Tips om je ook tijdens de menopauze gelukkig te voelen

Tijdens de menopauze kan je van een goede gezondheid genieten. Maar dan is het belangrijk dat je een voedzaam dieet combineert met emotioneel evenwicht en lichamelijk activiteiten aangepast aan jouw niveau van fitheid.
Tips om je ook tijdens de menopauze gelukkig te voelen
Grecia Morillo

Geschreven en geverifieerd door de dokter Grecia Morillo.

Laatste update: 25 september, 2022

De menopauze is een stadium in het leven van een vrouw dat kan variëren. Bij elke vrouw treedt het op een verschillende manier op. Want sommige vrouwen kunnen vervelende symptomen ervaren en andere niet. Voor sommige vrouwen kan het zelfs een probleem worden om zich tijdens de menopauze gelukkig te voelen.

Weten dat je met deze nieuwe hormonale fase te maken hebt is vaak geen gemakkelijk nieuws om te verteren. Want het kan naast andere leeftijdsgebonden motivatieproblemen ook depressie veroorzaken.

Dat is de reden dat het geen slecht idee is om enkele trucjes te leren kennen. Deze tips kunnen ons helpen om tijdens de menopauze gelukkig te zijn en een goede gezondheid te verwerven.

Want die klachten treden op dezelfde manier op als de psychologische problemen die verbonden zijn met deze levensfase. Het kan bijvoorbeeld ook het risico op vele ziekten verhogen. Maar met de gepaste zorg kan je ze voorkomen en vermijden. Je voorkomt tegelijkertijd ook verwante complicaties.

Onthoud ook dat het belangrijk is dat we onze levenskwaliteit moeten blijven onderhouden. Dit geldt voor elke leeftijd, in elke situatie en vooral in elke hormonale fase.

Wat zijn de vervelende symptomen waarmee je tijdens de menopauze te maken krijgt?

Symptomen tijdens de menopauze
  • Opvliegers
  • Prikkelbaarheid ten aanzien van je omgeving
  • Depressie
  • Een droge huid
  • Daling van je libido

Trucjes om tijdens de menopauze gelukkig en gezond te zijn

Lichamelijke activiteit

Bewegen is één manier om er in de beste omstandigheden in te slagen om tijdens de menopauze gelukkig te zijn. het geeft je niet alleen energie maar zorgt ook voor sterke botten.

  • Het beste wat je kan doen, is bewegingsvormen uitvoeren die geschikt zijn voor je leeftijd en je lichamelijke kracht. Op die manier kan je je energie vergroten en je lenigheid verbeteren. Maar tegelijkertijd zorg je ervoor dat je tijdens de menopauze gelukkig kan zijn.
  • Wanneer we ouder beginnen worden, dan gaat ook de veerkracht van onze spieren achteruit. Dit is dus nog een andere reden waarom bewegen belangrijk. Want het kan ook dat gevoel van ongelukkig zijn verlichten. Bovendien kan je zo een jeugdige en fitte lichamelijke conditie behouden.

Ontspanning

Tijdens de menopauze gelukkig dankzij ontspanningsoefeningen

Er bestaan vele verschillende methoden om te ontspannen van onze dagelijkse stress.

Je kan bijvoorbeeld uit meerdere ontspanningsoefeningen kiezen. Dit zijn de enige oefeningen waarmee je positieve resultaten behaalt voor de geest en het lichaam. Ze kunnen vooral helpen wanneer de menopauze begint.

  • Je kan ontspanningsvormen beoefenen die bedoeld zijn om jou te helpen ontspannen, zoals yoga of pilates. Dit soort oefeningen verminderen stress en laten ook de bloeddruk dalen. Ze verminderen ook de periodes van angst die typerend zijn voor de menopauze.

Stop met slechte gewoonten

Sommige gewoonten zijn giftig voor je lichaam. Het enige wat ze doen is ervoor zorgen dat tijdens de menopauze gelukkig zijn nog moeilijker wordt.

Begin dus door te stoppen met roken en houd ook op met alcohol drinken. Dan zal je zien hoe de reactie van je lichaam op deze nieuwe hormonale verandering verbetert. Bovendien zal je ook minder ondraaglijke veranderingen ervaren.

Door met die jarenlange giftige gewoonten op te houden zal je ook je hart en de kwaliteit van je botten beter beschermen.

We mogen namelijk niet vergeten dat ze vanaf nu meer bescherming nodig hebben dan ooit. Dat heeft te maken met het grote risico op osteoporose dat optreedt als gevolg van het tekort aan oestrogeen.

Een goed voedingspatroon

Een evenwichtig dieet is één van de doeltreffendste trucjes als je wil vermijden dat de ongemakken van de menopauze jou last bezorgen. Het zal ook verhinderen dat je meerdere dagen of zelfs maanden uitgeteld bent terwijl je lichaam zich aanpast.

Wanneer dit hormonale stadium begint dan gaat het vaak gepaard met gewichtstoename en dan vooral in de buikzone.

Daarom raden we aan dat je elke dag de nodige energie in voldoende mate opneemt. De hoeveelheid energie die gemiddeld aanbevolen wordt voor vrouwen is 2000 calorieën.

Op deze manier kunnen we vermijden dat we in deze fase van het leven aan overgewicht gaan lijden. Tegelijkertijd profiteren we van een betere gezondheid en ervaren we minder ongunstige aandoeningen.

Train de weerstand van de bekkenbodemspieren

Tijdens de menopauze gelukkig zijn

Het is belangrijk om de weerstand van de bekkenbodemspieren te trainen. Want op die manier kan je het risico verkleinen op incontinentie. Dit symptoom is een gevolg van de vermindering van de spierkracht tijdens de menopauze.

Maar de vraag van één miljoen is: hoe kan je deze spieren trainen? Het antwoord is eenvoudig: met Kegeloefeningen.

Hoe doe je de Kegeloefeningen?

  • Ga staan en neem dan een houding aan alsof je zit.
  • Span gedurende vijf seconden alle spieren van de bekkenbodem. Je doet net alsof je de aandrang om te plassen tegenhoudt.
  • Ontspan daarna de spieren gedurende drie seconden en span ze dan opnieuw.
  • Voer drie reeksen van tien herhalingen uit. Verhoog elke week het aantal herhalingen.
  • Als je deze oefening moeilijk vindt, dan kan je Chinese ballen proberen. Dit maken het mogelijk om deze oefeningen op een eenvoudigere manier te doen maar met hetzelfde inspanningsniveau.

Het is heel belangrijk dat je op een alomvattende manier voor je lichaam zorgt. Want zo voorkom je dat je tijdens de menopauze niet gelukkig kunt zijn.

Je hebt nu deze trucjes leren kennen. Gebruik ze dus en zorg er voor dat je tijdens de menopauze gelukkig kan zijn!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Arriagada M., M., Arteaga U., E., Bianchi P., M., Brantes G., S., Montaño V., R., Osorio F., E., … Villaseca D., P. (2005). Recomendaciones de tratamiento en la menopausia. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología.
  • scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262005000500011&lng=en&nrm=iso&tlng=en

  • Lachowsky, M., & Winaver, D. (2007). Aspectos psicosomáticos de la menopausia. EMC – Ginecología-Obstetricia.
  • sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1283081X07708342?via%3Dihub

  • Torres-Vásquez, R., Dedios-Fernández, S., Condori-Bueno, A., Yovera-Lozada, G., Jorg-Mesia, J., Gilbonio-Morales, J., & Coz-Contreras, V. (2007). Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? Revista Horizonte Médico.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.