Tien tips voor gelukkige koppels
Gelukkige koppels weten dat relaties nooit makkelijk zijn en dat veel meer nodig is dan enkel liefde om de relatie levendig en sterk te houden.
Vaak wordt gezegd dat twee mensen samen gelukkiger kunnen blijven als ze er in slagen de kern van hun liefde en respect voor elkaar hoog te houden. Zelfs tijdens momenten waarop het iets minder goed lijkt te gaan in het dagelijks leven.
Hoewel er geen magische formule bestaat die je toont hoe je blij en gelukkig blijft als koppel, slaagde Mark Goulston, psychiater, consultant en internationale spreker, er toch in 10 goede gewoontes te beschrijven in het tijdschrift Psychology Today.
Die ontdekte hij als gemeenschappelijke leidraad in de relatie van gelukkige koppels.
Hij beschrijft hoe elke gewoonte de emotionele band tussen de twee partners kan versterken in een gezonde relatie.
Tien tips voor gelukkige koppels
Ga samen op hetzelfde tijdstip naar bed
In het beginstadium van de relatie is het normaal dat je ‘s avonds graag samen op hetzelfde moment gaat slapen en dit rustige moment van de dag graag samen doorbrengt.
Deze gewoonte levendig houden, zelfs met het verstrijken van de jaren, behoort tot een van de geheimen die bijdragen tot het opbouwen van een sterke verbondenheid en blijvend geluk in een relatie.
Mark Goulston ontdekte dat huid-op-huidcontact en eventjes kletsen vóór het slapengaan communicatie tussen gelukkige koppels aanzienlijk beter maakt. Ook helpt het om de seksuele interesse in elkaar levendig te houden.
Hou er gemeenschappelijke interesses op na
In het begin van de relatie kan het ineens plots duidelijk worden voor de twee personen dat ze eigenlijk niet zo veel gedeelde interesses hebben. Dit betekent niet meteen dat ze geen gelukkige relaties kunnen opbouwen.
Integendeel, want het kan voor beide partners een ideaal moment zijn om nieuwe dingen te ontdekken en uit je vertrouwde routine te stappen.
Een gezond evenwicht is belangrijk.
Zorg ervoor dat je niet volledig afhankelijk van elkaar wordt. Het is immers belangrijk ook elkaars zelfstandigheid en ruimte te respecteren en je partner de tijd te gunnen om persoonlijke activiteiten op te bouwen.
Wandel hand in hand
Het wordt vaak genegeerd, maar hand in hand lopen helpt echt om die unieke band tussen twee mensen sterker te maken. Hand-in-handcontact produceert namelijk aangename gevoelens, die zorgen voor het ontstaan van blijvende geluksgevoelens tussens twee personen.
Goulder raadt daarom koppels aan om zo vaak mogelijk zij aan zij te lopen en elkaars hand vast te houden. Probeer te vermijden dat één persoon achterop raakt, omdat die wat trager is of etalages bekijkt, terwijl de andere voorop loopt.
Leer te vertrouwen en te vergeven
Zoals we allen wel weten, kan zelfs de band tussen het beste koppel bedreigd worden door:
- onenigheden
- discussies
- misverstanden
- gevoelens van kwaadheid
Praten met elkaar is de beste oplossing om te voorkomen dat deze strubbelingen een langdurige invloed op de relatie gaan uitoefenen.
Probeer eveneens kwaadheid en te snel uitvallen tegen elkaar onder controle te houden, zodat je achteraf geen spijt hebt van boze woorden of uitspraken die je beter niet gedaan had.
- Vermijd hevige emotionele uitbarstingen.
- Probeer elkaar te vergeven.
- Leer vertrouwen op te bouwen in de liefde en vriendschap voor elkaar.
Vergeven en vertrouwen zijn ongetwijfeld ook de twee basisingrediënten die de fundamenten leggen voor een langdurige liefdesrelatie tussen twee partners.
Focus op de kwaliteiten van je partner
Staar je niet blind op de negatieve kanten van je partner. Het is een ongezonde gewoonte, die op lange termijn zelfs de beste relatie aan het wankelen brengt.
Je partner heeft vast ook tal van goede kwaliteiten, dus waarom deze niet extra in de verf zetten?
Kijk ook naar de gezamenlijke kwaliteiten die je hebt als koppel en probeer die zo vaak als mogelijk is te benadrukken. Het creëert een band omgeven met positieve energie en je zal merken dat kleine irritaties en onnodige ruzies hierdoor naar de achtergrond verdwijnen.
Versterk je band met knuffels
De kracht van een knuffel, vooral tussen partners, wordt hevig onderschat in onze moderne maatschappij. Volgens experts is de huid in staat een onderscheid te maken tussen:
- positief contact (liefde)
- negatief contact (geweld)
- geen contact (verwaarlozing)
Het spreekt bijna vanzelf dat de relatie van gelukkige koppels gekenmerkt wordt door een overvloed aan “positief contact” zoals het geven van die extra knuffel:
- na een lange dag op het werk
- als je terugkomt na een weekje vakantie
- zomaar onverwacht tussendoor
Begin elke dag met “ik hou van jou” en “goedemorgen”
Hoe kan je de dag beter starten dan met de begroeting “goedemorgen”, gevolgd door de bevestiging van je liefde voor elkaar? Dit mooie ochtendritueel ontwikkelt respect, saamhorigheid en geduld.
Bovendien geeft de kracht van deze uitspraken je eveneens positieve energie en moed en vernieuw je als het ware elke dag opnieuw je liefdesgeloften aan elkaar.
Sluit de dag af met “welterusten”
Beëindig de dag zoals je die begon en toon je partner dat je voor hem of haar altijd het beste wenst. Zelfs als je samen een moeilijke dag doormaakte of ongeacht hoe moe je ook bent.
Misschien ook interessant:
5 redenen waarom ongelukkige koppels bij elkaar blijven
Bel elkaar even op tijdens de dag
Zolang telefoontjes of berichtjes geen controlerende vormen aannemen, is het altijd prettig om elkaar eventjes te horen tijdens je drukke dag. Je deelt eventjes een moment van samenzijn, zelfs als je helemaal niet bij elkaar in de buurt bent.
Wees trots op je partner
Gelukkige koppels aarzelen niet hun liefde te tonen als ze het huis uitgaan.
Zonder anderen rondom hen te ergeren, hebben ze het juiste evenwicht gevonden om ook in het openbaar elkaar eventjes te knuffelen of een kus te delen, elkaars hand vast te houden en de wereld te laten zien dat ze een gelukkig koppel zijn.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Comte-Sponville, A. (2015). El amor. Ni El Sexo Ni La Muerte. https://doi.org/10.1021/la1039442
- Klein, M. (1937). Amor, Culpa Y Reparación. Bibliotecas de Psicoanálisis Obras Completas de Melanie Klein. https://doi.org/10.1136/ard.2008.094508
- Andrade, A. G. (2015). El amor como problema sociológico. Acta Sociológica. https://doi.org/10.1016/j.acso.2015.05.002