suikers. In plaats van gezond te zijn, kan het eten ervan juist contraproductief zijn.

Dit is een tijd waarin we voor ons hart moeten zorgen

Het is altijd een goed moment om voor je hart te zorgen, maar het beschermen van je cardiovasculaire gezondheid in tijden van een lockdown door het coronavirus biedt een dubbel voordeel.

Je verkleint niet alleen je risico op toekomstige hart- en vaatziekten (Engelse link). Je vergroot ook je kansen om de infectie onder controle te houden als je het coronavirus oploopt. Met andere woorden, je kunt mogelijk voorkomen dat de infectie ernstig wordt.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.